Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.05.2021

Taide kohtaa pörriäiset kesän Finlayson Art Area -tapahtumassa

Suomen suurimpiin lukeutuva taidetapahtuma Finlayson Art Area toteutetaan seitsemännen kerran Finlaysonin historiallisella tehdasalueella ja katoilla kesällä 2021. Mukana ovat muun muassa Eija-Liisa Ahtila, Birger Kaipiainen, Esko Männikkö ja Kain Tapper.

Kuvassa on näyttelytila, jossa on penkki ja katsoja etualalla. Seinällä on useampaan osaan jaettu värikuva, jossa on kuusi poikittain.

Chrystal Eye. Kuva: Eija-Liisa Ahtila

 

Finlayson Art Area (FAA) tuo Finlaysonin alueelle jälleen Suomen nimekkäimpien taiteilijoiden näyttelyitä 18.6.–22.8.2021. Mukana on 17 taiteilijaa, suurelle yleisölle tunnetuimmat ovat Eija-Liisa Ahtila, Birger Kaipiainen, Esko Männikkö ja Kain Tapper.

Luonnon ja vehreyden läsnäolo sekä pörriäisten suojelu ovat tärkeä osa Finlayson Art Arean ideologiaa. Finlaysonin katon taidekokonaisuus mehiläispesineen on uudenlainen avaus Suomessa, ja tulee saamaan runsaasti huomiota myös kesällä 2021. Anni Rapinojan suunnittelema kattopuutarha saa jatkoa, kuten myös Väinö Linnan aukiolla sijaitseva kasvihuoneinstallaatio Paratiisikokeilu.

Finlayson Art Area ei ole pelkkä taidetapahtuma, vaan osallistava ja luova suunnannäyttäjä. Tänä vuonna Finlaysonin alue käynnistää kestävän kehityksen ja luonnon monimuotoisuuden pilotin, Finlaysonin alueen tehdaspuiston. Alueelle istutetaan tulevina vuosina 201 erilaista kasvilajia. Suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Omatarhurin Santeri Urhonen. Katolle tulee myös taiteilijoiden suunnittelemia hyönteishotelleja.

Tapahtuman kohteet ovat sisägallerioissa, julkisissa tiloissa, alueen pihoilla, kaduilla sekä porraskäytävissä ja katolla. Kaikkiin näyttelyihin on yleisöllä ilmainen sisäänpääsy. Kesällä järjestetään paljon ilmaisohjelmaa, muun muassa opastettuja näyttelykierroksia. Finlayson Art Arean tuottaa Grafiikanpaja Himmelblau ja mahdollistaa alueen kiinteistöt omistava työeläkeyhtiö Varma.