Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.09.2020

Taidetestaus jatkuu erityisjärjestelyin – tuhannet kasiluokkalaiset pääsevät taidevierailulle koronasta huolimatta

Taidetestaajat-hankkeen lukukausi alkoi tänään 10.9. syksyn ensimmäisellä vierailulla. Lähialueen oppilaat saapuvat Tampereelle Ahaa Teatterin Stars-musikaaliin. Ilman poikkeusjärjestelyjä ei ole selvitty: paikkoja on rajoitetusti, julkista liikennettä ei käytetä vaan kaikki matkat hoituvat tilausbussein, ja turvaväleistä ja käsihygieniasta pidetään hyvää huolta.

Korona pysäytti kevään Taidetestaajat-vierailut käytännössä kokonaan. Nyt syksyllä vierailuja tehdään erityisjärjestelyin ja turvallisuus edellä. Taidetestaajat pyrkii tarjoamaan mahdollisimman monelle nuorelle korkealaatuisen taide-elämyksen poikkeuksellisen tilanteen asettamat vaatimukset huomioiden. Syksyn vierailuille osallistuvien koulujen rehtoreille on lähetetty kysely, jolla kartoitetaan osallistumismahdollisuuksia koulukohtaisesti.

– Elämme melkoisen haastavia aikoja, toteaa hankepäällikkö Joonas Keskinen. – Taideorganisaatiot noudattavat toiminnassaan turvallisuusrajoituksia, ja kouluilla on omia ohjeitaan ja sääntöjään, joiden mukaan toimitaan. Koordinaatiotiimimme on tehnyt valtavan urakan räätälöidessään vierailuja sellaisiksi, että mahdollisimman moni kasiluokkalainen pääsee osallistumaan. Valtakunnallisen hankkeen toteuttamisen kannalta tilanne on monimutkainen. Kaikki vierailut, jotka voidaan syksyllä toteuttaa, toteutetaan, ja osa siirretään todennäköisesti keväälle 2021.

Kuvassa Tampereen Taidetestaajia menossa Ahaa-teatteriin.

Taidetestaajat menossa Ahaa-teatteriin Tampereella. Kuva: Taidetestaajat

 

Tamperelainen Ahaa Teatteri oli varautunut järjestämään syksyn aikana yhteensä 20 näytöstä lähes 2500 taidetestaajalle. Koronan vuoksi suunnitelmat muuttuivat. – 130-paikkainen katsomo on rajattu nyt vain 50 henkilölle ja näytöksiin otetaan vierailijoita vain yhdestä koulusta kerrallaan. Loppujen lopuksi valtaosa vierailuista toteutuu, mutta näytöksiä on järjestettävä yli kaksinkertainen määrä, yhteensä 45, kertoo teatterisihteeri Pia Hakala.

Taidetestaajien tavoitteena pysyvä toimintamalli

Taidetestaajiin on lukuvuosina 2017–2020 osallistunut yhteensä lähes 180 000 kahdeksasluokkalaista sekä noin 18 000 valvojaa. Toiminnalle on saatu rahoitus myös lukuvuodeksi 2020–21.

– Koulut saavat vierailut valmiina kokonaisuuksina sekä vinkkejä sisältöjen hyödyntämiseen osana opetusta. Malli on otettu hyvin vastaan niin taidekentän, opettajakunnan kuin nuortenkin taholta, kertoo hankepäällikkö Keskinen. – Meillä on tavoitteena saada Taidetestaajista pysyvä toimintamalli. Suhteellisen edullisilla kokonaiskustannuksilla voidaan vahvistaa nuorten kulttuuristen oikeuksien toteutumista ja edistää tasa-arvoisia taidekokemuksia.

Taidetestaajat vie kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset korkealaatuisen taiteen pariin. Suomen Kulttuurirahaston, Svenska kulturfondenin ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton yhteishanke jatkuu lukuvuonna 2020–2021 yhden vierailun mallilla, jossa luokat käyvät oman lähialueensa taidekohteessa. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee hanketta.