Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.11.2023

Tähtipölyä, jännitystä ja tunteita herättäviä taidonnäytteitä Tanssii Tähtien Kanssa finaalissa

Tunteiden pyörremyrsky, tanssillinen täysosuma, loistava ystävyyden ja yhteenkuuluvuuden osoitus.  Näillä sanoilla luonnehtivat Tanssii Tähtien Kanssa tuomarit tämän vuoden tähtiparien tanssia finaali-iltana 26.11. Voittoon ylsivät Pernilla Böckerman ja Anssi Heikkilä vain pienellä erolla toiseksi tulleisiin Matti Suur-Hamariin ja Katri Riihilahteen. Kolmentena kilpailivat Yeboyah ja Valtteri Palin.  

 

Kuvassa ovat Pernilla ja Anssi seisomassa pokaalit ja kukat kädessään.  Heillä on valkoiset paidat ja Anssin paidan napitus on auki.  Taustalla oikealla seisoo kaksi naista ja yksi mies keskustelemassa.

Pernilla ja Matti voittotunnelmissa. Kuva: Elli Isokoski

 

Voittajien Pernillan ja Anssin hymyt olivat helpottuneita Tanssii Tähtien Kanssa (TTK:n) äänestyksen jälkeen, jonka ratkaisivat pelkästään yleisöäänet. Kannoilla olivat tiukasti Matti ja Katri. Voitto ratkesi kaikkien aikojen pienimmällä äänimäärällä eli Pernillalle ja Anssille 45,3 % ja  Matille ja Katrille 44,7%.  Eroa oli vain 0,6 prosenttiyksikköä.  

 

Kuvassa ovat Pernilla ja Anssi tanssimassa ja Pernilla on taipuneena alaspäin.  Kädet ja jalat ovat ojennettuina sivulle ja Anssi pitää häntä kyykyssä kiinni.  Pernillalla on valkoinen puku ja Anssilla valkoinen paita.  Taustalla näkyvät kolme tuomaria korkean glitterisen pöydän takana.

Pernillan ja Anssin freestyle, josta kaksi tuomaria antoi 11 pistettä. Kuva: Elli Isokoski

 

Pernilla ja Anssi onnistuivat esittämään viimeistellyt ja vahvat kokonaisuudet, mikä takasi voiton. Harjoitustensa aikana tapahtui selvästi käänne, jonka jälkeen sijoitukset alkoivat parantua.  Tuomareiden kymppirivit vaatimattoman alun jälkeen alkoivat olla enemmän sääntö kuin poikkeus.  
–    Tanssi on tyypiltään erilaista kuin aikaisemmat lajini.  Halusin heti olla paras, se ei toiminut ja oli pakko höllätä. Sen jälkeen aloin oppia paremmin, kertoi Pernilla suorasukaisesti omasta kehityksestään.
Yhtenä tärkeimmistä opeista syksyn aikana Pernilla mainitsi, miten toimia paineen alla.  Tanssi ei jää ja sitä on jatkossakin mukana elämässä.

Anssi kertoi tiestä valmennuksen menestykseen, kun sai Pernillan uskaltamaan tehdä virheitä. Siitä lähti oppiminen ja kehittyminen, jolla heltisi voitto.  Virheiden välttely on  Anssin mielestä yksi vahva kehityksen este valmennuksissa.

 

Kuvassa ovat Matti vasemmalla ja hänen edessään pyörätuolissa Viivi Aalto. Oikealla on Katri vaalean vihreässä puvussa ja hänen edessään on Helmi Saxberg pyörätuolissa valkoisessa paidassa.

Katrin ja Anssin freestyle-osuudessa olivat mukana Helmi Saxberg ja Viivi Aalto.  Tanssi toi hienolla tavalla pyörtuolitanssin esiin ja lajilla on omat kilpasarjansa. Yleisö kunnioitti esitystä seisaallaan nousten.  Kuva: Elli Isokoski.

 

Matti ja Katri hyppäsivät kumpikin täysillä uuteen haasteeseen ja tekivät kovan työn TTK:n aikana. Matti on kaksi paraolympiakultaa ja kolme maailmanmestaruutta voittanut lumilautailija ja siten tottunut kovaan treeniin.  Katrille puolestaan oli uutta valmentaa jalkaproteesilla tanssivaa oppilasta ja se vaati uusia menetelmiä.  Työ näkyi mm. nostoissa, joissa Matti onnistui ja sai kiitosta partneroinnista sekä Katrilta että tuomareilta.

 

Kuvassa ovat Matti ja Katri tanssimassa.  Katri on selin vaalean punaisessa housupuvussa.  Matilla on frakki päällään ja hän on tanssimassa eteenpäin.

Matti ja Katri tanssivat katsojien valtintana quickstepin. Kuva: Elli Isokoski

 

Kuvassa on Matti ja Antto Hinkkanen sivuttain polvillaan lattialla ja he ovat kädet ojennettuina ylös.  Heilla mustien vaatteiden päällä punaisen kirjava liivi.

Ensimmäiseen tanssiin otettiin läheinen mukaan.  Matti oli valinnut ystävänsä Antto Hinkkasen jiven ja paso doblen sävyttämään tanssiinsa. Kuva: Elli Isokoski

 

Kun Mattia pyydettiin mukaan TTK:hon, hän kertoi vastanneensa heti kyllä.  Tosin hetken aikaa oli ollut olo, että mihin olikaan lupautunut.  Urheilu ja lumilautailu ovat hyvin erilaisia lajeja verrattuna tanssiin.  Toiveena on tanssin säilyminen elämässä edelleenkin. Mietinnässä on tanssin ottaminen  osaksi urheilutreenejä jatkossa, joka voisi olla Matin mukaan hyvä lisäys nykyiseen harjoitteluohjelmaan.

 

Kuvassa ovat oikealla Yeboyah ja Valtteri vaalean vihreissä puvuissa. He liikkuvat eteenpäin vauhdikkaasti.  Vasemmalla ovat tuomarit korkean pöytänsä ääressä.

Yeboyah ja Valtteri tanssivat jiven katsojien valintana.  Yeboyah korosti TTK:n aikana ilon ja ystävyyden merkitystä.  Kuva: Elli Isokoski

 

Näyttelijä Jarkko Niemi joutui jättämään  flunssan takia kisan semifinaaliin lääkärin määräyksestä. Asia ei harmittanut, kun se ei ollut oma päätös. Nyt oli jännittävää seurata katsomossa voiton ratkeamista.  TTK-osallistuminen oli Niemen mukaan näyttelijän työhönsä vapautumista.  Hymyillen hän sanoo näyttelemisen tuntuvan nyt helpolta verrattuna tanssimiseen.

Tuomariston näkökulmasta Jukka Haapalainen piti tämän vuoden osallistujien tasoa erinomaisena ja lähtötasoa erityisen hyvänä sekä osallistujia lahjakkaina.  Kaikki joutuvat ja joutuivat tekemään paljon töitä kilpailussa.  Liikunnasta, urheilusta tai lavalla esiintymisestä voi päästä hyötymään ainakin jossain määrin.  Alkupäässä kilpailua alkaa jo nähdä menestyjiä, mutta yllätyksiäkin Haapalaisen mukaan tulee.  Iso sellainen oli juuri päättyneellä kaudella Pernilla, joka paransi huimasti suoritustaan.

 

Kuvassa ovat Paula Lundmark mustassa pitsihihaisessa puvussa ja Pekka Lundmark valkoisessa paidassa ja harmaassa takissa.

Paula ja Pekka Lundmark odottivat kiinnostuneina illan tanssiesityksiä. Kuva: Elli Isokoski

 

Tanssii Tähtien Kanssa innosti myös liike-elämää ja poliitikkoja.  Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark oli tullut vaimonsa Paulan Lundmarkin kanssa finaali-iltaan.  Pariskunta kertoi seuranneensa alusta asti tämän vuoden kilpailua. Se kiinnosta, koska on hyväntahtoinen tosi tv-ohjelma, jota on mukava katsoa.  Erityistä kiitosta sai kannustavuus ja odotuksissa oli nähdä upeita esityksiä.  Viimeksi Lundmarkit kertoivat tanssineensa kesäjuhlissa viime kesänä.

 

Kuvassa ovat Merja Rehn mustassa puvussa ja Olli Rehn valkoisessa paidassa ja tummassa takissa.

Merja ja Olli Rehn arvostavat TTK:n positiivista ilmapiiriä. Kuva: Elli Isokoski

 

Innokkaiksi TTK:n seuraajiksi jo pitkään osoittautuivat Suomen Pankin pääjohtaja, presidenttiehdokas Olli Rehn ja vaimonsa Merja Rehn.  Osallistujien antaumuksellinen osallistuminen, taidot ja aidot tunteet saivat kiitosta sekä tanssikulttuurin esille tuominen. Innokkaammaksi tanssijaksi osoittautui Merja Rehn, jolle miehensä oli delegoinut tanssittajaksi isänsä Tauno Rehnin.  Apen poismenon jälkeen tilanne on muuttunut ja Olli Rehnin tanssitaidot ovat olleet nousussa viime vuosina.

 

Kuvassa on Sari Multala kasvokuvassa ja hänellä on vaaleat hiukset sekä v-aukkoinen musta mekko.

Sari Multala osallistui TTK:hon vuonna 2013. Kuva: Elli Isokoski

 

Ministerit Sari Multala ja Ville Rydman näkivät osallistumisensa TTK-finaaliin kuuluvan nykyiseen toimenkuvaansa.  Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan mielestä luovilla aloilla ja kulttuurilla olevan tärkeän roolin ihmisten elämässä ja tanssin osana sitä. Illan finaalissa koskettavuus oli aitoa ja tuli merkittävästi ihmisten lähelle. 

Työ- ja elinkeinoministeri Ville Rydman otti esiin ministeriönsä näkökulman, joka koskee mm. tapahtumien tuotantoa ja niiden roolia sekä ylläpitoa.  Tukeminen tuottaa merkittäviä kerrannaisvaikutuksia.  Illan positiivinen tunnelma sai myös hänen kiitoksensa.

 

Kuvassa ovat puolivartalokuvassa vasemmalla Jaana Pelkonen vaalean vihreässä röyhelöisessä mekossa ja Aki Riihilahti mustassa t-paidassa ja takissa.

Jaana Pelkonen ja Aki Riihilahti valmiina kannustamaan Mattia ja Katria.

 

Katria kannustamaan olivat tulleet aviomiehensä Aki Riihilahti ja perhetuttu Jaana Pelkonen. Viimeksi mainittua jännitti suora lähetys, joka tuo aina perhosia vatsaan, mutta odotti ilolla finaalin tanssien katsomista. Pelkoselle tanssi oli jäänyt osaksi elämää vuoden 2018 TTK-osallistumisen jälkeenkin.  Tyttären harrastus on sopivasti aikuisten tanssitunnin aikaan.

Aki Riihilahti oli seurannut 15 viikkoa vaimonsa Katrin haastavaa työskentelyä elokuusta lähtien. Tunteja on mennyt päivittäin aikaisesta aamusta myöhäiseen iltaan.  Nyt jäätiin jännittämään tuloksia.

Tanssii Tähtien Kanssa 2023 toi jälleen esiin positiivisuutta ja tanssin tuomaa iloa. Siitä viestivät yhdenmukaisesti niin tanssijat, haastateltavat, yleisö ja reilusti yli miljoonaan yltävä tv katsojien määrä.  Tänä vuonna korostui erityisesti Aira Samulinin sanoma ja perintö, tanssi kuuluu kaikille!

 

Marja Jähi-Salo