Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.11.2023

Suomen Puupiirtäjien Seura 10 vuotta -näyttely Ajan syyt juhlistaa puupiirroksia Hämeenlinnan taidemuseossa

Ajan syyt: Suomen Puupiirtäjien Seura 10 vuotta juhlistaa suomalaista puupiirrosta ennen ja nyt. Taidegrafiikan vanhin muoto elää monipuolisena, kokeilevana nykytaiteena, kulkien grafiikanlehdiltä kirjoihin ja kolmiulotteisiin teoksiin. Puupiirroksin käsitellään henkilöhistoriaa, muistia, luontoa ja tietoa.

 

Kuvassa on harmaalla pohjalla suunnikkaan muotoisia kuutioita kaksi ja jotka on leikattu ylhäältä vinosti.  Värit ovat ruskehtavan harmaa, musta, harmaa ja valkoinen. Takana on osittainen mustan X:n sakara.

Erkki Hervo: 18-90, 1990. Puupiirros paperille. Kuva: Katri Päivärinta.

 

Suomalaisessa taiteessa puupiirros kasvoi vuosisadassa pienimuotoisista kokeiluista omaksi taiteenlajikseen. Vuonna 2024 juhlitaan Suomen Puupiirtäjien Seuran ensimmäistä vuosikymmentä, ja heidän grafiikkansa vie taidemuotoa yhä uusiin suuntiin.

Avautuvassa näyttelyssä nähdään nykypuupiirroksia sekä teoksia Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmasta, varhaisista puupiirroksista moderniin taiteeseen. Mukana on teoksia mm. Akseli Gallen-Kallelalta, Hugo Simbergiltä ja Ellen Thesleffiltä. Näyttelykävijät voivat myös tutustua puupiirtäjien työvälineisiin ja puupiirrosten tekotapoihin.

 

Kuvassa on vaalean keltaisella pohjalla hennoilla väreillä tanssiva pari. Vasemmalla on turkooseja kuvioita.

Ellen Thesleff,  Chopinin valssi. Kuva: Hämeenlinnan taidemuseo

 

Näyttelyyn osallistuvat Puupiirtäjien Seuran jäsenet Reetta Ahonen, Laura Ahvonen, Outimaija Hakala, Iina Heiskanen, Sanna Horvath, Jussi Juurinen, Outi Koivisto, Heli Kurunsaari, Kari Laitinen, Tuula Moilanen, Tiina-Katriina Mustonen, Johanna Pihlajamaa, Kukka Pitkänen, Taru Salonen, Leena Vainio ja Anniina Vainionpää.

Museovirasto tukee näyttelyä.

Hämeenlinnan taidemuseo, Ajan syyt -näyttely
24.11.2023 - 19.5.2024 Lohrmann-rakennuksessa (Viipurintie 2, Hämeenlinna)

https://www.hameenlinnantaidemuseo.fi/nayttelyt-ja-tapahtumat/tulevat-nayttelyt/