Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.02.2021

Tampereen elokuvajuhlien ohjelmisto julki

Pohjoismaiden vanhin ja yksi maailman suurimmista lyhytelokuvafestivaaleista, Tampereen elokuvajuhlat, julkisti ohjelmistonsa. Järjestyksessään 51. tapahtuma järjestetään tänä vuonna verkkofestivaalina 10.–14.3.

 

Ohjelmistossa on luvassa noin 50 näytöstä kotimaisia ja kansainvälisiä lyhytelokuvia sekä pitkiä dokumenttielokuvia. Lisäksi festivaalin aikana järjestetään keskustelutilaisuuksia ja muita tapahtumia yleisölle ja elokuva-alan ammattilaisille.

 

Kuvassa on elokuvateatteri, joka laskeutuu alaviistoon ja siinä on katsojia.  Valkokankaalla näkyy lieriöitä.

Kuva: Jani Rutanen

 

“Olen valtavan iloinen siitä, että festivaali pystytään järjestämään tänäkin vuonna poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta. Uudenlainen toteuttamistapa on meille haaste, mutta samalla myös suuri mahdollisuus. Toivon, että festivaali tavoittaa paitsi vanhat kävijänsä myös uusia yleisöjä nyt, kun ohjelmisto on aiempaa laajemmin nähtävillä”, sanoo toiminnanjohtaja Laura Laaksonen.

Laaksonen on ylpeä vaikuttavasta näytös- ja tapahtumakattauksesta: ”On haastavaa valita suosikkeja toinen toistaan kiinnostavampien näytösten joukosta, mutta nuorten mielenterveyttä käsittelevillä Moodkino-näytöksillä on erityinen paikka sydämessäni. Toivon, että ne löytäisivät yleisönsä esimerkiksi koulujen ja opettajien kautta tai nuoret innostuisivat katsomaan näytöksiä kodeissa yhdessä vanhempiensa kanssa.”

Keskustelunavauksiksi suunnitellut Moodkino-näytökset koostuvat lyhytelokuvista, jotka vakavista aiheistaan, kuten kiusaamisesta, rasismista ja syömishäiriöistä, huolimatta katsovat maailmaa elämänmyönteisestä näkökulmasta. Kirkon Mediasäätiön kanssa toteutetut näytökset ovat maksuttomia.

Matka elektronisen musiikin evoluutioon

Lisa Rovnerin ohjaama dokumenttielokuva Sisters with Transistors (2020) saa Suomen ensi-iltansa elokuvajuhlilla. Elokuva on kertomaton tarina elektronisen musiikin edelläkävijänaisista, säveltäjistä, jotka ottivat omakseen koneet ja niiden vapauttavat tekniikat, ja muuttivat täysin sen, miten musiikkia tuotetaan ja kuunnellaan tänä päivänä. Näytöksen yhteydessä nähdään myös Rovnerin haastattelu ja lyhyt keikkataltiointi elokuvassakin nähtävältä The Space Ladylta.

Seilin saaren tuntematon menneisyys

Lotta Petronellan ohjaama Själö – Island of Souls (2020) esitetään suorana lähetyksenä G Livelabista keskiviikkona 10.3. Dokumentti kertoo Seilin saarella vuosisatojen ajan toimineesta yhteiskuntakelvottomien naisten suljetusta laitoksesta. Elokuvan musiikin on säveltänyt Laura Naukkarinen (Lau Nau), ja festivaalilla elokuva esitetään livesäestettynä. Själö sai ensi-iltansa maaliskuussa 2020 CPH:DOX –elokuvafestivaalilla ja voitti Special Mention -palkinnon erityisesti vahvan kuvakerronnan ja äänimaisemansa ansiosta.

 

Kuvassa on etualalla piirroskuvassa nuori nainen, jolla on pyöreät lasit ja iso pusakka.  Vasemmalla takaperin on mustanahkatakkinen nuorimies.

Tomak Popakul Acid Rain. Kuva: Tampereen elokuvajuhlat

 

Valokeilassa monipuolisia tekijöitä

Tänäkin vuonna elokuvajuhlilla pyhitetään useampi näytös ajankohtaisille elokuvantekijöille. Puolalaisen, kovassa nosteessa olevan Tomek Popakulin näytöksessä nähdään omaleimaista ja hypnoottista animaatiota. Katja Gauriloffin dokumentit Säilöttyjä unelmia (2011) ja Kuun metsän Kaisa (2016) nähdään WIFT Finlandin järjestämissä näytöksissä, minkä lisäksi Gauriloff pitää festivaalilla myös Womarts Masterclass –tilaisuuden. AV-arkin ja elokuvajuhlien yhteistyössä järjestämä Huber&Saarikko -näytös taas on läpileikkaus taiteilijapari Sasha Huberin ja Petri Saarikon tuotannon eri puoliin yli kymmenen vuoden ajalta.

Ihmiskunta

Ihmiskunta-ohjelmistossa käsitellään ihmisyyttä ja ihmisen suhdetta muihin lajeihin. Näytökset ovat jatkoa viime vuoden Ilmasto-ohjelmistolle. Ohjelmistossa nähdään näytökset Muunlajiset ja Homo Sapiens. Myös AV-arkin kuratoima Liikkumatilaa-näytös käsittelee samoja teemoja.

Alkuperäiskansat

Alkuperäiskansat-teema tuo nimensä mukaisesti näkyviin vähemmistökansojen elokuvataidetta. Sámi Filbma -näytöksessä esillä ovat saamelaiset elokuvantekijät ja USA First Peoples -näytöksissä puolestaan kuullaan Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoihin kuuluvien elokuvantekijöiden tarinoita.

Kilpailuelokuvat

Kaikki elokuvajuhlien kotimaiseen ja kansainväliseen kilpailuun sekä uuteen genre-elokuvan Generation XYZ -kilpailuun valitut elokuvat nähdään festivaalin ohjelmistossa:

ttps://tamperefilmfestival.fi/kilpailuelokuvat-vuodelle-2021-on-valittu-mukana-ennatysmaara-hakijoita/

Kilpailujen voittajat palkitaan sunnuntaina 14.3. palkintoseremoniassa.

Uusia tekijöitä ja eurooppalaisen lyhytelokuvan parhaimmistoa

Festivaalin ohjelmistossa nähdään myös muiden eurooppalaisten lyhytelokuvakilpailujen ehdokkaita. EFA Shorts -näytöksissä esitellään European Film Awards (EFA) -kandidaatteja, ehdokkaita ja voittajia. Euroopan festivaaliyleisön suosikit -näytöksissä taas nähdään elokuvia, jotka ovat ehdolla European Short Film Audience Award -palkinnon saajaksi. Elokuva-alan koulujen opiskelijat esittäytyvät Kino-Tamk - ja ELOssa -näytöksissä, ja Kino Euphoria -näytöksessä päästään kurkistamaan Euphoria Borealis -työpajojen tuloksena syntyneisiin elokuviin.

Koko ohjelmisto on julkaistu osoitteessa https://tamperefilmfestival.fi/

Näytösten alustana Festhome TV, tapahtumat nähtävillä elokuvajuhlien sosiaalisen median kanavissa

Själö- ja Sisters with Transistors -elokuvia lukuunottamatta festivaalin elokuvat ovat yleisön katsottavissa Festhome TV -alustalla 10.–21.3. välisenä aikana. Lippujen ostaminen ja elokuvien katsominen vaativat kirjautumisen palveluun.

Festivaalin tapahtumia, ohjaajahaastatteluja ja keskusteluja julkaistaan sekä Facebook Livessä että YouTubessa.