Heinolan museot kunnioittavat viime vuonna edesmennyttä suurta ystäväänsä ja lahjoittajaansa Anja Juurikkalaa (1923-2015 )muistonäyttelyllä. Siihen kootaan kattavasti taiteilijan tuotanto kouluajoista alkaen.
Mukana on esimerkkejä taideteollisen keskuskoulun harjoitustöistä, koko Arabian taideteollisuusosastolla tehty tuotanto, kuvanveisto, mitalit, piirustukset ja jopa akvarellit. Monipuolinen ja runsas näyttely rakennetaan kaupunginmuseoon ja taidemuseoon. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös Sirpa Juutin kirjoittama monografia Anja Juurikkalasta. Se ilmestyy kesäkuun alkupuolella.
Heluna. Kuva: Heinolan museo
Kuvanveistäjä Anja Juurikkala (1923-2015) syntyi Heinolassa. Talonpoikaiset juuret ja vahva työmoraali sekä perinteisten töiden arvostus leimasivat Anja Juurikkalan tuotantoa ja asennetta elämään.
Anja Juurikkala päätyi omien sanojensa mukaan vahingossa Arabian tehtaaseen töihin taideteollisuusosastolle. Siellä hänen tehtäviinsä kuului sekä koristeiden että erilaisten lahja- ja matkamuistoesineiden suunnittelua. Vuosien 1946–60 aikana Anja Juurikkala ehti tehdä työtä myös Figgjo Kraftsselskapin ja Gravernes Teglverkin leivissä Norjassa. Anja Juurikkalan Arabialle suunnittelemat astiat ovat leikkisiä, täynnä huumoria ja värikkyyttä. Tunnetuimpia ovat Heluna-lehmäkannut, lastenastiasto Zoo, sekä astiastot Kala, Rapu, Hedelmä ja Runo, jotka kaikki ovat tänään haluttuja keräilykohteita.
Kala, lautanen. Kuva: secondround.fi
Arabia jäi taakse syksyllä 1960, kun Anja Juurikkala pääsi opiskelemaan kuvanveistoa Suomen taideakatemian kouluun Oskari Jauhiaisen oppilaaksi. Jauhiainen opetti klassista kuvanveistoa, missä korostettiin plastisuutta ja monumentaalisuutta. Teoksessa piti olla elämän, toden tuntu. Juurikkala täydensi opintojaan Accademia di Belle Arti di Brerassa Milanossa kuuluisan kuvanveistäjän Marino Marinin johdolla.
Uusi ura kuvanveistäjänä alkoi 1960-luvun puolivälissä. Juurikkala tuli tunnetuksi luonteikkaiden muotokuvien tekijänä. Yhteiskunnan ilmiöitä hän tarkasteli kriittisesti satiirisissa pienoisveistoksissaan. Rehevät naiset ja eläimet olivat Juurikkalan suosikkiaiheita. Taiteilija on sanonut, että totuus on paras tehokeino.
Juurikkalan tunnetuin julkinen veistos on Heinolassa Lyseonmäen koulun pihalla sijaitseva Tulenkantaja, joka on suunniteltu Uuno Kailaan ja Arvi Kivimaan kunniaksi. Juurikkala voitti aiheesta järjestetyn kutsukilpailun vuonna 1984. Muita julkisia teoksia ovat mm. Kalakissa (1970/2003) Heinolan kaupunginmuseon edustalla, Menneitten sukupolvien työn muistomerkki Sysmässä (1973), Ystävyys Kuopion Rauhalahdessa (1983) ja Floora (2005) Heinolan taidemuseon pihalla.
Anja Juurikkala lahjoitti vuosien varrella Heinolan kaupunginmuseolle mittavan taide- ja esinekokoelman. Se kattaa lähes koko hänen elämäntyönsä.