Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.01.2023

Tampereen ammattikorkeakoulun ja konservatorion solistit esiintyvät Suor Angelica -oopperassa Tampereen tuomiokirkossa

TAMK Musiikki tuottaa Giacomo Puccinin Suor Angelica -oopperan Tampereen tuomiokirkkoon. Tuotannon ensi-ilta koittaa lauantaina 14.1.2023. Esityksiä on kaiken kaikkiaan neljä.

 

Kuvassa on sinisellä pohjalla valkoisia enkelihahmoja ja yksi enkeli on polvillaan toisten edessä.

Suor Angelica (Sisar Angelica) kuuluu kolmen oopperan (Il Trittico) kokonaisuuteen. Ooppera on saanut ensi-iltansa New Yorkin Metropolitan -oopperassa joulukuussa 1918.  Kuva: TAMK Musiikki

 

Suor Angelica on todellisiin tapahtumiin pohjautuva tarina traagisen kohtalon kokevasta nuoresta Sisar Angelicasta. Nuorena äitinsä menettänyt Angelica on joutunut kasvamaan syvästi katkeran tätinsä kanssa. Rangaistuksena teoistaan hänet on määrätty luostariin. Nunnayhteisö elää tiukkojen sääntöjen alaisina, mutta kuitenkin toisiaan tukien, yhdessä iloiten ja surren. Ooppera kertoo toivosta ja siitä, mitä voi tapahtua, jos toivo riistetään.

– Puccinin musiikki on tunnevoimaista ja sykähdyttävää. Tarina on dramaattisesta lopustaan huolimatta täynnä toivoa, kertoo oopperan ohjaaja Sanna Majanlahti.
Laajan yhteistyön tuotanto

TAMK Musiikin versiossa ooppera on saanut innoitusta vuonna 1907 valmistuneen Tampereen tuomiokirkon maalauksista ja värimaailmasta. Kirkko tarjoaa upeat puitteet oopperalle, ja tuotannossa tehdään yhteistyötä seurakuntien kanssa.

– Kirkko-ooppera on hyvin tervetullut lisä seurakuntien musiikkitarjontaan. Yhteistyö nuorten ja taitavien muusikoiden kanssa on aina innostavaa. Suor Angelica myös viestii väkevästi toivosta ja armosta, joita me kaikki tarvitsemme, sanoo Tampereen seurakuntien musiikkisihteeri Petra Perttula.

Tuotannossa tehdään yhteistyötä myös eri oppilaitosten kanssa. Puvut ja lavasteet valmistuvat oppilaitosyhteistyönä ja valoja operoivat TAMK media-alan opiskelijat.

– Ajatus tästä tuotannosta syntyi loppuvuodesta 2021. Teoksen valikoitumisessa oli tärkeää paitsi koulutuksellinen sopivuus, myös toivottu ja laaja yhteistyö eri toimijoiden kanssa. Suuri yhteisponnistus tulee tarjoamaan ainutlaatuisen ja korkeatasoisen, raikkaan oopperaelämyksen, jota ei kannata jättää väliin, tuottaja Maria Piirainen kertoo.

Oopperan solistit ovat Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen konservatorion laulunopiskelijoita. Suor Angelican roolissa laulaa sopraano Marjaana Ritanen, jonka muhkea dramaattinen ääni istuu kauniisti Puccinin musiikkiin. Orkesterina soittaa musiikin ammattiopiskelijoista ja jo ammatissa toimivista muusikoista koostuva TAMK Sinfonia kapellimestarinaan Jukka Iisakkila.

Vaikuttavuutta ja dramaattista tunnelmaa oopperaan tuo orkesterin lisäksi myös Markus Yli-Jokipiin harjoittama suurkuoro, joka koostuu muun muassa Kamarikuoro Näsin ja Pirkanpojat-kuoron laulajista. Lavalla nähdään myös lapsia tarinan dramaturgiaa tukemassa.
Suor Angelica -esitykset

Ensi-ilta lauantaina 14.1.2023, Tampereen tuomiokirkko

Muut esitykset
Keskiviikko 18.1.2023
Perjantai 20.1.2023
Lauantai 21.1.2023