Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.10.2019

Suomalaisen räpin historia ja tärkeimmät biisit

Sanasta sanaan -uutuuskirja kertoo suomalaisen rap-musiikin matkan pienen piirin hiphop-iltamista koko kansan suosituimmaksi kevyeksi musiikiksi. Tärkeimpien biisien syntytarinat kuullaan tunnetuimpien räppäreiden itsensä kertomina.

 

Kuvassa on osa Suomalaisen räpin historia -kirjaa.  Kirja onsinisävyisnen ja siinä on kollaasina eri räppäreitä joko kasvo- tai kokovartalokuvina.  Keskellä on kirjan tiedot.  Ylimpänä pienellä mustalla pohjalla kirjoittaja Juuso Määttänen, alempana Sanasta isoilla lihavoiduilla, keltaisilla kirjaimilla ja sen päällä punaisilla käsialakirjaimilla Sanaan.  Alla on punaisella pohjalla valkoisin kirjaimin Suomalaisen räpin historia ja tärkeimmät biisit.

Kuva: Helsingin Sanomat

 

Ensimmäinen Suomessa tehty rap-kappale julkaistiin 35 vuotta sitten, jolloin täällä ei ollut minkäänlaista hiphop-kulttuuria. Matka on ollut pitkä, mutta nykyisin räpistä on tullut Suomen suosituinta kevyttä musiikkia – eikä vain suosituinta vaan myös monipuolisinta ja kiinnostavinta musiikkia.

Helsingin Sanomat on etsinyt Sanasta sanaan -juttusarjassa suomiräpin vaikuttavimpia riimejä ja kertonut samalla suomalaisen rap-musiikin koko historian. Sanasta sanaan -kirja kertoo suomalaisen räpin matkan pienen piirin hiphop-iltamista huumoriräpin hetkelliseen jättisuosioon, rap-musiikin suosion hiipumisesta Fintelligensin aloittamaan uuteen suomiräppiaaltoon ja lopulta siihen hetkeen, jolloin noin satatuhatta ihmistä kerääntyi juhlimaan jääkiekon maailmanmestaruutta rap-kappaleen tahtiin.

Sanasta sanaan -kirjassa suomiräpin tunnetuimmat nimet kertovat myös, miten Helsingin Sanomien lukijoiden tärkeimmiksi suomiräpin kappaleiksi äänestämät biisit ovat syntyneet. Kirjan on toimittanut Helsingin Sanomien toimittaja Juuso Määttänen.

Kirja ilmestyy viikolla 41.