Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.06.2024

Taidekeskus Salmela avasi 35-vuotisjuhlakesänsä lämminhenkisissä konsertissa – Viipurin Lauluveikot, Karjalan Laulu-Veikot ja Jenni Lättilä virittivät nostalgisiin tunnelmiin

Oskar Merikannon Laatokka täytti mahtavana kahden mieskuoron, Viipurin Lauluveikkojen ja Karjalan Laulu-Veikkojen sekä solistin sopraano Jenni Lättilän esityksenä Mäntyharjun suuren puukirkon lauantaina 8.6.  Viipuri ja karjalaisuus olivat vahvasti esillä Taidekeskus Salmelan tämän kesän avajaiskonsertissa ja -tapahtumassa.  Viipurissa syntynyt Erkki Liikanen täydensi karjalaishuumorilla ja lauluillaan päivän tunnelmaa konsertin jälkeisessä tapahtumassa Salmelan Puistonäyttämöllä.

Kuvassa ovat Viipurin Lauluveikkojen ja Karjalan Laulu-Veikkojen mieskuorolaiset mustissa puvuissa neljässä rivissä. Oikeassa reunassa alhaalla on Jenni Lättilä vihertävässä mekossa. Taustalla näkyy Mäntyharjun kirkon alttaritaulu, jossa on enkeleitä sekä sen pylväsreunukset.

Viipurin Lauluveikot ja Karjalan Laulu-Veikot yhdistettynä kuorona sekä Jenni Lättilä esittämässä Oskar Merikannon säveltämän ja Mikko Uotisen sanoittaman Laatokan. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Taidekeskus Salmelan avajaiskonsertin molemmat mieskuorot ovat samaa juurta.  Viipurin Lauluveikot perustettiin vuonna 1897.  Talvi- ja jatkosodan jälkeen kuorolaiset joutuivat evakkotaipaleelle ja kokoontuivat jälleen laulamaan sekä Helsingissä että Lappeenrannassa.  Viipurin Lauluveikot jatkoi Helsingissa ja Karjalan Laulu-Veikot perustettiin Lappeenrannassa lokakuussa v. 1940. Kuoro on mm. voittanut toisen sijan kansainvälisessä Leevi Madetoja -kilpailussa kotimaisten mieskuorojen sarjassa vuonna 2015.  

Konsertin ohjelmistossa oli mukana itse oikeutetusti Leevi Madetojan ja Toivo Kuulan lauluja. Viipurin Lauluveikot oli tilannut viime vuosisadan alkupuolella sävellyksiä molemmilta säveltäjiltä ja kantaesittänyt niitä. Tunnelmaa loivat kesään sopivat P.J. Hannikaisen ja Jean Sibeliuksen kuorosävellykset. Jenni Lättilä lauloi Oskar Merikannon laulujen lisäksi tunteita nostattavan Laps' olen Karjalan, jossa kotinsa menettäneiden tuntoja oli sanoittanut ja säveltänyt Aili Runne.  Tunnetta nostatti toinenkin hänen laulunsa, Pyhä Karjalan maa. Viipurin Lauluveikkoja johti Ilkka Aunu ja Karjalan Laulu-Veikkoja  Nadja Härkönen.

 

Susanne Koskimäen lasikaiverrusta ja keramiikkaa sarjasta Pyöreät metsät ja Topi Ruotsalaisen Kolin keväthuumaus. cc-by-sa Amusa.fi

Susanne Koskimäen lasikaiverrusta ja keramiikkaa sarjasta Pyöreät metsät ja Topi Ruotsalaisen Kolin keväthuumaus. cc-by-sa Amusa.fi

 

Toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala taustoitti konsertin aluksi konsertin Viipuri-teemaa, sillä kaupungin menetyksestä oli kulunut lähes päivälleen 80 vuotta. Menetetty Karjala oli vahva laulun maa ja sitä kunnioittaen konsertti alkoi yleisön ja kuorojen yhteislaululla Valter Juvan Karjalan kunnailla sekä päättyi yhteisesti laulettuun P.J. Hannikaisen Karjalaisten lauluun.

 

Kuvassa on Salmelan kesän taiteilijoita, eri ikäisiä naisia ja miehiä seisomassa rivissä näyttämöllä.  Heillä on eri värisiä vaatteita.

Salmelan kesän 2024 taiteilijat. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Salmelan tänä vuonna on nähtävissä 15 taiteilijan töitä.  Kesän näyttelyssä juhlitaan mm. merkittävää,  abstraktin taiteen edelläkävijän Lars-Gunnar Nordströmin syntymän 100-vuotisjuhlaa monipuolisella kokoelmalla.  Uutta on Elina Brotheruksen valokuvataide, johon yhdistyy Ivana Helsingin vaatteita ja kuvina Muuttosaariportfolio for Ivana Helsinki.

 

Kuvassa on Salmelan pihasta järvelle päin oleva maisema ja etualalla seisoo nainen vaalean vihreässä, valkokukkaisessa mekossa selin. Vasemmalla näkyy harmaan valkoinen huvimaja.  Maassa on lunta ja järvessä osittain vasemmalla jäätä, jonka pinnalla on lunta. Kauempana näkyy metsää.

Valokuvataiteilija Elina Brotherus kertoi työskennellessään Salmelassa huhtikuussa kuvitelleensa kuvaavansa viehkeätä, heräävää kevättä, mutta toisin kävi. Elina Brotherus, Keävättulva 7, takatalvi. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Kesän nuori taiteilija on Kateryna Yehorova Ukrainasta, joka kiitti puheessaan vuoden residenssiajastaan Salmelassa. Töissään taiteilija kertoi tärkeinä elementteinä olevan koti ja vesi.  Koti Odessassa kutsuu nyt takaisin, mutta Suomella on tärkeä paikka Yehorovan sydämessä jatkossakin.

 

Kuvassa on Salmelan Puistonäyttämöllä vasemmalla hanuria soittamassa Heimo Mäntynen tumman harmaassa puvussa ja oikealla Erkki Liikanen myös tumman harmaassa puvussa.

Laulaja Erkki Liikanen viihdytti karjalan murteella ja Evakkoreellä yleisöä Salmelan Puistonäyttämöllä yhdessä hanuristi Heimo Mäntysen kanssa. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi

 

Kuvataiteen lisäksi Salmela tarjoaa runsaan määrän konsertteja, joista löytyy mm. Anneli Saariston 75-vuotisjuhlakonsertti ja 1970-luvun klassikko Kaseva sekä Elämäni Biisistä tunnetuksi tullut Vesterinen yhtyeineen.  Viipuri-teema jatkuu Samelan omalla tuotannolla, Viipuri-oopperan kahdella kantaesityksellä kesäkuun lopussa.

Salmelan 35-vuotisjuhlavuosi saa heinäkuussä oman juhlagaalan ja yllätysten konsertin 14.7. Tuomas Hoikkala arvioi avajaistilaisuuden puheenvuorossaan Salmelan vetovoimaksi juuri yllättävyyden. Sellainen on odotettavissa jopa hänelle itselleenkin, kun juhlagaalan ohjelmistossa on Hoikkalalle vielä tuntemattoman osuus.

Salmelan kesä yllättää ja ei yllätä – tarjonta on jälleen monipuolista ja elämyksiä tuottavaa!  

 

Marja Jähi-Salo