Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.11.2019

Talvisodan 105 päivää -uutuuskirja julkistetaan Säätytalolla 30.11.2019

”Se tuli kuitenkin yllättäen: 30. marraskuuta 1939 seitsemältä aamulla Neuvostoliiton joukot ylittivät Suomen rajan Rajajoella Karjalan kannaksella. Suomi oli sodassa suurvaltaa vastaan.” Säätytalolla 30.11. julkistettava tietokirja Talvisodan 105 päivää kertoo pienen kansan selviytymistaistelusta ylivoimaista vihollista vastaan.

 

Kuvassa on osa kirjan kannesta ja siinä on lumipuvuissa hiihtävissä sotilaita.  Edessä on reikäinen rautapukuhahmo. Kuva on talvelta ja se on musta-valkoinen.

Kuva kirjan kannesta. Kuva: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

 

Talvisodan syttymisestä tulee 30. marraskuuta 2019 kuluneeksi 80 vuotta. Runsaasti kuvitettu tietoteos Talvisodan 105 päivää kertoo tuoreella tavalla siitä, miten Stalinin suunnitelma Suomen valtaamiseksi estettiin. Jyrki Karvisen kirjoittama teos kuvaa nuorten sotilaiden sitkeää uhrautumista, kotirintaman pyyteetöntä uurastamista sekä poliittisen ja sotilaallisen johdon toimintaa. Samalla kirja kertoo myös talvisodan kansallisen muistomerkin valmistumisesta. Muistomerkki on syntynyt lähes 20-vuotisen hankkeen tuloksena Suomen valtion, Talvisotayhdistyksen ja Helsingin kaupungin yhteistyönä. Se on kunnianosoitus Suomen itsenäisyyden turvanneille taistelijoille.

Pekka Kauhasen suunnittelema Valon tuoja paljastettiin Helsingin Kasarmitorilla 30.11.2017 osana Suomen 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumia. ”Puolustus oli koko kansan yhteinen asia. Siksi on paikallaan, että tänään paljastettava muistomerkki on sekin yhteinen asia, yhteisin ponnistuksin aikaansaatu”, kommentoi muistomerkkihankkeen suojelija presidentti Martti Ahtisaari juhlapuheessaan. Valtionjohto laskee talvisodan syttymisen muistopäivänä 30.11.2019 seppeleen talvisodan kansalliselle muistomerkille Helsingin Kasarmintorilla. Seppeleen laskun jälkeen muistomerkille sytytetään 105 kynttilää, yksi sodan jokaiselle päivälle.

Talvisodan 105 päivää julkistetaan Säätytalossa Talvisodan alkamisen muistopäivän seminaarissa lauantaina 30.11. klo 14–18.15. Tilaisuuden järjestää Talvisotayhdistys yhdessä valtioneuvoston kanslian kanssa. Puolustusministeri Antti Kaikkonen tuo valtiovallan tervehdyksen.