Hyppää pääsisältöön
Marja Jähi-Salo / 10.06.2019

Taidekeskus Salmelan 30-vuotisjuhlakesä avattiin - Rafael Wardi edustaa alkuperäistä ja Johanna Ijäs uutta taiteilijapolvea

Juhlakesä Taidekeskus Salmelassa tuo esiin uutta ja vanhaa tuttua niin taiteilijoiden töinä kuin konserteissakin.  Kesä tiivistää runsauden ja monipuolisuuden, jota Taidekeskus Salmela on edustanut 30-vuotisen toimintansa aikana.  Lauantain 7.6. avajaistapahtumassa oli mukana todellinen Salmelan veteraani, jo ensimmäiseen näyttelykesään osallistunut taidemaalari Rafael Wardi.  Uutta taiteilijapolvea edusti mm. Jasmina Ijäs, joka on valittu Salmelan kesän 2019 nuoreksi taiteilijaksi.  Avajaiskonsertissa yleisö sai nauttia hellesäässä taitavan, kuorokilpailuissa palkitun Philomela-kuoron esiintymisestä musiikkineuvos Marjukka Riihimäen johdolla.

 

Kuvassa Rafael Wardi on oikealla ruskeassa takissa ja mustissa housuissa.  Hän osoittaa vasemmalla olevaa tauluaan, jonka nimi on Kukkia I.  Taulussa on oranssi pohja ja keskellä on isokukka, jossa on violetit terälehdet.Viime vuonna 90 vuotta täyttänyt Rafael Wardi oli mukana jo Taidekeskus Salmelan ensimmäisen kesän näyttelyssä.  Wardilta on nähtävissä tämän kesän näyttelyssä useita uusia teoksia ja kuvassa on Kukkia I, jonka taiteilija mainitsi yhdeksi lempitöistään.  Elämänohjeena on, että pitää olla aina liikkeessä. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Taidekeskus Salmelan avajaiskonsertti puistonäyttämöllä johdatti uuteen taidekesään 50 naisen muodostaman Philomelan kuoron esityksillä.  Kuoro on keskittynyt nykysäveltäjien tuotantoon joko sävellyksinä tai sovituksina ja on esittänyt mm. temaattisia konserttikokonaisuuksia sekä musiikkiteatteriesityksiä.

Avajaisten konserttiohjelman alkupuoli oli pääosin Anna-Mari Kähärän säveltämiä kansanlaulutyylisiä lauluja.  Ohjelmistoon oli mainiosti yhdistetty sovitukset Suomen vuoden 1977 euroviisuedustajasta, Lapponiasta ja Taiskan vuonna 1976 levyttämästä Haltin häistä.  Minna Canthin 150-vuotisjuhlasta oli mukaan poimittu draamalliset esitykset, joissa toisessa kirjailijan tekstin mukaisesti kehotettiin naisia olemaan tekemättä liikaa käsitöitä. Kuoron taitavan rento osaaminen ja draamallinen ote teki esityksestä nauttivaa kuunneltavaa ja katseltavaa.

 

Kuvassa esiintymislavalla on Philomelan kuorolaisia lähes 50 naista, jotka ovat pukeutuneet mustaan, pitkään hihattomaan pukuun. Osa kuorolaisista on kääntyneenä sivuttain ja kaikki taputtavat käsiään.  Etualalla alhaalla näkyy yleisöä ja ylhäällä viuhkamainen katos.

Philomela-kuoro esiintymässä Salmelan avajaisissa..  Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Avajaissanat lausui Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen.  Salmelan taipaleesta alusta tähän päivään kertoivat yhteisesti toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala ja Mäntyharjun entinen kunnanjohtaja Sakari Nuutinen.  Alku oli vaiheikas.  Mäntyharju haki 1980-luvun lopulla entiselle vuonna 1822 rakennetulle kunnantalolleen eli pitäjäntuvalleen uutta käyttöä.  Tuomas Hoikkalan tarjous ei ollut suinkaan korkein,  mutta idea monitaiteellisesta kulttuurin tarjoamisesta kirkonkylässä oli kiinnostavin.  Nuutisen mukaan Hoikkalan nuori energisyys teki vaikutuksen ja johti Taidekeskus Salmelan syntyyn.

Ensimmäinen kesä vei enemmän kuin toi Hoikkalan kertoman mukaan, mutta pian syntyi toiminnan kuvataiteesta, musiikista, runoudesta ja luonnosta muodostuva runko.  Mukaan tunnettujen modernin taiteen edustajien lisäksi otettiin pian nuoret kuvataiteilijat.  Residenssitoiminta alkoi vuonna 1993.  Merikanto-laulukilpailu on järjestetty neljä kertaa ja sieltä on noussut nuoria laulajia, jotka ovat tehneet merkittävää uraa.  Esimerkiksi vuonna 2001 palkittiin Tommi Hakala, Mari Palo ja Helena Juntunen.

 

Kuvassa vasemmalla seisoo Salmelan puistonäyttämöllä vasemmalla Tuomas Hoikkala mustassa takissa ja valkoisissa housuissa, vieressä nainen mustassa mekossa, sitten Jasmina Ijäs Mustassa polipituisessa mekossa ruusu kädessä ja oikealla sivuttain Jari Järvinen asianajotoimisto Krogerukselta pitää puhetta luovuttaessaan nuoren taiteilijan palkinnon.  Hänellä on päällään vaalean sininen takki ja mustat housut. Taustalla ja edessä on orkesterin soittimia ja kaiuttimet.

Salmelan kesän nuoren taitelijan 2019 palkinnon antoi Timo Järvinen Asianajotoimisto Properta Oy:stä (oik.) ja palkinnon vastaanotti Jasmina Ijäs (toinen oik.) Vasemmalla Tuomas Hoikkala ja  Katja Fritser Properta Oy:stä.  Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Taidekeskus Salmelan oleellinen osa Pyhäveden rannalla sijaitseva miljöö. Alue on kehittynyt yhdessä toiminnan kanssa.  Päärakennusta vastapäätä lahden toiselta puolelta on onnistuttu hankkimaan 1800-luun lopun rakennukset, postitalo ja apteekkari Domanderin talo.  Näiden avulla on saatu näyttelytoimintaan sopiva laajennus.  Kaunis, hyvin hoidettu ympäristö yhdistettynä taiteeseen on kokonaisuus, joka antaa kävijälle nautittavan elämyksen.  Kävelymatka näyttelyrakennusten välillä auttaa virittäytymään seuraavaan kohteeseen ja samalla nauttimaan järvimaisemista.

Kouvolan Vuohijärvellä Tuomas Hoikkala avasi vuonna 2015 Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon, joka sijaitsee lähellä Repoveden kansallispuistoa.  Kulttuuritalo on keskittynyt mm. luontovalokuviin.

Juhlakesässä on uutuus on ympäristötaideteos ja se on betonielementteihin graafisesti toteutettu kalliomaalauksiin perustuva teos.  Grafiikan teki Juhani Pallasmaa ja aiheet ovat Suomen kalliomaalauksista.  Mäntyharjulainen Suutarinen Oy on valmistanut kolme kymmenen tonnin painoista elementtiä, jotka on pystytetty Salmelan puistopihaan.

 

Kuvassa on Jasmine Ijäksen Muutoksia teoksen haukan pää, jonka toista silmää peittää musta-puna-ruskea sulista tehty silmkoriste. Haukka on musta-valkena harmaa ja taustalla on monogrammimaisia valkoisia kuvioita harmaalla ja turkoosin sinisellä pohjalla.  Pohjat ovat leveitä pystysuoria ja kuvio vaihtuu kullan väriseksi sinisillä pohjilla.

Jasmina Ijäs, Muutoksia. Kuva: Taidekeskus Salmela

 

Taidekeskus Salmela on noussut merkittäväksi taideyksiköksi kotimaisessa taidekesässä 30 vuoden aikana.  Ensimmäisen toimintavuoden 2500 kävijämääristä on noustu noin 30 000 kävijän kesäkohteeksi. Vuosien aikana esillä ollut 300 taiteilijaa, konsertteja on järjestetty 170 ja kesätyöpaikka on tarjoutunut 400 henkilölle.

- Tämä päivä, vastaa Tuomas Hoikkala kysymykseen kohokohdasta 30 vuoden aikana.  Vaikeinta oli toisen toimintavuoden alku.

Antaumuksellinen työ on tuottanut merkittävää jälkeä. Tämä kesä tuo runsaan kattauksen taiteilijoita, konsertteja ja runoutta.  Puistokonsertteihin räväkkyyttä tuo heinäkuussa Eppu Normaali, kotimaisen iskelmän tähtikaarti valtaa lavan vähän myöhemmin ja elokuussa uutuutena on Allsång på Skansenin mallin mukainen yhteislaulutilaisuus Kaikki laulaa Salmelassa yhdessä Arja Korisevan, Mikael Konttisen ja paikallisten kuorojen kanssa.  

 

Kuvassa on osa Tuomo Saalin taulua, jossa yläosassa on sinisen eri sävyistä taivasmaista pilveä. Alhaalla mies kulkee tunturin rinnettä alaspän ja oikealla on rinteen alla vihreää metsikköä.  Taulun sävy on utumainen.

Tuomo Saali, Pala paratiisia. Kuva: Taidekeskus Salmela

 

Klassista tarjontaa on kesäkuun lopulla, kun näyttelijät Liisamaija Laaksonen ja Esko Salminen lausuvat Rakkaudella –teemalla Mäntyharjun kirkossa. Musiikista huolehtivat virallisessa 30-vuotisjuhlaesityksessä laulajat Jaakko Ryhänen ja Johanna Rusanen sekä Tuomas Hoikkala saksofonistina ja Ville Urponen uruissa.

Tänä kesänä on esillä aiemmin esillä olleiden jo edesmenneiden taiteilijoiden töitä.  Laila Pullinen, Ulla Rantanen, Reino Hietanen, Esko Tirronen, Kimmo Kaivanto ja Olavi Lanu kuuluvat näihin Salmelan perus- ja perustajataiteilijoihin.  Lisäksi on töitä useilta Salmelan nuorten taiteilijoilta, esim. Ilkka Lammilta, Henna Pohjolalta ja Essi Peltoselta. Lisäksi esillä ovat mm. taidemaalari Tuomo Saali ja kuvanveistäjät Juhani Saksa ja Samuli Alonen.

Runsas taidetarjonta, hieno ympäristö – juhlakesä on tyylikkäästi katettu!