Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.11.2021

Tampereen Työväen Teatterin 120-juhlavuoden pääteos Momentum 1900 on suurmusikaali Pariisin maailmannäyttelystä

Momentum 1900 yhdistää jälleen – tällä kertaa Tampereen Työväen Teatterin 120. juhlavuoden kunniaksi – Suomen taidokkaimmat musikaaliosaajat. Työryhmän ytimessä vaikuttavat musikaaleista Viita 1949 ja Tytöt 1918 tuttu voimatrio Sirkku Peltola, Heikki Salo ja Eeva Kontu. Musikaalin kantaesitys on 7.9.2022 Suurella näyttämöllä.

Tampereen Työväen Teatterin Momentum 1900 - musikaalin kantaesitys on 7.9.2022 Suurella näyttämöllä.

Momentum 1900. Kuva: Tampereen Työväen Teatteri

Näytelmäkirjailijat Heikki Salo, Sirkku Peltola ja säveltäjä Eeva Kontu ovat kirjoittaneet uuden kotimaisen musikaalin, joka kertoo rakkaudesta, itsenäisyydestä ja itsepäisyydestä. Musikaali sijoittuu Suomen itsenäistymisprosessin kannalta käänteentekevään vuoteen 1900, jolloin järjestettiin valtava Pariisin maailmannäyttely. Aihetta käsitellään nyt ensi kertaa näyttämöllä.

Tampereen Työväen teatterin Momentum 1900 - musikaalin kirjoittajat Säveltäjä Eeva Kontu sekä näytelmäkirjailijat  Sirkku Peltola ja Heikki Salo

Eeva Kontu, Sirkku Peltola ja Heikki Salo. Kuva: Kari Sunnari

Huipputekijöiden taidonnäyte on matkalippu viime vuosituhannen vaihteen Pariisiin, jossa kadut ovat leveitä ja unelmat keveitä. Eurooppa elää kauniin aikakauden, Belle Époquen, rauhaa ja yltäkylläisyyttä. Samalla Euroopan ja ihmisten sydämessä murtuvat jo tulevien maailmanmyrskyjen railot.

Musikaali herättää henkiin tunnetut kansallistaiteilijat: Akseli Gallen-Kallelan, Albert Edelfeltin, Ville Vallgrenin, Beda Stjernschantzin, Ellen Thesleffin ja Eliel Saarisen. Rooleissa nähdään muun muassa Martti Suosalo, Saska Pulkkinen, Emilia Keskivinkka, Petra Karjalainen, Aimo Räsänen ja Juha-Matti Koskela, Janne Kallioniemi, Hiski Grönstrand, Pihla Pohjolainen ja JP Parviainen.

Venäjän vallan alla kärvistelevä pieni autonominen Suomi saa tilaisuuden rakentaa Pariisin maailmannäyttelyyn oman paviljongin ja esitellä siellä omaa taidettaan ja kulttuuriaan. Suomalaiset taiteilijat näkevät tässä ainutkertaisen mahdollisuuden. Hanke näyttää mahdottomalta, mutta kun tilaisuus tulee, on pakko toimia. Koko maailma on saapumassa Pariisiin. Apuun otetaan pohjanmaalainen rakennusmiesporukka, joka leveällä murteellaan ja ronskilla asenteellaan herättää hämmästystä Pariisin kaduilla. Kaiken keskelle päätyvät nuoret päähenkilöt Verna (Emilia Keskivinkka) ja Elias (Saska Pulkkinen), jotka rakastuvat maailman ihmeisiin ja samalla toisiinsa.

Maailmannäyttelyn avajaiset lähestyvät, teoksia katoaa ja onnistuminen vaatii itsepäisyyttä, oveluutta ja uhrautumista. Työmiesten käsissä on paviljongin valmistuminen, taiteilijoiden mielissä kansan identiteetin luominen ja Suomen tulevaisuudessa siintävä itsenäisyys. Nuorten Vernan ja Eliaksen yhteys uhmaa luokkarajoja, mutta he eivät tahdo luopua rakkaustarinastaan. Jokainen sekunti Pariisissa, valon kaupungissa, on sydämen aikaa.

“Taide muuttaa maailmaa. Se on meille henkilökohtainen ponnin tehdä tätä musikaalia”, toteaa ohjaaja Sirkku Peltola. “Kaikki Euroopan suuret aatteelliset liikkeet ja teknologinen kehitys kiteytyivät vuoteen 1900. Suomen paviljonki Pariisin maailmannäyttelyssä oli merkittävä niin taiteen kuin suomalaisen identiteetin kannalta. Kansallistaiteilijat pystyivät taiteen kautta osoittamaan, että olemme merkittävä kansakunta muiden kansakuntien joukossa ja meillä on oma kulttuurimme.” Momentum 1900 jatkaa teoksissa Viita 1949 ja Tytöt 1918 nähtyjä teemoja ja on osa tekijöiden Suomi-sarjaa.

Eeva Kontun sävellyksHet puhaltavat pölyt pois vuodesta 1900 yhdistämällä hip-hop-ilmaisun musikaaliperinteeseen. Heikki Salon lyriikat henkivät murrosvaiheen iloa, intohimoa ja uhmaa. Musikaalin lavastaa Hannu Lindholm ja 1900-luvun alun hengessä puvut suunnittelee Marjaana Mutanen. Eero Auvisen valosuunnittelu ja Kalle Nytorpin äänisuunnittelu vievät sekä Eiffel-tornin loisteeseen että Pariisin hämyisille sivukujille.

Kuvassa onTampereen Työväen Teatterin Momentum 1900 - musikaalin tekijäjoukko.

Musikaalin tekijäjoukko. Kuva: Kari Sunnari

Momentum 1900
Suurmusikaali

Käsikirjoitus Heikki Salo ja Sirkku Peltola
Ohjaus Sirkku Peltola
Sävellys Eeva Kontu
Lyriikat Heikki Salo
Musiikin sovitus Tony Sikström, Paavo Malmberg, Joonas Mikkilä, Eeva Kontu
Kapellimestari Tony Sikström
Koreografia Petri Kauppinen
Lavastus Hannu Lindholm
Pukusuunnittelu Marjaana Mutanen
Valo- ja videosuunnittelu Eero Auvinen
Äänisuunnittelu Kalle Nytorp
Tuottaja Heidi Kollanus
Apulaistuottaja Elise Richt
Musiikkituotanto MD Company Oy/ Joonas Mikkilä
Käsikirjoitus- ja taustatyön assistentti Iiris Syrjä
Ohjaajan assistentti Timo Saari
Tanssikapteeni Soile Ojala

Rooleissa:                                                                                                               
Verna                           Emilia Keskivinkka
Elias                            Saska Pulkkinen
Ville Vallgren               Martti Suosalo
Albert Edelfelt             Janne Kallioniemi
Beda Stjernschantz     Pihla Pohjolainen
Ellen Thesleff              Pauliina Saarinen
Akseli Gallen-Kallela   Hiski Grönstrand
Eliel Saarinen             Juha-Matti Koskela
Kustaa                        Jussi-Pekka Parviainen
Ruhtinas Tenishev      Aimo Räsänen
Larissa                        Petra Ahola
Anders Jansson          Mika Honkanen
Maria Tenisheva          Petra Karjalainen
Hermanni                    Tatu Siivonen
Viktor                           Pyry Kähkönen
Kasper                         Santeri Helinheimo Mäntylä
Virginie                        Anne-Mari Alaspää

Ensemblessa: Veera Tapanainen, Aleksi Aromaa, Pekka Hiltunen, Marissa Lattu (TAMK), Ulla Paajanen (TAMK), Anssi Valikainen, Reetta Korhonen, Soile Ojala, Nicolas Frimodig (TAMK), Harry Laine (TAMK), Roope Myllyselkä (TAMK)

Orkesteri:

Jousikvartetin kapellimestereina vuorottelevat Tony Sikström/Paavo Malmberg

Musikaalin kotisivut