Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.11.2020

Tampere Guitar Festivalin kisatulokset ja kokemuksia koronavuodesta

Tampere Guitar Festival (TGF) järjestettiin tänä vuonna Covid-19-epidemiasta johtuen marraskuussa. Konsertit ja kilpailut olivat seurattavissa kaikkialla maailmassa verkon välityksellä, ja ne tavoittivat yli 30 000 kuulijaa ja katsojaa. Tampereen 17. kitarafestivaalia valmistellaan toteutettavaksi kesäkuussa 2021.

Suomen kitarakilpailun kansainvälisen sarjan tulokset

Kolmatta kertaa järjestetyn Suomen kitarakilpailun ikärajaton sarja järjestettiin tänä vuonna videokilpailuna yhteistyössä espanjalaisen Petrer Guitar Festivalin kanssa. Classical Guitar 2 in 1 Online Competition alkoi heinäkuussa yli 60 kilpailijan karsintaerällä ja huipentui marraskuiseen finaaliin. Suomen finaalin voitti puolalainen Marcin Kuzniar. Palkinnoksi hän sai 2 000 euron rahapalkinnon sekä kumppanipalkintoja. Toiselle sijalle tuli puolalainen Katarzyna Smolarek. Kolmas palkinto myönnettiin tanskalaiselle Jonas Egholmille. Alvaro Miranda Costa Ricasta sai mahdollisuuden toimia EuroStrings-artistina vuoden 2020 aikana, sillä muut finalistit on jo aiemmin kutsuttu kyseiseen projektiin muista eurooppalaisista kitarakilpailuista.

 

Kuvassa on Marcin Kuzniar ja hänestä on puolivartalokuva. Tausta on hämyisän ruskehtava.

Kilpailun voittaja Marcin Kuzniar. Kuva: Tampere Guitar Festival

 

Ikärajattoman sarjan puheenjohtaja Seppo Siirala kommentoi kilpailua seuraavasti:

”Tämän vuoden kansainvälinen kilpailu toi kisaajille erilaisia haasteita, koska se jouduttiin Covid–19-tilanteen vuoksi järjestämään verkossa. Finalistit suhtautuivat olosuhteisiin erittäin ammattimaisesti, ja esitykset olivat sekä teknisesti että taiteellisesti hyvin valmisteltuja. Kilpailun voittaja Marcin Kuzniar Puolasta osoitti syvää musikaalisuutta koko kilpailun ajan ja vakuutti tuomariston ammattimaisella lähestymistavallaan ja kypsillä tulkinnoilla.”

Nuorten kitarakilpailun tulokset

Toista kertaa järjestetyssä Suomen kitarakilpailun nuorten sarjassa kuultiin nuoria soittajia kolmessa eri ikäryhmässä. Nuorten sarjan tuomariston puheenjohtaja ja Sibelius-Akatemian kitarapedagogiikan lehtori Andrzej Wilkus kommentoi kisaa näin:

“Tällaisissa uusissa olosuhteissa käyty kilpailu onnistui loistavasti näin etäyhteyksillä ja kaikki nuoret soittajat ovat onnistuneet luomaan konserttimaisen tunnelman, vaikka esitystensä aikana olivatkin eri puolilla Suomea. Mieleenpainuva ominaispiirre kaikissa esityksissä oli, että nuoret kitaralahjakkuudet pystyvät ilmaisemaan itseänsä musiikin kautta ja soittamaan monella eri tavalla, aina intohimoisesti ja antaumuksellisesti. Kuulimme siis koko musiikin tunneskaalan rohkeita tulkinnallisia ratkaisuja ja hyvin monipuolista kitaratekniikoiden hyväksikäyttöä.”

 

Kuvassa on Katarzyna Smolarek, joka on ristiistunnassa ja pitää kitaraa edessään ja katsoo alas.

Toisen palkinnon voittaja Katarzyna Smolarek. Kuva: Lubuskie Towarzystvo Gitarowe

 

Ryhmä 1 (12-vuotiaat ja nuoremmat)

    Aarne Syrjänen (Kitaristien teemapäivä, 200 €)
    Tuomas Kujala (Vuoden Lavaleijona, Kitaristien teemapäivä)
    Leo Stumpf (D’Addario-palkinto, TGF-palkinto), Linnea Mäki ja Waltteri Kariola (TGF-palkinto)

Ryhmä 2 (13–15-vuotiaat)

    Veera Mara ja Essi Kankainen (125 € molemmille, Kitaristien teemapäivä)
    Matilda Hakarinne (D’Addario-palkinto, Kitaristien teemapäivä)
    Oskar Kalmanlehto (Vuoden Lavaleijona), Sini-Helmi Tervonen ja Onni Etholen (TGF-palkinto)

Ryhmä 3 (16–20-vuotiaat)

    Alexander Joonas (150 €, D’Addario-palkinto, Vuoden Lavaleijona ja Kitaristien teemapäivä)
    Touko Saranpää (150 € ja Kitaristien teemapäivä)

Rahapalkintojen lisäksi nuorille jaettiin myös seuraavia palkintoja: Vuoden lavaleijona -palkinto, joka on lahjakortti nuottikauppa Ostinatoon, osallistumisoikeus Sibelius-Akatemian järjestämään Kitaristien teemapäivään sekä TGF-palkintoja, jotka ovat joko kumppanien D’Addario ja RC Strings tuotepalkintoja tai TGF:n yllätyspalkintoja.