Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.04.2022

Taidelanssi-projekti tuo taidetta ambulansseihin

Hämeenlinnan taidemuseon ja Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen yhteinen Taidelanssi-projekti tuo kuvataiteen näkyville Kanta-Hämeen ambulansseihin. Syksyllä 2022 toteutettavassa projektissa valitaan Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmista yhteensä 16 teosta, joiden toisinnot toteutetaan 16 kantahämäläisen ambulanssin sisätiloihin. Projekti on osa Hämeenlinnan taidemuseon Taiteesta elämänvoimaa -hanketta, joka on saanut Museoviraston avustuksen ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin. Hämeenlinnan taidemuseo juhlistaa hankkeellaan museon 70-vuotisjuhlavuotta.

 

Kuvassa on ambulanssin sisäosa varustuksineen.

Kuva: keskipohjamaa.fi

 

Idea Taidelanssista syntyi Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella. ”Pelastuslaitoksella on noin 30 000 ensihoitotehtävää vuosittain, ja lisäksi ambulanssit ovat ensihoitajien työhuoneita. Potilaalle pelottavassa tai jännittävässä tilanteessa taide voi piristää, rauhoittaa tai auttaa jaksamaan. Ensihoitajan fokus on tietenkin ensisijaisesti potilaassa, mutta taide voi vaikuttaa myös pelkällä läsnäolollaan”, kertoo Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Lasse Hakala. ”Sairaaloissa taidetta on ollut jo pitkään, mutta ensihoidossa tällainen on uutta.”

Mukaan valittavat teokset valitaan Hämeenlinnan taidemuseon laajoista kokoelmista. Projekti toteutetaan yhteiskehittämisen menetelmiä hyödyntäen: Teosvalinnat tekevä työryhmä koostuu niin taidemuseon henkilökunnasta kuin ambulansseissa työskentelevistä ensihoitajistakin. Valitut teokset tuodaan esiin ambulanssien sisätiloihin esimerkiksi tarroille teetettävinä toisintoina tai digitaalisen näytön avulla.

”Mielestämme idea Taidelansseista oli mahtava, ja halusimme ehdottomasti lähteä toteuttamaan projektia”, kertoo Hämeenlinnan taidemuseon johtaja Jenny Valli. ”Tämä projekti asettui osaksi suurempaa Taiteesta elämänvoimaa -hanketta, jonka pohja-ajatuksena kaiken kaikkiaan on altistaa taiteelle arjessa, houkutella hakeutumaan taiteen äärelle ja viipyä taiteen äärellä. Taidelanssi-projektin avulla tuomme kokoelmiamme museon seinien ulkopuolelle, ja projekti sopii erinomaisesti museomme 70-vuotisjuhlavuoteen”, kuvailee Valli.