Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.10.2019

Susanna Virkin Politiikan kuvat -kirja tuo politiikan lähemmäksi lukijaa

Mitä vaalikuvia katsoessa pitää tietää ja mitä kuvilla halutaan kertoa? Mitä kansanedustajaehdokkaat ovat itse kuvistaan mieltä? Susanna Virkin 23.10. ilmestyvä Politiikan kuvat -kirja asettaa politiikan konkareiden kuvat niiden kontekstiinsa ja taustoittaa niitä ehdokkaiden haastatteluilla.

 

Kuvassa on poliitikkojen Matti Vanhanen, Tarja Halonen, Ilkka Kanerva, Mari Kiviniemi ja Pertti Salolainen, mustavalkoiset kuvat.  Niitä on sävytetty sinisellä tai ruskealla.  Kuva on osittain kirjan kannesta ja siinä on kirjoittajan Susanna Virkin nimi ja kirjan nimi Politiikan kuvat.

Kirjan kansikuva. Kuva: Susanna Virkki

 

Poliittiset kuvat ovat täynnä vallankäyttöä ja piilovaikuttamista. Susanna Virkki tulkitsee Politiikan kuvat -kirjassa kansanedustajaehdokkaiden henkilökuvia visuaalisen lukutaidon ja kieliopin avulla. Miten kuvassa olevan henkilön katse, eleet ja sommittelu yhdistyvät yhdeksi tulkittavaksi kokonaisuudeksi. Miten kuvalla halutaan vaikuttaa?

Mielenkiintoisen lisän kirjaan tuovat kansanedustajien haastattelut, jotka paljastavat ehdokkaiden omia ajatuksia kuvista ja niiden taustoista. Kirjaan on haastateltu muun muassa Tarja Halonen, Paavo Arhinmäki, Ilkka Kanerva, Mari Kiviniemi, Tom Packalén, Päivi Räsänen, Pertti Salolainen, Oras Tynkkynen, Matti Vanhanen ja Sinuhe Wallinheimo.

Politiikan kuvat on kirja päivän politiikasta ja vaikuttamisesta kiinnostuneille kansalaisille ja opas politiikkaan hyppyä suunnitteleville, mutta myös kaikille kuvia katsoville. Katsaus suomalaisen kansanvallan historiaan ja vinkit kuvien katsomiseen tuovat politiikan lähemmäksi lukijaa.

“Kiitos kirjasta kuuluu Eduskunnan kirjastolle, joka antoi käyttööni julkaisemattoman vaalimainoskokoelman: lähes 5 000 vaalimainosta, lehteä ja lehtistä sekä pienen määrän äänestäjille annettavaa jakotavaraa vuosilta 1945–2015”, kiittää Virkki.

Susanna Virkki on porilainen tutkija ja tohtorikoulutettava. Politiikan kuvat on hänen esikoisteoksensa.