Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.09.2023

Suomen Nuorisokuoro – Finlands Ungdomskör on Yleisradion vuoden nuorisokuoro kaudella 2023–2024 ja valloitti raikkaalla laulullaan

Tänä vuonna valinnassa kiinnitettiin huomiota nuoren kuoron raikkaaseen sointiin ja laulajien solistisia taitoja esittelevään monipuoliseen ohjelmistoon.

 

Kuvassa ovat kuorolaiset mustissa asuissa. Heistä taaimmaiset seisovat vanhan valkoisen rakennuksen edessä ja osa istuu portailla.

Kuva: Frida Lönnroos

 

Suomen Nuorisokuoro – Finlands Ungdomskör on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2023–2024. Yleisradio on valinnut vuoden nuorisokuoron vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa. Tänä vuonna kiinnitettiin huomiota nuoren kuoron raikkaaseen sointiin sekä laulajien solistisiakin taitoja esittelevään monipuoliseen ohjelmistoon. Kuoron taiteellisena johtajana on sen perustamisesta saakka toiminut Elisa Huovinen.

Vuonna 2019 perustettu Suomen Nuorisokuoro – Finlands Ungdomskör koostuu 16–29-vuotiaista laulajista eri puolilta Suomea. Kuoron tarkoituksena on luoda korkeatasoista vokaalimusiikkia ja tarjota musiikillinen kasvualusta nuorille. Useimmilla laulajilla on musiikkilukiotausta ja monet ovat myös päätyneet opiskelemaan ja töihin taide- ja musiikkialalle.

Suomen Nuorisokuoro on osa De Ungas Musikförbund i Svenskfinlandin (DUNK) toimintaa. Alun perin kuoro kuului Svenska kulturfondenin tukemaan Hallå!-projektiin, jolla haluttiin edistää maamme kaksikielisyyttä. Kommunikointi sekä ruotsiksi että suomeksi on aina ollut ja on edelleen elävä osa kuoron toimintaa.

Ensimmäisten toimintavuosiensa aikana kuoro on konsertoinut eri puolilla Suomea lukuisilla festivaaleilla  ja esiintynyt Svenska Kulturfondenin suurnäyttämöteoksessa Världens lyckligaste land Helsingin, Turun ja Vaasan kaupunginteattereissa. Vuoden 2023 Tampereen Sävel -kuorokatselmuksessa kuoro palkittiin kahdella kultaleimalla. Kuoron ensimmäinen täyspitkä levy Triumf att finnas till voitti Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen, Sulasolin ja Ylen myöntämän Vuoden kuorolevy 2022 -palkinnon.

Yleisradion vuoden nuorisokuoro laulaa Helsingin Musiikkitalossa järjestettävässä joululaulutilaisuudessa maanantaina 11.12.2023. Tilaisuus kuullaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä klo 19.02 alkaen. Vuoden nuorisokuoron oma konsertti kuullaan Yle Radio 1:ssä keväällä 2024. Tämän lisäksi vuoden nuorisokuoron ohjelmaan sisältyy mm. äänityksen tekeminen Yleisradiolle.