Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.02.2022

Suositut Fingerpori- ja Kamala luonto -sarjakuvat julkaistu sähkökirjoina

Iloisia uutisia sarjakuvan ystäville: suomalaisten suosikkisarjikset Fingerpori ja Kamala luonto ovat nyt saatavina fyysisten teosten lisäksi myös sähköisinä. Sarjakuva-albumit löytyvät useimmista lukuaikapalveluista.

Fingerpori ja Kamala luonto -sarjakuvat on nyt saatavana myös sähköisinä fyysisten teosten lisäksi.

Kuva: Like Kustannus

Marja Lappalaisen ja Jarkko Vehniäisen ketusta, ilveksestä, kärpästä ja muista metsän eläimistä kertovan Kamalan luonnon ensimmäinen versio näki päivänvalon Ilta-Sanomissa vuonna 2001. Heimo ja Irma Vesaan, Rivo-Riittaan, Allan Kurmaan ja moneen muuhun fingerporilaiseen on puolestaan päästy tutustumaan Helsingin Sanomissa vuodesta 2007 alkaen. Sittemmin molemmat sarjat ovat saaneet suomalaiset nauramaan aamukahveihinsa eri sanomalehtien sivuilla, somekanavissa ja kovien kansien välissä.

Liken kustantamat sarjakuva-albumit ovat aiemmin olleet saatavana vain fyysisinä teoksina, mutta loppuvuodesta 2021 Pertti Jarlan Fingerporit 1–14 sekä Fingerporin Paha kirja julkaistiin lukuaikapalveluissa epub3- eli sähkökirjamuodossa. Tämän kuun alusta alkaen palveluissa myös Kamala luonto -albumeita pääsee lukemaan sähköisenä.

Teokset ovat tervetullut lisä lukuaikapalveluihin, sillä sähköisten julkaisujen suosio kasvaa vauhdilla: niiden osuus oli Suomen Kustannusyhdistyksen mukaan lähes kolmannes kirjojen euromääräisestä kokonaismyynnistä vuonna 2020. Lisäksi sarjakuvastripit elävät aivan omaa elämäänsä somessa jo nyt.

”Esimerkiksi Facebookissa jokainen Fingerpori-strippi saavuttaa kymmeniä tuhansia lukukertoja. Ihmiset ovat siis jo tottuneet nauttimaan fingerhuumorinsa ruudulta, ja sähkökirja on luontainen jatke tälle lukutavalle”, Pertti Jarla kertoo.

Myös Kamalan luonnon Marja Lappalainen ja Jarkko Vehniäinen iloitsevat sarjakuvansa uudesta aluevaltauksesta.

“Sähkökirjat ovat tätä päivää: helposti luettavissa missä tahansa, matkoilla tai kotisohvalla. Sarjakuva soveltuu formaattina oikein hyvin myös sähköiselle laitteelle. Sähkökirjojen suurkuluttajina voimme todeta, että on hyvin ilahduttavaa, että meidänkin sarjiksemme on nyt hypännyt tällä tavalla nykyaikaan!”

Kamalan luonnon ja Fingerporien lisäksi myös muita Liken sarjakuvia saadaan pian sähkökirjamuodossa. Jo maaliskuussa luvassa ovat epub3-versiot Janne Kukkosen Sarjakuva-Finlandia-palkitusta Voro-sarjasta.