Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 30.11.2021

Tanssii Tähtien Kanssa - ohjelma on saanut uuden tähtiparin ja tanssin riemu on rajaton

2006 käynnistynyt MTV3:n viihdeohjelman 14.tuotantokausi päättyi konfettisateeseen ja noviisin voittoon. Anniina Koivuniemi osallistui koreografina ohjelmaan ensimmäistä kertaa, mutta ei ole tanssin saralla noviisi. Anniina on kasvanut tanssivaan perheeseen, joten ei hämmästytä, että jo viisivuotiaasta hän on viilettänyt parketeilla.

Uraan kuuluu useita SM-mitaleita 10-tansseista eli vakioista ja lattareista. Mitalisaalis on täydentynyt latinoshow:n parissa sekä duo- että ryhmäsarjoissa. Unohtamatta tanssimista isoissa näyttämöteoksissa. Opettajana 26-vuotias Anniina toimii paitsi tanssikoulussa, myös verkkokursseilla. Anniina opiskelee Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajan tutkinto-ohjelmassa.

 

Kuvassa ovat Ernst Wilson ja Anniina Koivuniemi onnittelukukat ja pokaali käsissään. Kuva on puolivartalokuva.

Iloiset voittajat Ernest Lawson ja Anniina Koivuniemi, Erkku ja Anniina. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Nämä riittänevät selitykseksi, miksi hän on luonnollinen ja säteilevä viihdeohjelman hektisissä ja vaativissa olosuhteissa. Kysymykseen mitkä ovat seuraavat koreografiset haasteet hän vastaa, ettei ole vielä tiedossa, mutta odottaa Tanssii tähtien kanssa -voiton myötä saavansa uusia tilaisuuksia. Ernest Lawsonin kanssa voittoon tanssinut koreografi valitsi freestyle-osuudelle vahvasti nykytanssiviritteisen muodon. Nykytanssi oli Erkun (Ernest Lawson) toive, mutta tehtiin yhteistyössä, kuten parin muutkin tanssit. Unsteady (X Ambassadors)-kappaleen tahtiin tanssittu teos sulatti paitsi tuomareiden myös yleisön sydämet lopullisesti.

 

Kuvassa ovat Ernst Wilson ja Anniina Koivuniemi rollaattorilla elävöitetyllä tanssiesityksellä.  Kuvassa on koko esityslava ja osa yleisöstä.

Voittajat Erkku ja Anniina vauhdikkaassa jivessa Erkkinä ja Sirkkana yleisön pyynnöstä. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

Kuvassa kaikki tämän vuoden Tanssii Tähtien kanssa -kilpailun osallistujat onnittelevat voittajia.

Tanssii Tähtien kanssa -kilpailun osallistujat onnittelemassa finaalin osallistujia ja voittajia. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Saumaton yhteistyö näkyy parin toisiaan täydentävistä vastauksista ja Erkku toteaakin, että jos hänellä on joskus mahdollisuus omaan ohjaustyöhön, teoksen koreografi on selvillä.  Erkku aikookin mennä vaimonsa kanssa Anniinan tanssikurssille, eli tanssiharrastus jatkuu.  Erkku toteaakin, että TTK kokemuksesta on hyötyä ammatillisestikin näyttelijänä, sillä nyt voi paremmin olla mukana produktioissa, joissa on tanssia.

 

Kuvassa ovat keskellä Kiti Kokkonen ja Marko Keränen puolivartalokuvassa finaalin jälkitunnelmissa.  Vasemmalla on kaksi naista taaempana ja heillä on maskit.

Kiti Kokkonen ja Marko Keränen nauttimassa finaalin jälkitunnelmasta.  Tanssi jäi Kitin elämään toistaiseksi. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Kiti Kokkonen ei surrut putoamistaan, vaan kertoi iloitsevansa kaikesta mitä on ohjelmakaudelta saanut. Hän kertoo voivansa paremmin ja kehuu kanssakilpailijoitaan hyvästä tiimihengestä. Vaikka kilpailuksi hän ei oikein osaa TTK-ohjelmaa mieltää, kun lähtökohdat ovat osallistujilla niin erilaiset. Ja tunnustaa, ettei ole ollenkaan kilpailuhenkinen. Tuuriharrastaja hän sen sijaan on, viikko zumbaa, viikko potkunyrkkeilyä, kiinnostus lajiin vaihtuu herkästi. Kiti jatkaa kuitenkin tanssimista käymällä parinsa, tähtiopettaja Marko Keräsen ryhmätunneilla. Puutarhassa väkertäjästä on siis kehkeytymässä intohimoinen tanssin harrastaja. Eikä kehon käytöstä näyttelijän työssäkään haittaa ole.

 

Kuvassa ovat Aira Samulin vasemmalla ja Mervi Leivo oikealla keskustelemassa.

Aira Samulin (vas.) ja Mervi Leivo keskustelemassa ennen finaalia. Samulin otti vahvasti kantaa vanhusten hoitoon. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Kauden finaalia kunnioittivat läsnäolollaan myös presidentti Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi, jotka olivat suosikeista kysyttäessä diplomaattisia. ”Kaksi suosikkia, jotka eivät tanssi keskenään” jätti tilaa tulkinnoille. Diplomaattinen oli myös alati aikaansa seuraava Aira Samulin, joka oli kolmoisvoiton kannalla. Tanssin hurman keskelläkin hän ehätti keskustella omaishoitajien asemasta ja terveysteknologian mahdollisuuksista.

 

Kuvassa on Saimi Hoyer selin ja katse puoliksi taaksepäin.  Hänellä on värikäs jakku päällään.

Saimi Hoyer oli tullut kannustamaan hyvää ystäväänsä Waltteri Torikkaa. Jakun kuvitus oli taiteilija Johanna Oraksen ja selkämyksessä teksti Gold is where you find it. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Tanssii tähtien kanssa -ohjelma on viihdettä, kyllä, glamouria, ehdottomasti, pintaa, epäilemättä, mutta kaiken kimalluksenkin keskeltä avautuu tanssimisen ja kehollisuuden ilo. Voima, jota ihminen saa, kun oppii uutta ja voittaa itsensä. Kiti Kokkosen sanoin; luulin itseäni rohkeaksi, mutta että näin rohkea! Finaalissa aisti osallistujien keskinäisen kannustuksen, studioyleisö jäi aivan kalkkiviivoille tiimin taputtaessa ja hurratessa. Tanssista ja rytmistä nauttimisen lisäksi ohjelma tuo esiin tanssin ammattilaisia, jotka ovat suurelle yleisölle tuntemattomia, lahjakkuuksia, joille toivottavasti julkisuus tuo uusia työtilaisuuksia. Tanssin erittäin kilpaillulla ja vaativalla alalla.

 

Mervi Leivo

 

Lähteet:
https://tanssiwimma.fi/opettajat/anniina-koivuniemi/
https://tanssionline.fi/