Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.05.2022

Suomirockin ensimmäinen nainen Muska julkaisee muistelmansa - vihdoinkin

Jos joku pitäisi nimetä suomalaisen rockin ensimmäiseksi naiseksi, vaihtoehtoja on lopulta vain yksi: Muska Babitzin. Odotettu elämäkerta julkaistaan 15.6.

Kuvassa on Muska kasvokuvassa. Hänellä on tummat pitkät hiukset.

Kuva: Like

 

Muska Babitzin nousi suomirockin eturintamaan 1970-luvun alussa. Venäläistaustaiseen perheeseen syntynyt Muska innostui isoveljiensä Sammyn ja Kirkan tavoin laulamisesta ja räjäytti potin 70-luvun alun levytyksillään, kuten Kirjoita postikorttiin tai Krokotiilirock. Hänestä tuli ensimmäinen naisrokkari, joka pääsi Suomessa tekemään kokonaisen albumin. Samalla hän raivasi miesvaltaisessa rockmaailmassa tietä tulevien sukupolvien naislaulajille, joista monet ovat nimenneet Muskan esikuvakseen ja innoittajakseen.

Vetävä elämäkerta Muska ilmestyy laulajan 70-vuotispäivän alla. Ensimmäistä kertaa Muska ja hänen pitkäaikainen puolisonsa Hannu "Kala-Hande" Salakka kertovat myös yhteisestä urastaan ja elämästään sekä vähemmälle huomiolle jääneistä yrittäjävuosistaan. Kirjassa käydään lisäksi kattavasti läpi Babitzinien suvun ja laulajasisarusten Sammyn, Kirkan, Annan ja Georgen vaiheet.

Muska-elämäkerran kirjoittanut Sauli Miettinen on helsinkiläinen tietokirjailija. Hän on aiemmin kirjoittanut muun muassa Jorma Uotisen ja Aira Samulinin elämäkerrat.