Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.11.2021

Suomen Kirjailijaliiton Suunta-palkinto Kirjan talo ry:lle

Suomen Kirjailijaliiton Suunta-palkinto jaetaan vuosittain henkilölle tai toimijalle, joka on erityisellä tavalla edistänyt kirjallisuutta ja kirjallisuuden harrastamista omalla paikkakunnallaan. Vuonna 2021 palkinnon saa Kirjan talo – Bokens hus ry. Palkinto on suuruudeltaan 1 000 € ja kompassi.

Suomen Kirjailijaliiton Suunta-palkinto 2021 jaettiin 4.11.2021 Kirjan talo ry:lle, palkinnon ojensi Virpi Hämeen-Anttila Petri Tähtiselle.

Virpi Hämeen-Anttila luovutti palkinnon Petri Tähtiselle Kirjan talossa. Kuva: Jori Liimatainen

Palkinto jaettiin Kirjan talossa torstaina 4.11. Runohyllyn avajaiset -tapahtuman yhteydessä. Palkinnon vastaanotti Kirjan talon toiminnanjohtaja Petri Tähtinen, palkinnon jakoi Suomen Kirjailijaliiton varapuheenjohtaja, kirjailija Virpi Hämeen-Anttila.

Vuonna 2007 perustettu Kirjan talo ry on kirjallisuutta monipuolisesti edistävä yhdistys ja kirjallisuuden aluekeskus, joka on vuodesta 2008 lähtien toiminut Turussa Aurajoen rannalla, rakennuksessa nimeltään Kirjan talo. Talosta on muodostunut kolmentoista toimintavuotensa aikana Varsinais-Suomen kirjallisen kulttuurin tukiranka ja kohtaamispaikka, jossa uudet kirjalliset ideat syntyvät ja aiemmin kehitettyjä työstetään. Talossa järjestetään monipuolista sanataiteen ja luovan kirjoittamisen opetusta, ja sen suojissa toimii niin kustantamoja, kirjoittajayhdistyksiä kuin kirjallisuuslehtiä. Lisäksi talo tarjoaa työhuoneita taiteilijoille.

Paitsi pyörittää fyysistä kohtaamispaikkaa, Kirjan talo ry kustantaa myös julkaisuja ja tuottaa kaupunkikulttuuria runoklubien ja kirjailijavierailujen muodossa. Yhdistys on varsinaissuomalaisen kirjallisen kentän keskeinen voima ja sateenvarjo, jonka alle mahtuu monenlaista kirjallista hanketta ja projektia.

”Korona-aika on tuonut entistä selvemmin esille sen, että kirjailijan työ on yksinäistä. Kirjailija tarvitsee kipeästi erilaisia kohtaamispaikkoja, kontakteja ja tukiverkostoja, jotka innostavat ja auttavat. Kirjalliset yhdistykset ja pienet tapahtumajärjestäjät ovat usein vailla tiloja, ja tämä haittaa niiden toimintaa. Kirjan talo on voinut vastata kaikkiin näihin tarpeisiin. Sen seinien sisällä on tehty haaveista totta ja pienestä suurta”, Kirjailijaliiton varapuheenjohtaja Virpi Hämeen-Anttila toteaa.

”Syksyllä saadun tiedon mukaan Kirjan talo joutuu luopumaan nykyisistä tiloistaan keväällä 2022 vuokrasopimuksen päättymisen myötä. Kodittomiksi jää useita taide- ja kulttuurialan yhdistyksiä, työryhmiä ja toimijoita. Suomen Kirjailijaliitto yhtyy monien hartaaseen toiveeseen siitä, että Turun kaupunki turvaisi Kirjan Talo ry:lle tärkeän työn jatkuvuuden, osoittaisi arvostustaan ja antaisi kodittomiksi jääville toimijoille uudet pysyvät ja saavutettavat toimitilat.”