Tietokirjailija Lasse Autio on julkaissut kiintoisan teoksen sotapropagandasta aikajaksolla vapaussota-jatkosota. Taistelua mielistä! kokoaa sotien propaganda-kuvia yksiin kansiin.
Kun avaa teoksen, hämmästelee, että vastaavaa ei ole jo julkaistu. Kuvat ovat tuttuja sieltä, täältä, mutta niitä ei ole julkaistu vastaavana kokonaiskoosteena. Autio on työstänyt kokonaisuuden, jossa on kuvien ohella kunnolliset historialliset osuudet. Tekstit tarvitaan ehdottomasti tukemaankuvitusta, joka jäisi muuten irralliseksi kuvadokumentiksi. Teoksen kuvitus koostuu valokuvista, propaganda-aineistoista, postikorteista, julisteista jne.
Moni teoksen kuva on kirjoittajan omasta kokoelmasta, joka on siis kunnioitettavan kokoinen. Olisi ollut arvokasta, jos teokseen olisi voitu laittaa tieto, jos kuva julkaistaan ensimmäisen kerran. Tarkkanäköiset asianharrastajat tietävät, mikä on arvokasta, mutta utelias lukija ei.
Vapaussodan aikainen kortti. "Vakaana seisoo paikallaan/hän vartijana Suomen maan.". Kuva kirjasta Amusa.fi
Vapaussota on monen pitäjän tutkimuskohteena tällä hetkellä ja sen syntyjä on ryhdytty luotaamaan uudelleen. Asialla ovat ammattihistorioitsijat ja harrastajat, sillä vapaussota liittyy monin tavoin paikallisiin tapahtumiin.
Tässäkin teoksessa on aikajana, joka alkaa vapaussodasta. Mukana on sotilaiden kuvia, todistuksia ja vastaavaa materiaalia. Soinilaisella kirjoittajalla on useampi kuva Soinin joukoista ja väestä; paikallisväritys toimii aivan hyvin. Vapaussota-aiheiset postikortit ovat monelle ennen näkemättömiä. Kirjassa on esitelty kaksi korttia, jotka ovat Joseph Alasen tekemiä.
Suomen sotilas! Kas näin pyöveli Hitler
Rytin ja Mannerheimin avustamana
"seisoo vartioimassa" Suomen riippumattomuutta.(Mannerheim ja Ryti pilkistävät Hitlerin saappaista.) Kuva kirjasta Amusa.fi
Kirjoittajan kokoelmissa on puhutteleva kuva 30-luvun pyörteestä. Lapualaiset riisuvat kuvassa vaasalaiselta faktorilta pöksyt. Realistisia hetkestä kertovia kuvia ei ole paljon julkisuudessa näkynyt. Siis propaganda kukoisti myös jälkeen vapaussodan ja ennen maailmansotia.
Tunnetuin osa Suomessa nähdystä propagandasta ajoittuu talvi- ja jatkosotien ajalle. Autio on tuonut kirjan sivuille varsin tasapuolisen kokoelman molempien osapuolien kampanjoista. Neuvostoliiton suurimmat pelsebuubit ovat tietenkin Mannerheim ja Hitler. Heidän Neuvostoliitto painostaa suoraan ja yksilöllisesti suomalaista sotilasta luopumaan rintamasta ja liittymään neuvostojoukkoon ja irtoamaan fasistisesta verenvuodatuksesta.
Suomalainen propagandakortti jatkosodan ajalta. Kuva kirjasta Amusa.fi
Sotavankeus kirvoittaa myös aineksia propagandaan. Vangit kertovat kaikkea hyvää oloistaan venäläisten leireissä… Osasivat suomalaisetkin. Kirjassa on kirje, jolla puna-armeijan sotilas voisi turvallisesti siirtyä Suomen puolelle. Tai kädet ylhäällä vankeuden kautta vapauteen ja nauttimaan Suomen tarjoamasta lämmöstä ja yltäkylläisyydestä.
Mukana on myös saksalaisten propagandaa, joka kohdistuu venäläisiin. Saksa tarjoaa kulkuluvan kaikille halukkaille, puna-armeijan sotilaille ja päällystölle, jotka haluavat edistää Vapaata Venäjää.
Oman osansa propagandasta muodostaa huumori, ryssittely ja laulut. Palle alias Reino Hirviseppä alias Reino Palmroth oli irvihampaiden valioluokkaa, ja esiintyy siis myös kirjassa.
Lasse Aution Taistelua mielistä! –kirjan voi lukea hompsien ja nautiskella kuvista ja poimia propaganda-rusinoita sotapullasta. Kirja kannattaa kuitenkin lukea paneutuen, sillä sodan ja propagandan, aatteiden ja vasta-aatteiden maailma avautuu, kun tietää, mistä on kyse. Kirjan tarina on varmasti tuttu sodan kokeneelle sukupolvelle. Propagandan elementeissä on kuitenkin ainesta myös muille.
Tämän päivän horisontista sotien ajan propaganda on kömpelöä ja osoitteellista, ja konkreettiset julisteet ja kirjeet ovat vaatimattomia. Mutta aina on tärkeätä tunnistaa propaganda ja miettiä, mikä on sen tavoite. Kuka uskoi puna-armeijaa, kuka Suomen, kuka Saksan? Kuka uskoi vapauden lauluihin, kuka mihin?
Tällaisen kirjan äärellä voi miettiä itse, mitä uskoisi. Ja mitä uskoo, kun seuraa tietotulvaa armon vuonna 2014.
Kirja on omakustanne ja sen voi tilata:
Soinin kirjakauppa puh. 0400 26 44 11
Kirjavälitys Oy, www.kirjavalitys.fi
lasse.autio@pp.inet.fi
Lasse Autio, Taistelua mielistä! - Propagandaa 1918-1944. Oma kustanne