Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.01.2023

Tampereen Työväen Teatterin keväässä runsaasti kantaesityksiä - mukana Sally Salmisen Katrina ja populaarikulttuurinen Kolme sisarta viides näytös

Tampereen Työväen Teatterin ohjelmisto on tänä keväänä erityisen kotimainen ja erityisen kiinnostava. TTT:n kaikki kuusi omaa ensi-iltaa ovat kotimaisia, ja niistä peräti viisi on kantaesityksiä.

 

Kuvassa on etualalla harmaassa mekossa Jonna Järnefelt ja taustalla kaksi miestä mustissa takeissa.  He kaikki seisovat ulkona meren rannalla.

Jonna Järnefelt, Jyrki Mänttäri ja Aimo Räsänen. Kuva Kari Sunnari

 

Suurella näyttämöllä nähdään vaikuttava puhenäytelmä Katrina. Sally Salmisen kansainväliseen menestysromaaniin perustuvan teoksen on Juha Hurmeen suomennoksen pohjalta näytelmäksi sovittanut Seija Holma, ohjaaja on Johanna Freundlich. Ahvenanmaalle sijoittuvan näytelmä on kuvaus vahvuudesta, kyläyhteisöstä ja rakkaudesta perheeseen. Nimiroolissa nähdään Jonna Järnefelt. Luvassa on vahva tarina ja koskettavaa näyttelijäntyötä. Kantaesitys on 11.1.2023.

Jakob Öhrman kirjoittaa ja ohjaa Tšehovin klassikkonäytelmän ja Alien-elokuvasarjan pohjalta populaarikulttuurin ja korkeakulttuurin riemastuttavan yhteentörmäyksen Kolme sisarta viides näytös. Räppäri-duo Sofa, koreografin suunnittelemat taistelukohtaukset, erikoistehosteet ja röyhkeästi käytetty live-video antavat pontta uudenlaiselle teatterikokemukselle, jonka vertailukohtia saa hakea ulkomailta asti. Kantaesitys 14.1.2023 Eino Salmelaisen näyttämöllä.

Oikeutta, totuutta ja valtaa tutkiva Linda Wallgrenin uutuusnäytelmä Jeanne d’Arcin housut nähdään Wallgrenin omana ohjauksena. Toimiko julkisuus tuomarina d’Arcin, Jäätteenmäen ja Auerin tapauksissa? Entä tehdäänkö kaikki tärkeät päätökset todella aina saunan lauteilla, ja ketkä siellä saunassa istuvatkaan? Muun muassa näiden kysymysten äärellä ollaan fiktiivisessä, mutta tosielämän mediakohuja luotaavassa komediassa. Näytelmän pohjana on käytetty myös todellisia, Jeanne d’Arcin noitaoikeudenkäynnin pöytäkirjoja. Kantaesitys 24.1.2023 Salmelaisella.

 

Kuvassa on ison kristallikruunun alla ympyrässä esiintyjiä ja tausta on musta.

Kolme sisarta viides näytös. Kuva: Ernest Protasiewicz

 

Kellariteatterissa on kolme uutuutta. Pienen hauen pyydystys perustuu Juhani Karilan menestysromaaniin, ja siinä sukelletaan suomalaiseen mytologiaan dekkarin muodossa. Kantaesitys on 17.1.2023, ohjaaja on Lija Fischer. Kristian Smedsin kirjoittama, niin Suomessa kuin kansainvälisillä näyttämöillä menestystä niittänyt Sad Songs from the Heart of Europe kertoo Rikos ja rangaistus -romaanin Sonjan näkökulman. Ohjaus on Samuli Reunasen, sävellys ja äänisuunnittelu Jarmo Saaren ja ensi-ilta on 21.2.2023. TTT:n johtaja Tilda Vuoresta kertova musiikkipitoinen esitys Teatterin rouva Tilda saa vihdoin kantaesityksensä 21.3.2023. Näytelmän on kirjoittanut Hanna Suutela, säveltäjä on Maija Koskenalusta ja ohjaaja on Mikko Bredenberg.

Suurella näyttämöllä nähdään myös laajamittaisena yhteistyönä syntyvä uskomaton messu Käärmeenpääntallaajat, tekijöinä muun muassa Marjo Kuusela, Anne-Mari Kivimäki ja Reetta-Kaisa Iles. Folk Extremen, TTT:n, Espoon Kaupunginteatterin, Tanssiteatteri Tsuumin ja Tampereen Yhteiskoulun Lukion (TYK) yhteistuotannon kantaesitys on 16.3.2023 Suurella näyttämöllä, kevään muut esitykset ovat 17.3. ja 18.3.2023.

Kellariteatterissa nähdään vielä residenssiteos Mankeli - esitys yhdelle ihmiselle ja viidelle mankelille, 4.3.-12.3.2023 Kellariteatterissa. Esitys yhdistelee perinteistä mankelointia, ASMR:ää, nykysirkusta, esineteatteria, performanssitaidetta sekä muovailuvahaa.

Kevät 2023 ensi-illat:

11.1.2023 Katrina, kantaesitys (Suuri näyttämö)
14.1.2023 Kolme sisarta viides näytös, kantaesitys (Eino Salmelaisen näyttämö)
17.1.2023 Pienen hauen pyydystys, kantaesitys (Kellariteatteri)
24.1.2023 Jeanne d’Arcin housut, kantaesitys (Eino Salmelaisen näyttämö)
21.2.2023 Sad Songs from the Heart of Europe, ensi-ilta (Kellariteatteri)
21.3.2023 Teatterin rouva Tilda, kantaesitys (Kellariteatteri)

Yhteistuotannot ja residenssit:

4.3.2023 Mankeli, TTT:n residenssiteoksen kantaesitys (Kellariteatteri)
16.3.2023 Käärmeenpääntallaajat, yhteistuotannon kantaesitys (Suuri näyttämö)