Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 28.02.2023

Taiteilija Janne Hokkasen ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteistyönä toteutettu mittava 3D-veistos paljastettiin

Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) ja taiteilija Janne Hokkasen yhteistyönä toteutettu 3D-veistos Sammon uuteen kouluun on valmistunut. Teos julkistettiin koulun taideohjelman avajaisten yhteydessä helmikuussa 2023.

 

Teos on tiettävästi Suomen suurin 3D-tekniikalla tulostettu veistos. Näyttävän 11 metriä pitkän taideteoksen aiheena on harmaalepän käpy. Taiteilija Janne Hokkanen kertoo saaneensa teoksesta innostuneen positiivista palautetta.

 

Kuvassa on lähellä ruskeaa sisäkattoa ja sen alla on valkealla seinällä tummalle taustalle kiinnitetty sinisiä puumaisia oksia ulospäin taustalevyistä.  oksat ovat taustalevyjen kokonaisia.

Janne Hokkasen taideteoksen aiheena on harmaalepän käpy. Teos on tiettävästi Suomen suurin 3D-tulostettu veistos. Kuva: Janne Hokkanen

 

– Useat teoksen nähneet ovat todenneet, että ensisilmäyksillä harmaalepän hedelmät näyttävät kuin ne leijuisivat seinällä. Taustan vesielementti eli rosterilevyistä koostuva aaltomaisen peilaava pinta luo sellaisen illuusion. Peilaavan pinnan takia teos on myös hyvin eri näköinen eri aikaan päivästä valon määrästä johtuen. Ilta- ja yövalaistuksessa paljastuu lisää peilaavan pinnan ominaisuuksia, kun tilaan muodostuu aallokkomaisia heijastuksia, Hokkanen sanoo.

Yhteistyö TAMKin kanssa oli silmiä avaavaa

Hokkanen kertoo, että kuvista teoksen ennestään nähneet ovat sanoneet kokemuksen olleen hyvin erilainen, kun teoksen näkee paikan päällä.

– On ollut mielenkiintoista kuulla miten erilaisia mielikuvia ja assosiaatioita eri asioihin se on katsojissa herättänyt. Teos on herättänyt kysymyksiä sen teknisestä toteutuksesta. Erityisesti miten 3D-tulostus on toteutunut ja miten kaikki on kiinnitetty paikoilleen.

Kävyn osat tulostettiin Tampereen ammattikorkeakoulun isolla 3D-tulostimella, joita on vain muutama Suomessa. Yhteistyö TAMKin kanssa sai alkunsa Tampereen taidemuseon silloisen amanuenssin Aki Silvennoisen ehdotuksesta. Hän kehotti harkitsemaan 3D-tulostamista, kun Hokkanen oli luonnostellut ja kuvaillut isoa teosta, joka ottaisi koko ruokasalin haltuun.

Taidemuseo toimii prosenttitaidehankkeiden asiantuntijana. Yhteistyö TAMKin kanssa oli Hokkasen mukaan silmiä avaavaa ja tuottoisaa.

– Yhteistyö sujui erittäin upeasti. Olin alusta alkaen hyvin avoin kaikille tavoille toteuttaa veistosta, mutta ehdotus 3D-tulostamisesta alkoi heti kiehtomaan mieltä.

Opiskelijoille kattavaa prosessiosaamista

TAMKin projektipäällikkö Tero Haapakoski oli mukana Sammon koulun ja päiväkodin prosenttitaiteen avajaisissa ja näki teoksen valmiina siellä ensimmäistä kertaa.

– Teos ottaa tilan hienosti haltuun, ja siitä löytää uusia piirteitä eri kulmasta katsottuna. Teoksen taustalla oleva ruostumaton teräspinta peilaa valoja ja varjoja ympäristöön, ja teos elää ja muuttuu koko ajan riippuen mistä sitä katsoo ja millainen valaistus on aulassa käytössä, Haapakoski kertoo.

Haapakosken mukaan merkittävää projektissa oli se, että opiskelijoille kertyi kattavasti prosessiosaamista TAMKin Teollisuusteknologian oppimisympäristö FieldLabissa.

– TAMKissa robotisoituun 3D-tulostukseen on tutustuttu ensimmäisen kerran vuonna 2017 Kataja-hankkeessa, jossa tulostettiin hankkeessa kehitetyllä tulostuspäällä kaksi metriä pitkä lehtisilta Porin asuntomessuille, Haapakoski lisää.

Käpy-hankkeessa käytiin läpi koko ketju, jossa luonnosta löytyvä muoto siirrettiin digitaaliseen muotoon hyödyntäen mikroskooppia, vahatekniikkaa ja 3D-skannausta. Skannatut geometriat siivottiin toimiviksi geometrioiksi ja niitä päästiin sellaisenaan tulostamaan. Lopullisia versioita varten tehtiin useita kierroksia muutoksia, jossa helpotettiin mallien 3D-tulostamista. Projektissa olleet opiskelijat kerryttivät projektissa kattavasti 3D-kuvausosaamista, parametriosaamista sekä robotiikkaosaamista teoksen osien tulostusta suunniteltaessa ja toteutettaessa.

– Myös meille opettajille TAMKissa tämä oli hieno oppimisprosessi isojen kappaleiden 3D-tulostukseen liittyen, Haapakoski kertoo.

Taiteilija Hokkanen on tyytyväinen TAMKin kanssa tehtyyn yhteistyöhön.

– Olen erittäin kiinnostunut toteuttamaan lisää yhteistyötä TAMKin kanssa. On paljon helpompi jatkaa tästä, kun oma ymmärrys on kasvanut erilaisiin toteutusmahdollisuuksiin, Hokkanen lisää.