Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.07.2023

Suomalainen betonibrutalismi esillä Sibelius-museon syksyn näyttelyssä

Suomalainen betoniarkkitehtuuri pääsee esille Sibelius-museon näyttelyssä 17. syyskuuta alkaen. Erityisesti rakennusten pienoismalleja ja valokuvia esittelevä näyttely Rakas vihattu betoni – Brutalismi Suomessa perustuu tietokirjailija, Bryggman-instituutin asiamies Mikko Laaksosen työn alla olevaan Brutalismi Suomessa -kirjaprojektiin.

Kuvassa on harmaata betonista ulkoseinää, jossa pysty- ja vaakasuoria pintakohotuksia.  Oikealla ylhäällä on pieni hylly.

Sibelius-museon ulkoseinää. Kuva: Annika Welling-Nyberg

 

Paljasta betonia hyödyntävä, Suomessa 1960-luvulla yleistynyt arkkitehtuurityyli herättää monenlaisia tunteita niin puolesta kuin vastaan. Rakas vihattu betoni – Brutalismi Suomessa -näyttely esittelee useita betonibrutalistisia kohteita eri puolilta Suomea. Pienoismallit ja lukuisat valokuvat tuovat esille rakennusten sisä- ja ulkokuoren välisen kontrastin. Näyttely sopii erinomaisesti juuri Sibelius-museoon, sillä Woldemar Baeckmanin suunnittelema museorakennus edustaa betonibrutalismia kansainvälisestikin merkittävällä tavalla.

Bryggman-instituutti järjestää näyttelyn yhteydessä brutalismiseminaarin 22. syyskuuta. Pääpuhuja Guja Dögg esittelee islantilaisen Högna Sigurðardóttirin arkkitehtuuria.

 

Kuvassa on harmaasta betonista ylhäältä päin kuvattu kahden seinän kulma ja seinissä näkyy lautjen kuvaa.

Sibelius-museon sisäseiniä. Kuva. Annika Welling-Nyberg

 

Museon syksyn konserteissa kuullaan aiheeseen teemoitettuja teoksia ja musiikkia. Betonista valettuja hyperboloidisen paraboloidin muotoisia holveja voi ihailla myös Turun filharmonisen orkesterin konsertissa Turun konserttitalossa 30. marraskuuta, kun ohjelmassa on säveltäjä-arkkitehti Iannis Xenakiksen musiikkia.

Näyttely Rakas vihattu betoni – Brutalismi Suomessa esillä Sibelius-museossa 17.9.2023–7.1.2024.

Sibelius-museo
Piispankatu 17, Turku