Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.01.2022

Tanssin talo avautuu helmikuun 2. päivä

Suomen ensimmäinen tanssille omistettu tapahtumatila, Tanssin talo, avautuu 2.2.2022 Helsingin Ruoholahdessa. Kansainvälisestikin harvinaislaatuinen tanssin maamerkki tarjoaa ainutlaatuiset puitteet esittävälle taiteelle. Ilman yleisöä järjestettävä avajaisgaala esitetään avajaispäivänä Yle Teemalla ja on katsottavissa myös Yle Areenassa.

 

Tanssin talo, ensimmäinen tanssille omistettu tapahtumatila, avautuu 2.2.2022, avajaisgaala esitetään avajaispäivänä Yle Teemalla ja Yle Areenassa.

Tanssin talo.  Kuva:  JKMM Arkkitehdit

Yle Teemalta lähetettävä avajaisgaala juhlistaa kotimaista tanssitaidetta tuomalla näyttämölle yli 40 suomalaista huipputanssijaa ikonisista tekijöistä nouseviin nimiin.

Niki Matheson, Tanssin talon toiminnanjohtaja, on innoissaan kun tanssiyhteisön pitkäaikainen unelma toteutuu.

Niki Matheson. Kuva: Liisa Takala

Tanssin talon toiminnanjohtaja Niki Matheson ei peittele innostustaan:

“Tanssiyhteisön pitkäaikainen unelma toteutuu. Toivomme, että mahdollisimman moni tanssin ystävä ja ensikertalainen löytäisi tiensä taloon ja tuntisi sen omakseen. Tanssin talon avautuminen on monin tavoin historiallista. Suomessa on vihdoin tanssille omistetut maailmanluokan esitystilat.”

Yli 5 400 tanssille omistettua neliötä, 935 istumapaikkaa ja Pohjoismaiden suurin tanssille rakennettu näyttämö

Tanssin talo tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön tanssin ja sirkuksen esittämiselle ja kokemiselle. Tilat mahdollistavat aiempaa suuremmat kansainväliset vierailuesitykset ja kotimaiset tuotannot. Esimerkiksi Erkko-sali on Pohjoismaiden suurin tanssille rakennettu esitystila: näyttämö on 25 metriä leveä ja 16 metriä syvä, näyttämön kokonaiskorkeus on 24 m. Tanssin talon esityssalit ovat tekniikka- ja tilaratkaisuiltaan muunneltavia ja taipuvat monenlaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin.  

“JKMM Arkkitehtien ja ILO arkkitehtien yhteistyössä suunnittelema Tanssin talo yhdistää uutta ja vanhaa: se nivoutuu saumattomasti osaksi Kaapelitehdasta ja sen ympäristöä. Näyttävät ratkaisut ja yksityiskohdat on suunniteltu tanssin ja yleisön ehdoilla eikä toimivuudesta ole tingitty”, kuvailee Pia Ilonen, hankkeen vastaava rakennussuunnittelija ILO arkkitehdeiltä.  

Tanssin talossa on yli 5400 neliötä tanssille omistettuna ja se on ainutlaatuinen ympäristö tanssin ja sirkuksen esittämiselle.

Pannuhalli. Kuva: Tuomas Uusiheimo

Hankkeen pääsuunnittelija Teemu Kurkela JKMM Arkkitehdeiltä jatkaa:  

”Hanke on ainutlaatuinen, vastaavia rakennuksia ei löydy maailmasta kuin kourallinen. Tanssin talo on kuin valtava moderni ”tanssin kone”, joka kytkeytyy osaksi vanhaa Kaapelitehdasta. Se on teollisen ronski, painava ja maahan juurtunut. Tanssin talon arkkitehtuuri on valmis vasta, kun vuosien odotuksen jälkeen tanssijat ja yleisö oikeutetusti valtaavat sen ja esityksen hetki koittaa.”  

Kevään ohjelmassa runsas tarjonta tanssitapahtumia monenikäisille  

Tanssin talo tarjoaa kevään aikana laajan kattauksen tapahtumia ja esityksiä. Helmikuun tapahtuvat ovat pandemiatilanteen vuoksi peruttu, mutta loppukevään ohjelmassa on luvassa niin kotimaisia kantaesityksiä ja klassikoita kuin tanssikilpailuja ja konsertteja.

Maaliskuussa Tanssin talon Erkko-salin suurella näyttämöllä koetaan mm. Johanna Nuutisen kantaesitettävä ryhmäteos HZ.

Erkko-sali. Kuva: Tanssin talo

Esimerkiksi maaliskuussa Erkko-salin suurella näyttämöllä koetaan Tero Saarinen Companyn ikoninen soolotanssiteos HUNT sekä Suomen lupaavimpiin koreografeihin lukeutuvan Johanna Nuutisen kantaesitettävä ryhmäteos HZ.