Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.06.2023

Taidekeskus Salmelan kesässä nuorten kuvataidekilpailu ja veistoksellisia maalauksia - konserteissa suuria lauluntekijöitä

Taidekeskus Salmela valmistautuu 34. näyttelykesäänsä totutun monipuolisella kuvataide- ja konserttiohjelmalla. Tuttu viihde-, taide- ja kevyen musiikin sekoitus nojaa tänä vuonna isojen orkesterisovitusten ja intiimien lauluntekijäkeikkojen kontrastiin. Edellisvuonna hyvän vastaanoton saanut modernin popmusiikin mukanaolo jatkuu palkitun Anna Puun triokonsertilla.

Kuvassa on Taidekeskus Salmelan päärakennus veden ääreltä kuvattuna.  Rakennus on turkoosi ja siinä on ruskeat ikkunapuitteet.

Taidekeskus Salmelan päärakennus. Kuva: Jenni Höök

 

Perinteisessä avajaiskonsertissa lauantaina 10.6. kuullaan vaskiorkesterimusiikkia, kun Töölö Brass esiintyy solistinaan eturivin tenori Mika Nisula. Konsertti järjestetään Mäntyharjun kirkossa.

Heinäkuun ensimmäinen tapahtuma on filosofi Esa Saarisen luento otsikolla ”Onko toivoa parempaa”. Konserttisarja jatkuu svengaten 8.7., kun 65-vuotisjuhlavuottaan viettävä dixieland-jazzin ikoni DDT Jazz Band konsertoi yhdessä Johanna Förstin kanssa. Kuun kolmantena lauantaina Guardia Nueva -orkesteri tuo ainutkertaisen sointinsa Salmelaan solistinaan Jarkko Ahola.

 

Kuvassa on Hector istumassa kitara sylissään. Hectorilla on päässään vaalea lierihattu ja päällään mustapohjainen vaaleakukallinen pusero. Tausta on tumma.

Hector. Kuva: Taidekeskus Salmela

 

Tuomari Nurmio palaa Salmelaan uuden FOLX-kokoonpanonsa kanssa. Lyriikkavetoisen rockin saralla kuullaan lisäksi Sir Elwoodin hiljaisia värejä, jonka kokoonpano on hiljattain laajentunut kuusihenkiseksi.

Oopperalavoilta tutut Matti Salminen, Lilli Paasikivi ja Mari Palo puolestaan esiintyvät viihdemusiikkiin keskittyvässä ulkoilmakonsertissa taustallaan kolmen huippumuusikon kokoonpano. Elokuun puolella esiintyvät suosikkibaritoni Waltteri Torikka ja musikaalitähti Josefin Silén taustallaan Salmelan oma festivaaliorkesteri sekä kesän päättävä Hector, joka esiintyy yhtyeensä kanssa Salmelassa ensimmäistä kertaa 12.8.

Kutsunäyttelyssä modernismia ja persoonallista väriä

Salmelan kuvataidenäyttelyt koostuvat tänä vuonna päärakennuksen erillisestä kokonaisuudesta ja Domanderin näyttelyalueella nähtävistä Nuorten kuvataidekilpailun näyttelyluokan taiteilijoiden kokoelmista. Päärakennuksen kutsunäyttelyn pääteemoja ovat monumentaalinen veisto- ja maalaustaide, modernismi ja omaleimainen, nykyaikainen realismi. Suuren osan näyttelystä muodostavat kuudetta kertaa järjestettävän Nuorten kuvataidekilpailun näyttelyluokan taiteilijoiden kokoelmat.

 

Kuvassa on Raimo Utriainen seisomassa vierellään leijamaisia, kapean metalliraitaisia veistoksia, jotka ovat harmaita.

Raimo Utriainen. Kuva: Raimo Utriaisen taidesäätiö

 

Salmelan pääsalissa esitellään kokoelma professori Björn Weckströmin purjekankaille toteuttamia veistoksellisia maalauksia. Näiden rinnalla nähdään katsaus Weckströmin poikkeuksellisen monipuoliseen uraan kuvanveistäjänä.

Päärakennuksessa on esillä myös Raimo Utriaisen, Jorma Hautalan sekä Vuoden nuoren taiteilijan Juliana Hyrrin teoksia. Professori Utriainen (1927–94) oli modernistisen veistotaiteen uranuurtaja Suomessa, joka tunnettaan erityisesti monumentaalisista julkisista veistoksista. Metallisäleistä koostuvien täsmällisten kompositioiden rinnalla näyttelyssä nähdään myös harvoin esillä ollutta Utriaisen maalaustaidetta.

Pro Finlandia -mitalilla palkittu Jorma Hautala esittelee kesän näyttelyssä sarjan uusia maalauksia, jotka jatkavat taiteilijan puhdaslinjaisen modernismin perinnettä väkevästi. Päärakennuksen yläkerrassa nähdään myös toinen värinkäytöstään tunnettu maalari, Salmelan kesän Nuori taiteilija Juliana Hyrri. Hyrri (s. 1989) on paitsi monipuolinen kuvataiteilija, myös palkittu sarjakuvantekijä. Salmelassa nähtävä kokonaisuus käsittelee osittain taiteilijalle uusia teemoja ja tuo esiin hänen tunnistettavan tyylinsä kypsymisen.

Nuorten kuvataidekilpailun näyttelyluokassa kolme ukrainalaista taiteilijaa

Salmelan kuudenteen Nuorten kuvataidekilpailuun haki 326 suomalaista ja ukrainalaista kuvataiteilijaa, joista kahdeksantoista valittiin näyttelyluokkaan. Tuomaristoon kuuluvat taidemaalari Marika Mäkelä, taidealan asiantuntija Wenzel Hagelstam, taideasiantuntija FT Pauliina Laitinen, FM Taina Myllyharju, kuvataiteilija Jan Neva sekä Salmelan toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala.

Tuomaristo piti kilpailun tasoa poikkeuksellisen korkeana. Kokonaisuudessaan kuvallinen ilmaisu oli siirtynyt kerronnallisempaan suuntaan, ja väriskaala pehmentynyt aiempiin kilpailuihin verrattuna. Tuomaristo totesi sisällön muutosten heijastavan suomalaisen taidekäsityksen kehittymistä länsieurooppalaisemmaksi. Toisaalta teosten tekninen kirjo oli aiempaa laajempi ja kilpailijoiden keskimääräinen koulutustaso korkeampi kuin ennen. Kilpailunäyttelyltä on lupa odottaa monipuolista, herättelevää ja korkeatasoista antia.

 

Kuvassa Juliana Hyrri ja hänellä on taustallaan on pensaita, joissa on harmaita lehdettömiä oksia, joissa on naavaa.  Hyrrillä on vaaleat pitkät hiukset.

Juliana Hurri. Kuva: Jussi Virkkumaa

 

Nuorten kuvataidekilpailun haku oli ensimmäistä kertaa auki myös ukrainalaisille taiteilijoille. Hakuvaiheeseen osallistui kiitettävä määrä ukrainalaisia taiteilijoita, joista näyttelyluokkaan valittiin kolme.  Näyttelyluokan taiteilijat ovat: Anni Kristiina, Emma Heinonen, Juliana Hyrri, Markus Jäntti, Rosa Kansala, Johanna Lumme, Oksana Mykhanko (Ukraina), Outi Piiroinen, Jussi Pirttioja, Aleksi Puustinen, Melissa Sammalvaara, Hermann Sebastian Schultz, Sergii Shaulis (Ukraina), Julia Strand, Sakari Vinko, Kateryna Yehorova (Ukraina), Johannes Ylipää ja Eero Yrjölä.

Tuomaristo valitsee näyttelyn perusteella kilpailun voittajakolmikon, joka palkitaan 1.7. Salmelan Puistonäyttämöllä järjestettävässä tilaisuudessa. Kilpailu on toteutettu yhteistyössä Mäntyharjun kunnan ja Anita ja Olavi Seppäsen muistosäätiön kanssa.

Riitta Nelimarkka Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolla

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolla on laaja maestra Riitta Nelimarkan yksityisnäyttely, Hassuna 2, josta pieni ryhmä on esillä Salmelassa. Nelimarkan tuotannon ominaispiirteet – osumatarkka värisommittelu, nopea piirtäminen, tarttuva ilo, eroottinen ja älyllinen tunnelataus sekä suomalaisessa nykytaiteessa harvoin viljelty huumori – ovat näkyvästi läsnä kesän kokoelmassa. Näyttelyn teokset ovat mielikuvituksen, ilon ja värin juhlaa – ne kutsuvat leikkiin olematta naiiveja ja sivuuttavat vakavuuden ihanteen olematta pinnallisia.