Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.05.2021

Taiteilija Pekka Sassi on saanut Maire Gullichsenin palkinnon 2020

Vuoden 2020 Maire Gullichsenin palkinto on myönnetty taiteilija Pekka Sassille, joka on tunnettu laaja-alaisesta ja kokeellisesta työskentelystään videotaiteen ja installaatioiden parissa. Taidepalkinnon arvo on 7 000 euroa.

 

Pekka Sassi (s.1969) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2000. ”Sassi on monipuolinen taiteilija, joka on yli kahdenkymmenen vuoden ajan tehnyt taidetta avantgarden hengessä. Hänen taiteensa keskiössä ovat kokeellinen liikkuva kuva ja ääni. Sassilla on taito kiteyttää havaintonsa vähäeleisiksi fragmenteiksi täynnä aavistuksia ajan ja merkitysten kerrostumista”, kertoo palkintolautakunta valitsemisperusteissaan.

Kuvassa on heleän punaisella pohjalla vaaleampi puikulan muotoinen pystysuunnassa oleva patsas.

Still Colours 2, 2020. Lambda-vedos dipondille / silisec. Kuva: Pekka Sassi

 

Viime vuosina Sassi on videoinstallaatioissaan keskittynyt värin, valon ja äänen vuoropuheluun. Lähtökohtana olleet konstruktivistisen taiteen ankarat muodot ja monokromiset pinnat ovat sittemmin luoneet sijaa yhä abstraktimmalle ilmaisulle ja intuitiivisen muuttuvaiselle värimaailmalle.

”Värähtelevän utuisten väripintojen ääriviivat pakenevat täsmällisyyttä, tuskin havaittavat siirtymät seuraavat hitaasti toisiaan tullen unenomaiseksi väriusvaksi. Valo yhtyy väriin ja luo määrityksiä kaihtavaa visuaalista runoutta yhdessä äänimaailman eteerisen olemuksen kanssa. Erityisesti viimeisimmässä videoinstallaatiossaan galleria Heinossa, Helsingissä keväällä 2020 Sassi onnistui luomaan taianomaisen kudelman täynnä valon, värin ja äänen lumoa” kuvailee palkintolautakunta Pekka Sassin kokonaisvaltaisesti ja moniaistisesti koskettavaa taidetta. Edellä mainittu, palkintolautakuntaan vedonnut teos ”Moving Colours” tulee esille myös Porvoon Triennaaliin kesä–elokuussa 2021.

Pekka Sassin teoksia on esitetty useiden museoiden ja gallerioiden näyttelyissä sekä festivaalien ohjelmistossa kotimaassa ja ulkomailla. Hänet on palkittu mm. parhaan elokuvan palkinnolla vuonna 2010 European Media Art Festivalissa, Saksassa. Pekka Sassin videoteoksia ja installaatioita on mm. Valtion taideteostoimikunnan kokoelmassa sekä Nykytaiteen museo Kiasman ja Helsingin taidemuseon kokoelmissa.

Maire Gullichsenin 80-vuotisjuhlarahasto on perustettu vuonna 1988, taiteen mesenaattina tunnetun Maire Gullichsenin (1907–1990) 80-vuotissyntymäpäivän yhteydessä Alvar Aalto -säätiön oheen. Vuonna 2020 tunnustuksen jako päätettiin siirtää vuodella eteenpäin pandemian vuoksi. Vuoden 2020 Maire Gullichsen -palkintolautakuntaan ovat kuuluneet Alvar Gullichsen (puheenjohtaja), Johanna Gullichsen, Kirsi Gullichsen, Leena Kuumola, Silja Rantanen ja Tommi Lindh (sihteeri).