Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.05.2023

Taidetta Suomenlinnassa - Meeri Koutaniemi ja kuusi taiteilijaa kuvaavat merta pinnan alta ja päältä Tuntematon Itämeri -näyttelyssä

Unescon maailmanperintökohteen historia törmää nykytaiteeseen Levyhallissa, John Nurmisen Säätiön tuottamassa Tuntematon Itämeri -näyttelyssä. Näyttely on Itämerta omassa taiteessaan tutkineiden taiteilijoiden välillä käytävä vuoropuhelu. Jan Eerala, Kaisu Koivisto, Anna Nykyri, Meeri Koutaniemi, Renja Leino, Arja Renell ja Raimo Sundelin luovat Levyhalliin moniäänisen, Itämerestä kertovan näyttelyn ja aistikokonaisuuden. Teokset kuvaavat ihmisen ja meren suhdetta, merta pinnan alta ja päältä.

– Tuntematon Itämeri kutsuu meidät tutkimaan myös omaa suhdettamme mereen, kehittämään merenlukutaitoamme. Toivon, että me kaikki pohtisimme, mitä omalla toiminnallamme merelle aiheutamme. Kannustan jokaista etsimään itsestään merenpelastajan, joka ryhtyy sanoista tekoihin, sanoo John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

 

Kuvassa on mies puolivartalokuvassa ja hänen kätensä näkyy puuveneen päällä. Vene on läpinäkyvänä. Kuva on musta-valkoinen.

Kuva: Tuntematon Itämeri -näyttely/John Nurminen Säätiö

 

– Kipinän näyttelyn tuottamiseen antoi valokuvaaja Meeri Koutaniemi, joka omasta intohimostaan Itämerta ja sen suojelutyötä kohtaan halusi tutustua Itämereen ja sen ihmisiin itselleen uusin menetelmin. Olemme onnistuneet törmäyttämään toisilleen aikaisemmin tuntemattomia yhteisöjä, taiteilijoita ja tutkijoita Itämeren äärelle. Tämä työ jatkuu läpi kesän, kun järjestämme keskusteluja ja kohtaamisia eri alojen tutkijoiden ja Itämerestä inspiroituvien taiteilijoiden kesken, kertoo näyttelyn tuottaja Elina Tuomarila.

Kestävää ja kierrätettävää

– Levyhallissa esillä oleva näyttely on rakennettu kevyesti ja tilan avaruutta kunnioittaen. Vaikka kaikki on suunniteltu viimeistä piirtoa myöten, ei suunnitelmallisuus näy, kun kyseessä on Levyhallin tyyppinen historiallisesti kiinnostava ja uniikki tila, toteaa Tuomarila.

Tuntematon Itämeri -näyttelyn rakentamisessa suositaan kierrätysmateriaaleja. Suurimmat rakenteet sekä valo- ja ääniteosten tekniikka vuokrataan. Paperista informaatiomateriaalia näyttelystä ei myöskään ole jaossa, vaan kaikki tieto löytyy verkosta.

Näyttelykokonaisuus sopii teemojensa vuoksi erinomaisesti Suomenlinnaan. Vastuullisuus on ensiarvoisen tärkeä toimintaa ohjaava arvo Unescon maailmanperintökohteessa. Ekologinen, sosiokulttuurinen sekä taloudellinen kestävyys ovat merellisen kaupunginosan ja matkailun kehittämisen keskiössä.

John Nurmisen Säätiön tuottama Tuntematon Itämeri on moniääninen näyttely sekä aistikokonaisuus.

Seitsemän taiteilijan teokset kutsuvat kävijöitä kehittämään omaa merenlukutaitoaan sekä tutkimaan suhdettaan mereen.

Tuntematon Itämeri -näyttely avautuu 17.5. Suomenlinnan Levyhalliin. Maksuton näyttely on avoinna 15.9. saakka.