Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.06.2021

Suomen viipurilaisimman arkkitehdin elämäntyö esille Lappeenrannan Taidemuseossa

Lappeenrannan taidemuseossa nähdään laaja Arkkitehtuurimuseon tuottama kokonaisesitys arkkitehti Uno Ullbergin elämästä ja tuotannosta. "Uno Ullberg –Suomen viipurilaisin arkkitehti" vie sykähdyttävälle matkalle Viipuriin ja avaa näkymän suomalaisen arkkitehtuurin kuohuviin vuosikymmeniin. Näyttely oli esillä Arkkitehtuurimuseossa kesällä 2020. Lappeenrannan taidemuseossa avataan myös museon omista kokoelmista koottu ”Lähellä – kaukana” -näyttely.

Arkkitehti Uno Ullberg (1879–1944) kuului suomalaisen 1900-luvun arkkitehtuurin kärkinimiin. Häntä on syystä kutsuttu Suomen viipurilaisimmaksi arkkitehdiksi: valtaosa Ullbergin tärkeimmistä kohteista sijaitsee hänen syntymäkaupungissaan Viipurissa. Arkkitehdintyönsä ohella Ullberg toimi Viipurissa lukuisissa luottamustehtävissä ja oli aktiivinen kunnallispoliitikko. Hän jätti Viipurin ennen sotia siirtyessään Helsinkiin Lääkintöhallituksen rakennustoimiston johtajaksi.

Uno Ullbergin diplomityö nähtävänä Lappeenrannan Taidemuseon näyttelyssä Lähellä – kaukana 12.6. - 5.9.2021.

Uno Ullberg, Diplomityö 1903. Kuva: Arkkitehtuurimuseo

Ullbergin ura osui arkkitehtuurin murroskausiin, 1900-luvun alusta 1940-luvulle. Muuntautumiskykyinen arkkitehti säilytti suunnittelunsa ajankohtaisuuden läpi vuosikymmenten. Hän uudisti muotokieltään jugendista 1920-luvun klassismiin ja myöhemmin modernismiin eri muodoissaan. Ajan arkkitehtuurivirtauksia tärkeämmäksi lähtökohdaksi Ullbergin työssä nousi kunnioitus rakennuspaikan vaatimuksia ja historiaa kohtaan.

Näyttelyssä kuljetaan Uno Ullbergin matkassa läpi suomalaisen arkkitehtuurin kiivaimman kehitysvaiheen. Tärkeimpien merkkiteosten lisäksi näyttelyssä tutustutaan vapaamuotoisemmin myös arkkitehdin henkilöhistoriaan ja anekdootteihin uralta. Esille piirtyy yhteiskunnallinen toimija, jonka käsissä ajanarkkitehtuurivirtaukset taipuvat palvelemaan omaehtoista ilmaisua. Näyttelyn toiseksi päähenkilöksi nousee itseoikeutetusti Viipuri, jonka kulta-aikaan sukelletaan valokuvien, videoprojisoinnin ja karttaesityksen kautta.

Näyttely esittelee kymmenen tärkeintä kohdetta Ullbergin tuotannosta vuosilta 1909–1946. Ullbergin päätyö, Viipurin taidemuseo ja taidekoulu (1930), lukeutuu suomalaisen 1930-luvun modernismin vaikuttavimpiin merkkiteoksiin. Helsingissä Ullberg tunnetaan parhaiten myöhemmistä töistään, Bensowin talon ja Lastenklinikan arkkitehtina.

 

Uno Ullbergin päätyö vuodelta 1930 Viipurin Viipurin taidemuseo ja taidekoulu.

Uno Ullberg, Viipurin taidemuseo ja taidekoulu. Kuva:  Pietinen, Arkkitehtuurimuseo

Näyttelyn on kuratoinut ja käsikirjoittanut Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja, FT Petteri Kummala. Näyttelykäsikirjoitus nojaa Uno Ullberg -seuran laajaan tutkimushankkeeseen, jonka pohjalta on julkaistu myös kattava monografia. Näyttelysuunnitelmasta vastaa Kombo.

 

Bensowin talo on Uno Ullbergin Helsinkiin suunnittelema rakennus.

Uno Ullberg, Bensowin talo 1940. Kuva: Heikki Havas, Arkkitehtuurimuseo.

 

- Rakennuspaikan fyysiset erityispiirteet ja historialliset merkityskerrostumat huomioivassa suunnittelussaan Ullberg oli edellä aikaansa ja siksi yhä ajankohtainen. Vaikka Ullberg suunnitteli huomattavia rakennuksia Helsinkiin ja muualle Suomeen, merkittävä osa hänen tuotantoaan jäi toisen maailmansodan jälkeen Viipuriin ja rajantakaiseen Karjalaan. Siksi hänen monimuotoinen ja itsenäinen arkkitehdintyönsä ei ole saanut ansaitsemaansa huomiota, toteaa näyttelyn kuraattori, FT Petteri Kummala.

Ullbergia esittelevä näyttely täydentää Lappeenrannan arkkitehtuurikesän tarjontaa ja Viipuri-teemaa, kun Etelä-Karjalan museossa on jo toukokuussa avattu Jalmari Lankinen – Viipuri arkkitehti, Kannaksen valokuvaaja -näyttely.

Uno Ullberg – Suomen viipurilaisin arkkitehti -näyttelyn ohella avaamme Lappeenrannan taidemuseon omista kokoelmista kootun Lähellä – kaukana -näyttely, joka vie taideteosten kautta matkalle kotimaahan ja lähiseuduille, mutta myös kaukaisempiin kohteisiin. Matkalle pääsee niin metsäluontoon, maaseudulle kuin kaupunkeihinkin. Mukana on taiteilijoita kuten Elina Brotherus, Marcus Collin, Pekka Halonen, Mikko Haiko, Kalle Kuutola, Anton Lindfors, Leena Luostarinen, Olli Miettinen ja Mikko Oinonen. Osa teoksista voi olla kävijälle tuttuja, mutta mukana on myös kokoelmateoksia, joita ei ole Lappeenrannan taidemuseossa aiemmin nähty.   

Uno Ullberg – Suomen viipurilaisin arkkitehti ja Lähellä – kaukana -näyttelyt ovat esillä Lappeenrannan taidemuseossa 12.6. – 5.9.2021.