Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.12.2020

Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto 2020 kuvanveistäjä Petri Eskeliselle

Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinnon saa tänä vuonna kuvanveistäjä Petri Eskelinen (s. 1975). Rovaniemellä syntynyt ja Helsingissä työskentelevä Eskelinen on tunnettu erityisesti mekaanisista puuveistoksistaan, jotka reagoivat katsojan toimintaan. Vuosittain jaettavan tunnustuksen arvo on 7 000 euroa.

 

Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijapalkinto on taiteilijakollegoiden myöntämä tunnustus ansioituneelle ja ajankohtaiselle kuvataiteilijalle. Palkinnon saajan päättää Suomen Taiteilijaseuran hallitus.

Kuvataiteilija Petri Eskelisen teosten lähtökohtia ovat tekniset kokeilut ja liike. Mekaaniset veistokset antavat usein myös katsojalle mahdollisuuden osallistua teoksen toimintaan kehonsa liikkeillä. Esimerkiksi Halaamisen mekaniikka -teos (2014) imitoi sen käyttäjälle halaamisen tunnetta. Eskelisen näyttely Laumaeläin – Social Animal Galleria Sculptorissa vuonna 2019 herätti laajaa huomiota. Uusissa teoksissaan hän on tutkinut kasvien toimintaa sijoittamalla niitä erilaisiin rakennettuihin pienoismaailmoihin.

”Petri Eskelisen työskentelyssä yhdistyvät tieteellisten kokeilujen perinne ja erittäin ajankohtaiset aiheet, kuten ihmisen ja luonnon suhde sekä sosiaalinen vuorovaikutus. Hänen teoksensa esittävät monitulkintaisia ehdotuksia olemisesta, suhteestamme toisiin ja tarpeestamme tutkia ja ymmärtää maailmaa ja siinä esiintyviä aineellisia ja aineettomia ilmiöitä", Suomen Taiteilijaseuran hallitus toteaa palkintoperusteluissaan.

 

Kuvassa on Petri Eskelisen puolivartalokuva ja hän on keskellä työhuonettaan puisten materiaaliensa keskellä.

Kuva: Roxanne Mikkonen

 

Valinnassa huomioitiin Petri Eskelisen korkeatasoinen ja aktiivinen taiteellinen toiminta, taiturillinen käsityötaito sekä hänen veistostensa kehollinen ja älyllinen monitasoisuus. Toiminnallisuuden kautta teoksiin syntyy sosiaalinen elementti, joka tarkastelee sekä teoksen että katsojan käyttäytymistä. Teoksillaan Eskelinen kommentoi myös kärjistynyttä keskustelukulttuuria: teoksia pystyy liikuttamaan yhteistyöllä ja kommunikoimalla.

”Petri Eskelisen teosten parissa ihminen ei hallitse maailmaa oman teknis-taloudellisen järkensä voimin, vaan ottaa etäisyyttä itsekeskeisyyteensä, hahmottaa maailmaa tuorein silmin ja opettelee käymään vuoropuhelua toisten olentojen kanssa”, Suomen Taiteilijaseuran hallituksen puheenjohtaja Teemu Mäki kuvailee.

Petri Eskelinen on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2006. Aktiivisen näyttelytoiminnan lisäksi hän on tehnyt useita julkisia teoksia, joista viimeisin on tilausteos Napatutkija (2019) Helsingin Uuteen Lastensairaalaan. Hänen teoksiaan on hankittu merkittäviin julkisiin ja yksityisiin taidekokoelmiin. Eskelinen on palkittu muun muassa Suomen Taideyhdistyksen Dukaatti-palkinnolla ja Raimo Utriaisen säätiön nuoren taiteilijan stipendillä.

Petri Eskelisen yksityisnäyttely Toimintamuisti on käynnissä Serlachiuksen taidemuseo Göstassa Mäntässä 21.3.2020–7.3.2021.