Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.09.2023

Tampereen Työväen Teatterin kantaesitys Pieni maailma perustuu Seela Sellan omakohtaisiin kokemuksiin kiinnostavasti kolmen naisen näkökulmasta

TTT:n Kellariteatterissa 12.9. kantaesityksensä saava Pieni maailma jatkaa Michael Baranin kirjoittamaa ja ohjaamaa näytelmäsarjaa. Neljälle naisnäyttelijälle kirjoitetun näytelmän rooleissa nähdään loistavat TTT:n Emmi Kaislakari, Inke Koskinen, Petra Karjalainen sekä Seela Sella (videolla).

Kuvassa ovat Inke Koskinen lattialla ja Emmi Kaislakari istumassa tuolissa. Edessä on kamera ja taustalla on heijastettuna Seela Sellan kasvot.

Inke Koskinen (vas.) ja Emmi Kaislakari. Kuva: Kari Sunnari

 

Tarinassa yhdistyvät fiktio ja fakta. Tapahtumat perustuvat Seela Sellan omakohtaisiin kokemuksiin 1960-luvun Intiimiteatterissa, jossa hän joutui kosketuksiin Lina Heydrichin, SS-kenraalin ja natsien käynnistämän kansanmurhan, holokaustin, pääarkkitehdin Reinhard Heydrichin lesken, kanssa.

Idea näytelmästä syntyi menestysnäytelmän Hitler ja Blondi -tekoprosessin aikana Michael Baranin ja Seela Sellan välisissä keskusteluissa. ”Hän kertoi kohtaamisestaan Lina Heydrichin kanssa Intiimiteatterissa, omista pohdinnoistaan ja ratkaisuistaan - ja siitä miten asia oli vaivannut häntä siitä lähtien”, Baran kertoo. ”Näin siinä aiheen: miten meidän tulisi suhtautua vihollisiimme, missä kulkee ymmärtämisen raja, koska on aika nousta vastarintaan. Ja sekä sisäisen, että ulkoisen ristiriidan, josta näytelmät usein syntyvät. Kysyin Seelalta, saanko kirjoittaa aiheesta näytelmän, ja hän antoi luvan.”

Pienen maailman harjoitukset aloitettiin viime keväänä, ja kesän mittaan näytelmän tärkeys ja ajankohtaisuus korostui entisestään. ”Äärioikeistolainen ajattelu, fasistiset ideologiat, antisemitismi ja rasismi ovat jo jonkin aikaa olleet nousussa Euroopassa, myös Suomessa. Arvelen, että me kaikki joudumme jatkuvasti pohtimaan moraalisia ja eettisiä valintojamme tämän päivän, yhä monimutkaisemmassa maailmassa. Siksi ajattelen, että näytelmän henkilöt ovat tunnistettavia”, toteaa Baran.

Tapahtumia käydään läpi kolmen naisen näkökulmasta. Saija, työ- ja yksityiselämässään eksyksiin joutunut nuori opettaja, löytää äskettäin kuolleen mumminsa jäämistöstä kuvia ja päiväkirjamerkintöjä, jotka avaavat näkymän tämän kokemuksiin 1960-luvun teatterimaailmassa.

Työskennellessään tarpeistonhoitajana Saijan mummi on päätynyt osaksi sittemmin rakastetuksi tähdeksi kohonneen näyttelijä Selma Manuelin elämän ratkaisevia käänteitä. 1960-luvulla juutalaisuuteen kääntynyt nuori näyttelijä, Selma, joutuu yllätyksekseen kosketuksiin Lina Heydrichin kanssa. Järkyttävä tapahtuma asettaa hänet ristiriitaisten valintojen ja perustavanlaatuisten eettisten kysymysten eteen.

Michael Baranin  yksilötarinoiden kautta 1900-luvun poliittisia ja aatehistoriallisia vaiheita sekä eurooppalaista muistoa käsittelevää näytelmäsarjan muita osia ovat Tyttö, joka käveli (Kansallisteatteri 2018), Hitler ja Blondi (TTT/Kansallisteatteri 2020) ja maalikuussa 2023 Kansallisteatterissa kantaesitetty Nuoret idealistit.  

Käsikirjoitus ja ohjaus Michael Baran
Lavastus ja pukusuunnittelu Pirjo Liiri-Majava
Musiikin sävellys, ääni-, valo- ja projisointi suunnittelu Kyösti Kallio
Lauluosuuksien suunnittelu Juhani Nuorvala
Rooleissa Emmi Kaislakari, Inke Koskinen, Petra Karjalainen ja Seela Sella (videolla)

https://ttt-teatteri.fi/program/pieni-maailma/