Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.11.2023

Suomalaisen jazzin kärkinimet Timo Lassy ja Jukka Eskola yhteistyöhön maineikkaiden New Orleans -muusikoiden kanssa, luvassa albumi ja yhteiskiertue

Suomen valovoimaisimpiin jazz-artisteihin lukeutuvat saksofonisti Timo Lassy ja trumpetisti Jukka Eskola toteuttivat pitkäaikaisen haaveensa ja äänittivät Lassy-Eskola - Nordic Stew -albumin New Orleansissa paikallisten huippumuusikoiden kanssa. Albumi julkaistaan 23.2.2024 ja sitä seuraa viiden konsertin Suomen-kiertue yhdessä yhdysvaltalaismuusikoiden kanssa. Esimakua albumilta antaa tänään julkaistu Cross-Atlantic Connection -single, jonka voit kuunnella täältä.

Kuvassa ovat Timo Lassy ja Jukka Eskola soittamassa ruskeapuisessa tilassa, joss on taustalla urut.  Keskellä kaksi ruskeaa sermiä, jotka erottavat heidät. Lassylla on soittimenaan saksofoni ja Eskolalla trumpetti.

Timo Lassy ja Jukka Eskola. Kuva: Noe Cugny

 

Sukupolvensa merkittävimpiin muusikoihin lukeutuvat saksofonisti Timo Lassy (s. 1974) ja trumpetisti Jukka Eskola (s. 1978) ovat yhdistäneet voimansa New Orleansissa äänitetyllä Nordic Stew -albumilla, ja sitä ensi vuonna seuraavilla livekeikoilla. Yhteistyötä jo 1990-luvulta tehneiden muusikoiden toistaiseksi merkittävin yhteinen kokoonpano on ollut kansainvälisesti menestynein kotimainen jazz-yhtye The Five Corners Quintet, joka on toiminut 2000-luvun uuden suomalaisen jazzsukupolven suunnannäyttäjänä. Sittemmin kumpikin heistä on luonut omaa soolouraansa ja julkaissut useita omia albumeita.

Miesten ensimmäinen yhteisprojekti on kuitenkin antanut odottaa oikeaa hetkeä. Vuonna 2022 ystävykset pääsivät viimein toteuttamaan pitkäaikaisen haaveensa ja matkustivat New Orleansiin äänittämään yhteisalbumin paikallisten huippumuusikoiden kanssa. Ennen äänitysmatkaa miehet vierailivat New Orleansissa jo vuonna 2019. Tällöin kaksikko tutustui paikalliseen musiikkielämään ja loi ensimmäiset kontaktit albumille kiinnitettyihin muusikoihin paikallisten jamisessioiden kautta.

Nordic Stew äänitettiin tammikuussa 2022 New Orleansin maineikkaalla, vanhaan kirkkoon rakennetulla Esplanade-studiolla sen Grammy-palkitun omistajan Misha Kachakachishviln johdolla. Lassyn ja Eskolan lisäksi kymmenen uutta kappaletta sisältävällä albumilla soittaa kuusi maineikasta muusikkoa New Orleansista sekä Lassyn ja Eskolan pitkäaikainen yhteistyökumppani Suomesta, perkussionisti Abdissa Assefa.

 

Kuvassa ovat soittajat Delfeayo Marsalis, Timo Lassy, Kirk Joseph, Jukka Eskola, Herlin Riley rennosti rivissä, joista viimeinen on nostanut oikean jalkansa urkujen penkille ja nojaa kädellään reiteensä.  Salissa on tumma lattia ja seinän vieressä olevat kaapistot ja paneelit ovat tummaa puuta.

Delfeayo Marsalis, Timo Lassy, Kirk Joseph, Jukka Eskola ja Herlin Riley. Kuva: Noe Cugny

 

New Orleansilaismuusikoista mukana ovat mm. Wynton Marsaliksen pitkäaikaisena luottorumpalina tutuksi tullut Herlin Riley (rummut), yksi New Orleans -skenen suosituimmista pianisteista David Torkanowsky (piano, Wurlizer), Allen Toussaintin bändissä soittanut ja Dr. Johnin yhtyeen musical directorinakin toiminut Roland Guerin (basso), useiden jazz-legendojen kanssa kiertänyt Delfeayo Marsalis (pasuuna) sekä paikallisen sousafunkin mestari Kirk Joseph (sousafoni), jonkalaisia soittajia Elvis Costello on sanonut olevan yksi miljoonassa.  

Yhtenä inspiraationa albumin tekemiseen liittyy myös tarina Andania laivasta, jonka mukanaan tuomien amerikansuomalaisten muusikoiden välittämänä jazzmusiikki rantautui Suomeen 1920-luvulla. Nyt 100 vuotta myöhemmin Lassy ja Eskola ovat vieneet sen takaisin syntysijoilleen ja päivittäneet siitä oman versionsa.

Helmikuussa 2024 julkaistava Nordic Stew on sekoitus Lassyn ja Eskolan musiikillisia kokemuksia yhdistettynä suureen rakkauteen jazzin syntysijoja kohtaan. Albumin julkaisee hollantilainen Dox Records

Albumin julkaisun jälkeen Lassy ja Eskola lähtevät ainutlaatuisille yhteiskeikoille yhdysvaltalaismuusikoiden kanssa. Nordic Stew -konsertit järjestetään keskiviikkona 6.3. Helsingin Savoy Jazz Festeillä, torstaina 7.3. Turku Jazz Festivaaleilla, perjantaina 8.3. Tampereen Klubilla, lauantaina 9.3. Hangon kaupungintalolla, tiistaina 12.3. Oulun Musiikkijuhlilla ja keskiviikkona 13. maaliskuuta Tallinnan Philly Joe’sissa. Kiertueen konserteissa kuullaan myös levyn teossa mukana olleita New Orleans -muusikoita.

Lassy-Eskola - Nordic Stew   -albumin kokoonpano:

Timo Lassy: tenorisaksofoni
Jukka Eskola: trumpetti
Herlin Riley: rummut
David Torkanowsky: piano, Wurlizer
Roland Guerin: akustinen basso ja sähköbasso
Delfeayo Marsalis: pasuuna
Kirk Joseph: sousafoni
Matt Perrine: tuuba
Abdissa Assefa: perkussiot

Nordic Stew -konsertit:

6.3. Helsinki: Savoy Jazz Fest
7.3. Turku: Turku Jazz Festival
8.3. Tampere: Klubi
9.3. Hanko: Hangon kaupungintalo
12.3. Oulu: Oulun Musiikkijuhlat
13.3. Tallinn: Philly Joe’s

Lassy - Eskola "Nordic Stew" livekokoonpano:

Timo Lassy: tenorisaksofoni
Jukka Eskola: trumpetti
David Torkanowsky: piano
Roland Guerin: basso
Jason Marsalis: rummut
Miika Jämsä: tuuba

https://timolassy.com/

https://jukkaeskola.com/