Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.10.2023

Tampereen Työväen Teatterin riemukas ja tyylikäs Saituri - Ihana raha rahatalouden reunahuomautuksin ensi-iltaan

Molièren Saituri (L' Avare) on komediaklassikko rahan vallasta, itaruudesta ja rakkaudesta. Kokeneen Molière-ohjaajan Otso Kauton suomennoksessa ja ohjauksessa Saituri - Ihana raha tuttua tarinaa reunustavat kommentit rahataloudesta. Kommentit on kirjoittanut taloustoimittaja ja tietokirjailija Juha-Pekka Raeste. Saituri - Ihana raha kantaesitys on 18.10.2023 Suurella näyttämöllä.

Saituri Harpagonille raha on kaikkein tärkeintä maailmassa. Vaurastumisen toivossa hän on naittamassa lapsiaan varakkaisiin perheisiin. Itselleen hän toivoo vaimoa, joka tyytyisi mahdollisimman vähään. Tytär ja poika haluavat kuitenkin kuunnella sydämensä ääntä. Se johtaa heitä kohti rakkautta – vai johtaako?

 

Kuvassa ovat Inke Koskinen vasemmalla vaalean punaisessa pönkkähameessa, Auvo Vihro vaalean kirjavassa takissa ja Hiski Vihertörmä vihreässä takissa. Tuuli on barokkisen näyttävää.

Inke Koskinen, Auvo Vihro ja Hiski Vihertörmä. Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

 

Suuren näyttämön tyylikäs ja riemukas toteutus kunnioittaa alkuteoksen hykerryttävää nerokkuutta niin ohjauksessa kuin uudessa suomennoksessaan. Ylitsepursuavan barokkikomedian saippuaoopperamaisista juonenkäänteistä on poimittu hauskimmat havainnot ihmisluonteesta. Tuloksena on tarkka, kaunis ja ratkiriemukas esitys maailmasta, joka muuttuu juuri nyt uskomatonta vauhtia.

Saiturin roolissa on TTT:n Auvo Vihro, joka teki nimiroolin myös Kauton Molière-ohjauksessa Luulosairas (2017). Vihro nähdään  seuraavaksi TTT:n ja Tero Saarinen Companyn yhteistuotannossa Macbeth.

"Uskon, että Molière katsoisi tätä teosta hyväksyvästi", toteaa Otso Kautto. "Mitä pidemmälle ohjaus on edistynyt, sitä enemmän perinteinen Molière ja kunnioitus perinteiseen tarinaan ja juoneen on vallannut alaa", täydentää Juha-Pekka Raeste. "Tässä tuodaan lisää ymmärryksen rakennuspalikoita siihen, millaisten houkutusten ja vaikeiden ratkaisujen keskellä kukin meistä joutuu rahan maailmassa elämään. Uskallan kehua loppua, siinä Molièren hengessä tavoitetaan mielestäni jotain ikiaikaista, joka on tänä aikana ehkä ajankohtaisempi kuin koskaan".

Työparin yhteistyö alkoi HS:n Musta laatikko-vierailuesityksestä TTT:ssä. Otso Kautto katsoi, miten yleisö seurasi esitystä intensiivisesti. Kautto ja Raeste alkoivat pohtia tapaa jolla yhdistää perinteinen fiktio ja fakta toisiinsa. He päättivät yhdistää Molièren luonnekomedian selostukseen siitä, miten talous todella toimii.

"Meitä kiehtoi se, millainen uskomusjärjestelmä raha on, ja myös se klassinen havainto kuinka raha ratkaisee kaiken ja pilaa kaiken. Olin nähnyt lukuisia Kauton rituaaleja tutkivia Rituals-näytelmiä, ja niiden avulla ajattelin, että Kautto on mitä mainioin ohjaaja havainnollistamaan sitä, millainen kone koko rahan luoma järjestelmä on", Raeste toteaa. Hän on päässyt perehtymään teatterituotannon tekemiseen lukuisisssa harjoituksissa. "Kauton luomisvoimaa ja näyttelijöiden intensiivistä ohjausta on ollut ilo seurata, näyttelijöistä en uskalla kehua ketään erikseen, näette sitten itse. Mutta myös se miten suurella pieteetillä kaikki on tehty! Äänimaailma ja valo- ja videosuunnittelu on Hollywood-tasoa, lavastemaalarin työ  ja lavastus- ja pukusuunnittelu senkin yli, maailmanluokkaa!."

Työryhmä:
Käsikirjoitus Otso Kautto ja Juha-Pekka Raeste
Suomennos ja ohjaus Otso Kautto
Liikeidentiteetti Mirva Mäkinen
Lavastus- ja pukusuunnittelu Pirjo Liiri-Majava
Valo- ja videosuunnittelu Eero Auvinen
Äänisuunnittelu Kalle Nytorp
Kampausten ja naamioinnin suunnittelu Sari Rautio

Rooleissa Jari Ahola (Flèche), Juha-Matti Koskela (Valère), Inke Koskinen (Élise), Samuli Muje (Anselme, Asiantuntija), Riikka Papunen (Mestari Simon, Komisario, Asiantuntija), Suvi-Sini Peltola (Frosine), Pihla Pohjolainen (Marianne, Asiantuntija), Hiski Vihertörmä (Cléante), Auvo Vihro (Harpagon) ja Eriikka Väliahde (Mestari Jacques, Asiantuntija).