Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.06.2021

Suomen ensimmäinen Kivenveiston SM-kilpailu Juuassa

Juuassa järjestetään Suomen ensimmäinen Kivenveiston SM-kilpailu 2.-4.7.2021. Kilpailun teemana on Villi Luonto – Wild Nature eli pohjoiskarjalainen luonto ilmaistuna kivessä, vaaramaisemineen, metsineen, erämaineen, järvineen, eläimineen ja elämyksineen. Aihe innostaa nostamaan esiin vastuullisen luonnonkäytön sekä haasteet sen monimuotoisuuden ja kauneuden säilyttämiseen. Kilpailijat veistävät Juuan Keskuspuistossa, veistomateriaalina on ainutlaatuinen juukalainen vuolukivi.

 

Juuassa 2.-4.7.2021 järjestettävän Suomen ensimmäinen Kivenveiston SM-kilpailun teemana on Villi Luonto.

Kuva: Pentti Kallinen

 

Kisaan on ilmoittautunut kaikkiaan 16 kilpailijaa, joista käsinveistoon seitsemän ja koneveistoon yhdeksän:

Käsinveistokilpailuun ovat ilmoittautuneet: Mauri Kekkonen (Tuupovaara), Anne Nevalainen (Joensuu), Jukka Nykänen (Juuka), Erkki Rytkönen (Iisalmi), Markku Tuominen (Nurmijärvi), Minna Vartiainen (Joensuu) ja Mikko Huhtala (Kuopio).  

Koneveistokilpailuun ovat ilmoittautuneet: Jari Kuokkanen (Iisalmi), Marika Kylmä (Joensuu), Lasse Martikainen (Lieksa), Timo Nevalainen (Pyhäjärvi), Pekka Niskanen (Haapajärvi), Jouko Ojala (Joensuu), Heli Salo (Juuka), Leevi Halonen (Iisalmi) ja Markus Tanninen (Eno).

 

Timo Nevalainen on yksi SM-kiviveistoskilpailuun 2.-4.7.2021 ilmoittautuneista osallistujista.

Timo Nevalaisen kiviveistos. Kuva:  Pentti Kallinen.

 

Kilpailun tuomaristossa ovat kuvataiteilija Anita Eronen, kuvaamataidonopettaja Helinä Hoppa, valokuvaaja Pentti Kallinen, luontoasiantuntija Hannu Lehtoranta ja veistoasiantuntija Ari Peltola.

Veistokilpailun lisäksi on luvassa monenlaista oheisohjelmaa, mm. arkeologi Ville Hakamäen esitelmä kiventyöstön historiasta sekä tutkija Salme Kotivuoren luento vuolukivestä. Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy. Tapahtuman suojelijana on maakuntajohtaja Markus Hirvonen.  

Tapahtuma liittyy Pohjois-Karjalan maakunnan 300-vuotisjuhlavuoteen, tekee yhteistyötä Ilomantsin Karhufestivaalin kanssa sekä on osa maakunnan Veistäen -tapahtumasarjaa. Juuan Kivenveiston SM-kilpailu on päässyt mukaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivien viralliseen ohjelmaan.   

Tapahtuman pääjärjestäjinä ovat Ellin Taitajat ry, Maaseudun Sivistysliitto ja Juuan kunta. Yritysyhteistyössä on mukana Tulikivi Oyj sekä laaja joukko yhteisöjä, yrityksiä ja talkooväkeä.