Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.06.2022

Taidekeskus Salmelan runsas kesä avautui juhlamarssilla ja Mika Pohjosen jykevällä laululla tangoa unohtamatta

Kesän lämpö helli Taidekeskus Salmelan avajaisia lauantaina 11. kesäkuuta. Aurinko paistoi vähintään yhtä paljon kuin tenori Mika Pohjosen esittämässä O sole miossa Helsingin poliisisoittokunnan säestämänä.  Tulevassa kesässä on runsautta niin lähes parinkymmenen esillä olevan taiteilijan teoksissa kuin konserteissa ja sanataiteessa.

Kuvassa on Mika Pohjonen laulamassa Poliisisoittokunnan edessä. Taustalla poliisisoittokunta soittamassa sinisissä poliisipuvuissa.

Mika Pohjonen ja Helsingin poliisisoittokunta konsertoivat Salmelan kesän avauksessa. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Juhlavan ja miellyttävän alun Salmelan uudelle kesälle takasi Helsingin poliisisoittokunnan konsertti, johon ylikapellimestari Sami Ruusuvuorelle oli annettu vapaat kädet. Ohjelmaa oli hiottu yhdessä päivän solistin, tenori Mika Pohjosen kanssa ja oli yllätys myös toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkalalle.  Alun Parkin Juhla-alkusoitosta siirryttiin todelliseen tenorien lauluun Puccinin Nessun dormaan.

Timo Forströmin Baselin tattooseen säveltämässä Sons of the midnight sun soittokunta pääsi jännittävästi taputtamaan, hyräilemään ja huudahtamaan soiton lomassa. Säveltäjä its eoli mukana soittamassa omaa kappalettaan. Linnan juhlista muistutettiin joka vuosi presidentin kutsuilla soitettavalla konserttivalssilla Tähtiä ja timantteja.

Vuoden 1992 tangokuninkaalle oli tietenkin valittu ohjelmistoon tangoa voittokappaleellaan Öiset kitarat, johon tarvittiin soittokunnalle uusi sovitus. Se saatiin puolustusvoimien entiseltä ylikapellimestarilta Jyrki Koskiselta. Mukana oli myös mm. Mauno Kuusiston kuuluisaksi tekemä kappale Kertokaa se hänelle ja Nicholas Brodszkyn Be my love.

 

Kuvassa ovat Salmelan kesän taiteilijat kahdessa rivissä ja ruusut käsissään yhteiskuvassa.

Salmelan kesän taiteilijat yhteiskuvassa. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Konserttiin liittyvä ainoa toive Tuomas Hoikkalalta oli päättäminen Finlandiaan. Tähän tunnelmaan pystyi ylimääräisenä numerona liittämään vain Maamme-laulun.

Helsingin poliisisoittokunnan repertuaari on monipuolinen klassisesta viihteelliseen musiikkiin.  Soittokunta tekee soittamisen lisäksi merkittävää valistustyötä ala- ja yläkouluissa.

 

Kuvassa on Kaisamaisa Erämies kiittämässä stipendistään ja hänellä on vihreä pitkä mekko päällään.

Salmelan kesän nuori taiteilija Kaisamaisa Erämies kiittämässä stipendistään. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Avajaisissa julistettiin Salmelan kesän nuori taiteilija ja hän on Kaisamaisa Erämies.  Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Ari Miettinen jakoi kummitaitelijan stipendin ja valintana oli myös taiteilja Erämies.

 

Kuvassa on turkoosi veistos ja takana seinillä päävärinään punaisia tauluja.

Etualalla Hannele Kylänpään veistos Itämailla. Taustalla Tero Laaksosen maalauksia.  Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Kuvassa on Jan Neva taulunsa vieressä. Taulussa on talo ja puutarhaa.

Taiteilija Jan Neva ja Hylätty puutarha. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Kuvassa on Tuulikki Pietilän grafiikkatauluja kuusi kappaletta. Ne ovat eri kokoisia.

Tuulikki Pietilän grafiikkaa. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Taidekeskus Salmelan kesässä on tänä vuonna kuvataiteen lisäksi erittäin runsaasti musiikkia.  Heinäkuun puolivälissä on jälleen viiden vuoden välein pidettävä Merikanto-laulukilpailu. Heinäkuun alussa on Salmelan tuottama, säveltäjä-sovittaja Arto Pajun Wiipuri-oopperan konserttiesitys ja myöhemmin  vietetään Jukka Kuoppamäen  80-vuotisjuhlaa.  Konserttivierailijoita ovat myös mm. Ellinoora ja Maija Vilkkumaa.  Liisa-Maija Laaksonen on Salmelan pitkäaikaisia esiintyjiä ja tänä kesänä viettää taiteilijajuhlaansa yhdessä Esko Salmisen, Samuli Edelmannin ja Katariina Kaituen kanssa.

Salmelan tunnelmaan sopivan aloituksen jälkeen tarjolla on todella runsaan monipuolisesti ohjelmaa koko kaudelle elokuun puoliväliin asti. Tuomas Hoikkala iloitsi mahdollisuudesta kokoontua taas yhteen ja se varmasti on myös yleisön suuri toive. Kulttuuria on nautittavaksi jälleen Mäntyharjulla – s’il vous plait!

Marja Jähi-Salo