Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.09.2023

Taide kohottaa arjen – TEOS 2023 -tapahtuma kartuttaa julkisia ja yksityisiä taidekokoelmia

Helsingissä perjantaina 22.9. avautuva TEOS 2023 on mittava nykytaiteen myyntitapahtuma, josta ammattitaiteilijoiden veistoksia ja taidegrafiikkaa kokoelmiinsa hankkivat valtio, säätiöt ja museot sekä yksityiset asiakkaat. Tapahtumassa myytävät teokset voivat koskettaa arkeamme odottamattomissakin paikoissa.

Kuvassa on näkymä näyttelyhallista jossa on etualalla valkoisten jalustojen päällä puuesineitä.  Molemmin puolin ja takana ovat seinämät, joilla on graafisia teoksia. Seinät ovat valkoisia.

Kuva: teosvalitys.fi

 

Nykytaidetta voi kohdata virastossa asioidessa, sairaalan aulassa tai matkalla päiväkotiin. Muun muassa Valtion taideteostoimikunnan kokoelman teoksia sijoitetaan sinne, missä ihmiset liikkuvat työssään ja vapaa-ajallaan. Helsingin kaupungin taidekokoelman teoksia on esimerkiksi kirjastoissa ja oppilaitoksissa, joissa niillä on myös kuvataidekasvatuksellinen tehtävä – ja ikiomaa taidekokoelmaa voi kerätä kuka tahansa pienelläkin budjetilla.

Tunnettuja nimiä, uusia tuttavuuksia ja taidehaistelua

TEOS 2023:een osallistuu 250 taiteilijaa eri puolilta Suomea, ja mukana on jälleen myös ensikertalaisia. Taidegraafikoista tapahtumaan osallistuvat muassa Marjatta Hanhijoki, joka tallentaa teoksiinsa arkea ja interiöörejä tarkalla otteella, sekä monia, kokeellisiakin tekniikoita töissään näyttävästi yhdistelevä Jone Mutka.

Tuttuja nimiä ovat niin ikään värikkäästä, sadunomaisesta metalligrafiikastaan tunnettu Sari Bremer sekä kuultavan sävyistä grafiikkaa kollaasinomaisesti työstävä Greta Salonen.

Monilla tapahtumaan osallistuvilla kuvanveistäjillä on teoksia myös Kattilahallin lähiympäristössä, kuten Hans-Christian Bergillä, jonka julkinen teos Nereidi sijaitsee Redin edustalla, sekä Marjukka Korhosella, jonka Istuinveistokset  ilahduttavat Kalasataman rannoilla.

Ensimmäistä kertaa mukana ovat esimerkiksi Kuvataideakatemian tuore kasvatti Joni Kärkkäinen, jonka veistokset rakentuvat muun muassa alumiinista ja pronssista, sekä teoksissaan keramiikkaa ja löydettyjä esineitä yhdistävä Özgü Gündeşlioğlu. Koko osallistujalistaan ja myytäviin teoksiin voi tutustua tapahtuman verkkosivulla 15.9. alkaen.

Tänä vuonna tapahtumassa on mukana myös Taidehaistelija, jonka maksuttomalla vastaanotolla kävijät voivat pohtia sitä, millainen teos juuri heidän kotiinsa sopisi.

Instagramistakin tuttu Taidehaistelija eli muusikko ja taiteenrakastaja Tapio Viitasaari vastaanottaa asiakkaita sunnuntaina 24.9. klo 11–16 sekä keskiviikkona 27.9. klo 14–18 sekä ajanvarauksella että ilman. Ajanvaraus käynnistyy 15.9. – tarkat tiedot ja ohjeet ajanvaraukseen päivittyvät pian teosvälityksen verkkosivulle osoitteeseen https://teosvalitys.fi/.

TEOS 2023:n kumppanina toimii designtalo Fasetti, joka valmistaa ja entisöi pohjoismaisen muotoilun klassikoita. Fasetin huonekaluihin ja palveluihin voi tutustua Kattilahallissa koko tapahtuman ajan.

https://teosvalitys.fi/