Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.04.2022

Taiteen Sulattamo välittää teatterin ja audiotaiteen kautta mielenterveystoipujien kokemuksia Helsingin kaupunginmuseon uudessa näyttelyssä

Taide- ja mielenterveysjärjestö Taiteen Sulattamo tuo Helsingin kaupunginmuseon perjantaina 22.4. avautuvaan Rikki – kun mieli särkyy -näyttelyyn mielenterveystoipujien kanssa yhteistyössä toteutetut Hulluus-ääniteokset sekä immersiivisen museoteatteriteoksen Minäkö hullu?.

Historiallisen Nikkilän psykiatrisen sairaalan esineistöä ja potilastöitä esittelevä näyttely käsittelee mielenterveysongelmia yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena ilmiönä. Taiteen Sulattamon teosten tarkoituksena on välittää esittävän ja audiotaiteen keinoin aitoja mielenterveystoipujien kokemuksia museokävijöille, sekä antaa ääni toipujille mielenterveyttä käsittelevässä näyttelyssä. Teoskokonaisuus on syntynyt ohjaaja-näyttelijä Helena Rytin ohjauksessa yhteisen taiteellisen työskentelyn tuloksena mielenterveystoipujien kanssa. Hulluus-ääniteosten toisena ohjaajana toimi Antti Jaakola.  

 

Kuvassa on Helena Ryti, jolla on ruskeat silmälasit päälaellaan ja sininen kaulahuivi kaulassaan.

Helena Ryti. Kuva: Taiteen Sulattamo

 

Rytiä voidaan pitää Suomessa erityisryhmien kanssa tehtävän soveltavan teatterin pioneerina. Hän on hyödyntänyt ohjaustyössään lukuisia kertoja devising-menetelmää, jossa teos syntyy ryhmän työskentelyn tuloksena prosessin aikana. Rytin mukaan soveltavan teatterin avulla on mahdollista luoda moniäänisiä teoksia ja välittää sellaisten ryhmien kokemuksia, jotka eivät tule kuulluksi yhteiskunnassa.

“Museonäyttelyssä, jossa käsitellään mielenterveysongelmia, on tärkeää saada kuuluviin toipujien oma ääni.“ -Ohjaaja Helena Ryti

Lähtökohtana teosten valmistamiselle oli näyttelyn aineisto, eli Nikkilän sairaalan potilaiden tekemät piirrokset, maalaukset, kirjoitukset ja käsityöt. Prosessin aikana toipujat kirjoittivat omia kokemuksiaan esineistön herättämien mielikuvien innoittamana, loivat kuvitteellisia henkilöhahmoja ja testasivat tekstejä yhdessä teatterin keinoin. Prosessin lopputuloksena syntyi runoja ja monologeja, joita on käytetty Hulluus-ääniteoksissa. Toipujat myös tulkitsevat itse ääniteoksella kuultavat runot.

 

Kuvassa on Eveliina Lafghanin kasvokuva ja hänellä on musta huppu päässään.

Eveliina Lafghani. Kuva: Taiteen Sulattamo

 

Taiteen Sulattamo ry on ammattitaiteilijoiden ja mielenterveystoipujien perustama yhdistys, joka on jo lähes vuosikymmenen ajan toteuttanut taiteilijoiden ja mielenterveystoipujien yhteistyössä syntyneitä taideproduktioita. Helsingin kaupunginmuseossa esitettävä produktio on tähän mennessä yhdistyksen isoin taiteellinen kokonaisuus. Taiteen Sulattamon toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani on mielenterveyden ja teatteritaiteen ammattilainen. Hän on työssään Taiteen Sulattamolla nähnyt taidetoiminnan tuomat valtavat hyödyt osallistujien toipumisprosessissa.

“Taide lisää ja vahvistaa mielenterveyttä kokonaisvaltaisuudessaan. Taidetoimintaan osallistuminen erityisesti taiteen tekijänä on valtavan voimaannuttavaa ja antaa mahdollisuuden tarjota korjaavia kokemuksia. Taide lisää positiivista mielenterveyttä sekä vahvistaa ihmisen toipumista mielenterveyden haasteista. Nikkilän asukkaiden tekemistä töistä huomaa, kuinka taiteen tuottaminen on ollut tärkeä väylä käsitellä tunteita ja vaikuttanut jo tuolloin toipumiseen positiivisesti.” -Taiteen Sulattamon toiminnanjohtaja Eveliina Lafghani

 

Kuvassa on tummassa tilassa Ritva Sorvali, Eveliina Lafghani ja Helena Ryti tiiviinä ryhmänä keskellä. Keskellä olevalla Lafghanilla on pää ylöspäin.

Ritva Sorvali, Eveliina Lafghani ja Helena Ryti esiintymässä Minäkö hullu? -teoksessa. Kuva: Taiteen Sulattamo

 

Minäkö hullu? -museoteatteriteos

Immersiivinen Minäkö hullu? -museoteatteriteos pureutuu luovuuteen ja mielenterveyteen kuljettaen kokijansa Rikki-näyttelyn maailmaan Nikkilän todellisten ja kuvitteellisten hahmojen saattamana. Teos pohtii samalla taiteilijuutta: mitä se on ja mitä se vaatii? Kulkevatko nerous ja hulluus käsi kädessä? Kuka tämän määrittelee?

Näyttelytilasta toiseen liikkuva esitys vie katsojat eri aikakausille Nikkilän sairaalan historiassa sekä peilaa potilaskokemuksia nykyhetken hoitomenetelmiin.

Teos pohjautuu Nikkilän mielisairaalan potilaina olleiden kirjailijoiden L.Onervan, Uuno Kailaan ja Elmer Diktoniuksen runoihin ja kirjoituksiin, sekä tämän päivän mielenterveystoipujien kokemuksellisiin teksteihin, jotka ovat syntyneet näyttelyesineistön innoittamina.

Työryhmä

Käsikirjoitus: Helena Ryti ja Taiteen Sulattamon työryhmä
Ohjaus ja dramaturgia: Helena Ryti
Näyttelijät: Helena Ryti, Ritva Sorvali ja Eveliina Lafghani
Tuotanto: Taiteen Sulattamo ry

Esitykset Rikki-näyttelyssä:

Torstai 28.4. klo 17.00-18.00
Keskiviikko 4.5. klo 17.00-18.00
Lauantai 7.5. klo 14.00-15.00
Keskiviikko 11.5. klo 17.00-18.00

Vapaa pääsy ennakkoon ilmoittautuneille. Esitys suomeksi.

Esitys nähdään myös Lapinlahden Lähteellä Mental Health Art Week -viikolla tiistaina 24.5. klo 18-19.

 

Kuvassa on rakennuksen käytävässä neljä henkilöä lukemassa tekstiä.

Hulluus-teosten äänitys. Kuva: Taiteen Sulattamo

 

Hulluus -ääniteokset

Oudon selkeä
Kasvot kuin dyyni
Tai ullakon pölyä
Pitäneekö paikkansa:
Malli on kuvasta tuhannesosa aurinko

Hulluus koostuu mieleterveystoipujien kirjoittamista runoista ja teksteistä toipujien omalla äänellä kerrottuna. Helena Rytin ja Antti Jaakolan valmistama kaksiosainen ääni-installaatio on toteutettu yhteistyössä mielenterveystoipujien kanssa. Ääniteokset ovat osa kaupunginmuseon Rikki - kun mieli särkyy -näyttelyä ja kuunneltavissa koko näyttelyn ajan.

Työryhmä

Käsikirjoitus: Helena Ryti ja Taiteen Sulattamon työryhmä
Ohjaus: Helena Ryti ja Antti Jaakola
Äänitys ja editointi: Antti Jaakola
Esiintyjät: Miinu, Terhi, Lasse, Katja, Minna ja Juho
Tuotanto: Taiteen Sulattamo ry

Rikki – kun mieli särkyy
22.4.2022–25.9.2022
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros
Aleksanterinkatu 16