Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.02.2022

Suomen mystisin rockbändi ei tehnyt yhtään keikkaa - Leevi and the Leavings, Hittitehtaan tarina ilmestyy maaliskuussa

Leevi and the Leavings oli pitkälti sen johtajan ja lauluntekijän Gösta Sundqvistin (1957–2003) luomus, mutta toteuttaakseen visionsa hän tarvitsi bändin. Yhtye oli yksi Suomen suosituimmista ja jätti järkälemäisen jäljen suomalaisen populaarimusiikin historiaan. Nyt sen jäsenet kertovat, miten yhtyeen albumit syntyivät ja millaista oli työskennellä nerokkaan mutta itsepäisen Gösta Sundqvistin kanssa.

Gösta Sundqvistin tarina on kerrottu useaan kertaan, mutta nyt ääneen pääsevät hänen luottomuusikkonsa, Leevi and the Leavingsin jäsenet Risto Paananen, Juha Karastie ja Niklas Nylund. Uusien haastattelujen lisäksi kirjan kirjoittaja Timo Kalevi Forss hyödyntää teoksessa Sundqvistin haastatteluja ja arkistomateriaalia ja avaa yhtyeen luovaa työskentelytapaa sisältäpäin.

Kuvassa Leevi and the Leavings, Gösta Sundqvistin luottomuusikot ja itse Gösta etualalla.

Leevi and the Leavings. Kuva: www.soundi.fi

Gösta Sundqvist ei käyttänyt studiossa tavanomaisimpia äänitysmetodeja tai ”oikeaoppisia” tuotantotapoja. Hän oli valmis ennakkoluulottomiin kokeiluihin, joista osa epäonnistui ja osasta tuli Suomi-rockin klassikoita. Perfektionisti Sundqvist saattoi hioa tekeleitään loputtomiin ja väsyttää kanssasoittajansa sadoilla uusilla ideoillaan. Toisaalta bändillä oli studiossa myös hulvattoman hauskaa ja luovalle hulluudelle annettiin runsaasti tilaa. Leevi and the Leavings – hittitehtaan tarina kuvaakin paitsi sitä, millaista oli työskennellä Gösta Sundqvistin kanssa, myös ryhmätyön voimaa.

Kuvassa on Timo Kalevi Forssin kirjan kansi, Leevi and the Leavings – Hittitehtaan tarina, joka ilmestyy 23.3.2022.

Timo Kalevi Forss, Leevi and the Leavings, Hittitehtaan tarinan kansi. Kuva:  Like Kustannus

– Tämä kirja on jatkoa Gösta Sundqvistin elämäkertakirjalle. Nyt keskiössä on itse bändi, jonka jäsen myös Gösta Sundqvist oli. Leevi and the Leavings ei ollut Gösta Sundqvistin sooloprojekti eikä hän halunnut käyttää tuntemattomia studiomuusikoita. Leavingsin muut jäsenet olivat hänen luottomuusikoitaan, jotka pystyivät toteuttamaan Göstan visiot ja luomaan Leevi and the Leavingsin uniikin soundin ryhmätyön voimalla, toteaa Timo Kalevi Forss.

Leevi and the Leavings julkaisi yhteensä kuusitoista studioalbumia. Yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa ”Mitä kuuluu, Marja-Leena?”, ”Raparperitaivas”, ”Unelmia ja toimistohommia”, ”Poika nimeltä Päivi”, ”Pohjois-Karjala”, ”Teuvo, maanteiden kuningas”, ”Vasara ja nauloja” ja ”Itkisitkö onnesta?”.

Timo Kalevi Forss (s. 1967) on helsinkiläinen tietokirjailija, toimittaja ja muusikko, joka on kirjoittanut myös Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo.

Timo Kalevi Forss.  Kuva:  Kirsi Blomberg

Timo Kalevi Forss (s. 1967) on helsinkiläinen tietokirjailija, toimittaja ja muusikko, joka on aiemmin kirjoittanut mm. menestysteoksen Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo (Into, 2017). Forssille on myönnetty tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Voima-lehden toimituskunnan jäsenenä ja Lastenkirjainstituutin Punni-kirjallisuuspalkinto lasten tietokirjasta Mitä on punk? yhdessä Aiju Salmisen kanssa. Muusikkona Forss toimii muun muassa yhtyeissä Atomic Blast ja Amurin Tiikerit. Forssin sanoituksia ovat esittäneet mm. Danny, Freud, Marx, Engels & Jung, Muska, Tumppi Varonen, Sinikka Sokka, Vibrakööri, Maria Hänninen, Viktor Klimenko ja Veli-Matti Järvenpää.

Leevi and the Leavings – Hittitehtaan tarina ilmestyy 23.3.2022.