Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.04.2023

Suomalaisten tuottamille elokuville 1,8 miljoonaa katsojaa ulkomailla vuonna 2022

Suomalainen kauhuelokuva The Twin – Paha kaksonen nousi hitiksi Latinalaisessa Amerikassa. Sen lisäksi listan kärjessä ovat Salaliitto Kairossa, Hytti nro 6 ja Pahanhautoja.

Kuvassa on Teresa Palmer makaamassa selällään vaaleat hiukset hajallaan ja vaaleassa röyhelöisessä mekossa.  Ylempänä on yksi vaaleassa nunnan kaavussa oleva henkilö ja ympärillä on vaaleaa lakanaa.

Teresa Palmer. Kuva: Kuva: Don Films, Marin Sild & Jones Lehtonen

 

European Audiovisual Observatory / LUMIERE on julkaissut viime vuonna levityksessä olleiden elokuvien katsojalukutiedot maailmalla. Yhteensä 70 elokuvaa, joissa suomalainen tuotantoyhtiö oli pää- tai osatuottajana, keräsi Suomen rajojen ulkopuolella 1,8 miljoonaa katsojaa. Elokuvat, joissa Suomi oli päätuottajamaa, keräsivät reilut 1,1 miljoonaa katsojaa (51 elokuvaa). Vertailun vuoksi Suomessa kotimaiset elokuvat keräsivät vuonna 2022 yhteensä vajaa 1,6 miljoonaa katsojaa.

Latinalainen Amerikka ja erityisesti Meksiko osoittautui otolliseksi paikaksi suomalaiselle genre-elokuvalle. Vuoden katsotuin suomalainen elokuva ulkomaisessa levityksessä oli Taneli Mustosen ohjaama The Twin – Paha kaksonen. Pääosin englanninkielinen kauhuelokuva keräsi ulkomailla liki 590 000 katsojaa, joista Meksikossa 275 000. Suomessa elokuvan näki elokuvateattereissa vajaat 8000 katsojaa.

Toinen yli puolimiljoonaa katsojaa vuonna 2022 kerännyt elokuva oli ruotsalais-ranskalais-suomalais-tanskalainen, Tarik Salehin ohjaama Salaliitto Kairossa. Elokuvan suomalaisia osatuottajia ovat Bufo ja Post Control, ja elokuvan jälkitöitä on tehty pitkälti Suomessa. Elokuva sai Suomessa ensi-iltansa juuri ennen pääsiäistä.

Vuoden toiseksi katsotuin elokuva, jossa Suomi oli päätuottajamaa, oli 240 000 katsojalla Juho Kuosmasen Hytti nro 6. Elokuva tuli monissa maissa levitykseen jo vuoden 2021 puolella ja yhteensä sen on ulkomaisessa levityksessä nähnyt yli 503 000 katsojaa. Suomessa se sai 151 000 katsojaa.

Suomalaisen kauhuelokuvan hyvää menestystä maailmalla täydensi Hanna Bergholmin ohjaama Pahanhautoja, joka oli katsotuin suomenkielinen elokuva maailmalla 130 000 katsojalla. The Twinin tavoin sekin keräsi parhaimman tuloksen Meksikossa – liki 40 000 katsojaa. Perinteisen levityksen lisäksi Pahanhautojaa esitettiin peräti 34 eri kansainvälisellä festivaalilla vuoden 2022 aikana. Suomessa elokuva sai reilut 14 000 katsojaa.

Dokumenttielokuvista parhaiten pärjäsivät liki tuhat katsojaa saaneet Rahul Jainin ohjaama Invisible Demons – tuhon merkit ja Aalto. Vuonna 2020 julkaistu Virpi Suutarin ohjaama Aalto on kokonaisuudessaan kerännyt Suomen ulkopuolella jo yli 21 000 katsojaa.  
Suomen elokuvasäätiö lanseerasi vuoden 2021 loppupuolella uuden hanketuen, jolla tuetaan suomalaisia elokuvia ja niiden markkinointia ulkomaisessa elokuvateatterilevityksessä. Tukea on jaettu tähän mennessä kahdellekymmenelle eri elokuvalle yhteensä 325 600 euroa. Tuettujen elokuvien joukossa erottuvat maailmalla menestyneet suomalaiset elokuvat.

Lue lisää suomalaisten elokuvien katsojaluvuista ja esitysmääristä ulkomailla artikkelista verkkosivuillamme:

https://www.ses.fi/ajankohtaista/vuoden-2022-katsojalukukatsaus/