Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.02.2023

Sytyttävä Tuntematon sotilas nyt Turussa

Lahdessa loppuunmyynyt ja yleisön ja median sytyttänyt yhteistuotantoesitys siirtyi Turkuun. Uusi sovitus romaanista saa ensi-iltansa Turun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä perjantaina 10.2.

Kuvassa on näyttämöllä vinottain seisoo kaksi nuorta miestä shortseilla ja sotilasasissa ase kädessä.  Taaempana seisoo kaksi nuorta naista saanlaisissa asuissa.

Kuva: Turun kaupunginteatteri

 

Teatteri Vanhan Jukon kanssa toteutettu esitys pohjautuu Väinö Linnan klassikkoon, mutta kyseessä on ohjaaja Juho Mantereen uusi, reippaalla otteella tehty sovitus. Näyttelijät Annika Hartikka, Minja Koski, Olli Riipinen ja Esa-Matti Smolander heittäytyvät vaihtuvissa rooleissaan vuoroin laulamaan, hikoilemaan tai vapisemaan pelosta rintamalinjalla, ja välillä tapahtumissa edetään alkuperäisteosta lukien.

Vaikka Tuntematon sotilas olisi luettu ja kaikki elokuvaverisot katsottu, tarjoaa tämä esitys uuden näkökulman teokseen. Mantereen pasifistisen sovituksen keskiössä on lempeä katse mahdottomaan paikkaan paiskattuun pieneen ihmiseen – olipa kyseessä sitten suomalainen tai venäläinen sotilas.

“Toiminnallinen ohjaus kaivaa Väinö Linnan tekstin filosofisen ytimen esiin leikin kautta." - Etelä-Suomen Sanomat