Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.07.2019

Tangomarkkinoilla valittiin tangokuninkaalliset ja jaettiin palkintoja tanssiorkestereille, tangoneuvoksille, säveltäjä-sanoittajille ja ilmatangolle

Juhlavuoden Tangokuningattareksi kruunattiin tänään lauantaina Pirita Niemenmaa ja Tangokuninkaaksi Johannes Vatjus. Seinäjokelainen Niemenmaa lauloi Kuninkaallisessa Finaalissa kappaleet Muistojen peili ja Sä oot mun tangoystäväin. Haapavedeltä saapunut Vatjus vakuutti tuomariston tangoilla Itämaista rakkautta ja Meidän tangomme.

Kuvassa ovat tangokuninkaalliset 2019, vasemmalla Johannes Vatjus tummassa puvussa ja oikealla Pirita Niemenmaa vaaleanpunaisessa puvussa.  He halaavat toisiaan lavalla ja takana on punamusta tausta sekä sinisiä  valojuovia.  Vasemmalla on selin punaisessa mekossa oleva orkesterinjohtaja.

Tangokuninkaalliset Pirita Niemenmaa ja Johannes Vatjus. Kuva: Top Focus J. Pihlaja/Seinäjoen Tangomarkkinat

 

Neitoset Tanssiorkestereiden SM-kilpailun voittoon    

Tanssiorkestereiden SM-kilpailu SMOrk kisailtiin nyt kolmatta vuotta Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Pääpalkinnon tasaväkisessä Finaalissa nappasi Neitoset, joka on ensimmäinen pelkästään naismuusikoista koostuva voittajaorkesteri kilpailun historiassa. Toiselle sijalle kilpailussa ylsi Särmä.

- Olen aivan sanaton. Hengitämme iskelmämusiikkia ja tämä on mieletön tunnustus työstä, jota me kaikki olemme tehneet lapsesta lähtien. Lupaamme levittää musiikin ilosanomaa kaiken ikäiselle yleisölle, summasi orkesterin laulaja Marja Pisilä koko yhtyeen tuntoja.

Tuomariston puheenjohtajana toiminut, Finlanders -yhtyeen perustajajäsenenäkin tunnettu Jussi Lammela kertoi, että päätös ei tällä kertaa ollut helppo.

-Kilpailun tasaväkisyydestä kertoo paljon se, että jouduimme semifinaalivaiheessa turvautumaan suljettuun lippuäänestykseen ratkaisun saamiseksi. Voittaja oli tietysti valittava, mutta väittäisin, että kaikki neljä Seinäjoelle tiensä selvittänyttä orkesteria tullaan näkemään jatkossa keikkalavoilla.

Tangoneuvoksen arvonimi kuudelle ansioituneelle tekijälle
    
Seinäjoen Tangomarkkinoilla myönnettiin lauantaina 13.7.2019 Tangoneuvoksen arvonimi kuudelle Tangomarkkinoiden hyväksi merkittävää työtä tehneelle henkilölle.

Tangoneuvos-arvonimen saivat Tangomarkkinoiden taiteellisena johtajana vuodesta 2012 ja Tangolaulukilpailun tuomariston puheenjohtajana vuodesta 2006 toiminut Martti Haapamäki, Tangolaulukilpailua vuosina 1985–1999 juontanut Heikki Hietamies, Tangomarkkinoiden toiminnassa vuodesta 1990 asti mukana ollut Seinäjoen Tangomarkkinat Oy:n hallituksen jäsen Markku Koski, vuosina 1998–2003 hallituksen puheenjohtajana toiminut Lasse Lintilä, vuoden 2006 jälkeen puheenjohtajana toiminut Kalle Lähdesmäki sekä Tangolaulukilpailun tuomaristoa vuosina 1989–2005 johtanut Päiviö Pyysalo.

Tangoneuvoksen arvonimen saaneet ovat kaikki toimineet pitkään Tangomarkkinoiden parissa. Tapahtuman kasvaminen Suomen suurimmaksi kansan kulttuuritapahtumaksi ei olisi mahdollista ilman pitkäjänteistä työtä.

 

Kuvassa on tanssimassa Jarmo Tikka harmaissa housuissa ja mustassa t-paidassa.  Lattia on kiiltävän harmaa ja paikka on teltassa, joka on takaa avoin.  Taustalla näkyy yleisöä.

Jarmo Tikka voitti Ilmtangon mestaruuden.  Kuva: Top Focus J. Pihlaja/Seinäjoen Tangomarkkinat

 

Yleisö karjaisi uuden Ilmatangon suomenmestarin
    
Seinäjoen Tangomarkkinoilla kisailtiin lauantai-iltana Ilmatangon suomenmestaruus. Tangokapakkana tunnetun katulavateltan suojissa tanssitussa kilpailussa suomenmestariksi 2019 itsensä taisteli Jarmo Tikka. Tuomaroinnista vastasi yleisö huutoäänestyksellä. Tikan suoritus palkittiin huikealla 86 dB suosionosoituksella, kun kakkos- ja kolmossijalle jääneet saivat aikaan 84,6 desibelin äänimyrskyn.

Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun voittaja valittu
    
Sataviisikymmentäyhdeksän tangoa. Siinä on tämänvuotinen Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailuun lähetettyjen kappaleiden määrä. Tästä valtavasta joukosta valikoitui voittajakappaleeksi Minna Miettisen Sain rakastaa. Kirkkonummen Veikkolassa asuva Miettinen vastasi sekä sanoitus- että sävellystyöstä.

Freelancer-muusikkona toimivalla sävelten mestarilla riittää puuhaa, sillä hän työskentelee muun muassa pianonsoitonopettajana, kuoronjohtajana ja keikkamuusikkona. Lisäksi arkeen kuulu viisilapsisen suurperheen pyörittäminen. Säveltämään Miettinen uskaltautui vasta pari vuotta sitten, ja toivoo, että innostus jatkuisi.