Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.09.2023

Tampereen Teatterin Piaf on kunnianosoitus Edith Piafin elämänvoimalle ja tunteellisille lauluille

Ranskan rakastetuimman laulajan Edith Piafin kuolemasta tulee lokakuussa kuluneeksi 60 vuotta. Tampereen Teatteri toi päänäyttämölle keskiviikkona 13. syyskuuta ensi-iltaan Pam Gemsin käsikirjoittaman Piaf-musiikkinäytelmän. Hersyvä, koskettava ja musiikintäyteinen näytelmä on kunnianosoitus Edith Piafin elämänvoimalle, tunteellisille lauluille ja riehakkaalle huumorille.

Kuvassa on Annuska Hannula kiharatukkaisena kasvokuvassa ja hän laulaa kasvot kohotettuna ylöspäin.

Annuska Hannula. Kuva: Heikki Järvinen

 

Piafin vetovoima ei ole vuosikymmenissä laantunut. Siitä kertoo sekin, että näytelmän syyskauden lipuista on myyty ja varattu jo 97 prosenttia. Teatteri on avannut jo nyt kevätkauden liput myyntiin.

Katuojien ja luksuselämän sinfoniaa

Näyttämöllä herää henkiin upea menneen ajan Pariisi – seksikäs ja eloisa, hellä ja julma, unelmia täynnä. Se on maailma, jossa raha usein ratkaisee, mutta intohimo vie aina pisimmälle. Piaf viekoittelee mukaan katuojien ja luksuselämän sinfoniaan, elämää suurempaan elämään.

Valovoimaisen Edith Piafin elämäntarina kulkee 1930-luvun katulaulajasta aikansa supertähdeksi ja lopulta maailmanlaajuiseksi, ikoniseksi laulajaksi. Tuo poikkeuksellinen elämä ei kuitenkaan päästä Piafia helpolla. Menestyksen hinta on kova, ja Piaf kadottaa niin itsensä kuin parhaat ystävänsäkin. Traagiset varjot osuvat etenkin rakkaussuhteisiin, joiden pyörteisiin Piaf ajautuu aina uuteen mieheen hullaantuessaan. Mutta kadulla kasvanut Piaf on älykäs, sisukas ja kunnianhimoinen nainen, joka vie yhtä paljon kuin vikisee ja nauttii niin riemun kuin rappion hetkistä.

Edith Piafin roolissa nähdään Annuska Hannula. Piafin ystävinä, managereina, rakastettuina ja muissa monissa rooleissa ovat Elisa Piispanen, Pia Piltz, Ville Majamaa, Ville Mikkonen, Arttu Ratinen, Arttu Soilumo, Pyry Smolander ja Patrik Riipinen. Näytelmän ohjauksesta vastaa Hilkka-Liisa Iivanainen. Esityksessä kuullaan 18 laulunumeroa, mm. ikoniset Hymni rakkaudelle, Padam padam, Pariisin taivaan alla ja Non, je ne regrette rien.

Piaf
Käsikirjoitus Pam Gems
Suomennos Jukka-Pekka Pajunen
Ohjaus Hilkka-Liisa Iivanainen
Musiikin sovitus ja ohjaus Anna Laakso
Musiikkidramaturgia Hilkka-Liisa Iivanainen, Anna Laakso, Jan-Mikael Träskelin
Koreografia Chris Whittaker
Lavastussuunnittelu Juho Lindström
Pukusuunnittelu Tuomas Lampinen
Valosuunnittelu Raimo Salmi
Äänisuunnittelu Jan-Mikael Träskelin
Kampausten, peruukkien ja maskien suunnittelu Riina Vänttinen
Orkesteri:
1.kapellimestari, piano Anna Laakso
2.kapellimestari, piano Maritta Manner
Viulu Juha-Pekka Koivisto / Maija Linkola / Silva Koskela
Harmonikka Tiia Karttunen / Henna Leppänen
Sähkökitara, akustinen kitara, banjo Timo Järvensivu
Kontrabasso Ville Rauhala / Pekka Korhonen / Jasmiina Saarinen