Suomalainen Barokkiorkesteri FiBO elää tiivistä konserttivuotta, sillä se käyttää ajastaan ison osan konserttikiertuilla, myös Suomessa eri paikkakunnilla.
Kiertueilla on tyypillisesti 13-15 muusikkoa mutta ohjelmistoista riippuen kokoonpanossa soittaa 5-35 muusikkoa.
FiBOn toiminnanjohtaja Laura Kajander. Kuva: Juhani Salo
– Saimme myös matka-cembalon, FiBOn toiminnanjohtaja Laura Kajander iloitsee.
Siis barokki- ja vanhanajan musiikkia kuullaan useilla paikkakunnilla.
– Tänä vuonna pidämme useita kymmeniä konsertteja. Ajatuksemme on, että koska saamme valtion kiertuetukea, konsertoimme myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.
Musiikki kuuluu kaikille, Kajander perustelee. Orkesteri esiintyy säännöllisesti omassa konserttisarjassaan Ritarihuoneella, jonka residenssiorkesteri FiBO on. Mutta FiBO konsertoi myös ulkomailla; tänä vuonna Pariisissa ja Itävallassa.
Laura Kajander on tyytyväinen yleisöjen puolesta FiBOn ohjelmistoon: konserttisarja Italialainen Lontoo antaa kasvot seuraaville konserteille, joissa solistina on maailmankuulu Margret Köll barokkiharppunsa kanssa. Ensimmäinen Suomen konsertti on Hämeenlinnassa ja seuraava Ritarihuoneella Helsingissä. Sitä ennen ohjelma ollaan kuultu harpputaiteilijan kotimaassa Itävallassa.
Margret Köll. Kuva: Armin Linke
- Ideana on seurata Händelin ja kumppanien aikaa ja musiikin kansainvälisyyttä. Lontoo otti vastaan italialaisuuden käsiä taputtaen. Näissä konserteissamme soitetaan mm. Vivaldia, Corellia ja Händeliä 1700-luvun alun mukaan. Maahanmuuttajasäveltäjiä arvostettiin!
Kajander kiittää Hämeenlinnaa konserttipaikkana, sillä ”se on lähellä ja sillä on vahva historia”. – Barokkimusiikki sopii erityisen hyvin tähän ympäristöön.
FiBO:lta löytyy hauskaa musiikkia myös lähihistoriasta. Kuningatar Kristiinan aikalaismusiikkikonsertit olivat vastikään yksi kiertueen aihe. Ohjelmistoissa tämä näkyi nimen Dancing queen alla, ja esityksissä soitettiin myös arkistojen aarteita. .
Vastakohdat, nykyaika ja menneisyys, kohtasivat puolestaan Myrsky-teemalla, jossa Kaija Saariahon Myrsky ja Henry Purcellin Myrsky peilattiin William Shakespearen Myrskyyn.
Suosittu Myrsky-ohjelma saanee jatkoesityksiä kansainvälisen kiinnostuksen myötä ulkomailla. Kyseessä ei toki ole FiBOn ainoa uutta ja vanhaa musiikkia yhdistävä ohjelma, sillä tämänlainen ennakkoluulottomuus on lähes orkesterin tavaramerkki.
Kaksi uutta tilausteosta on tulossa ja takana on jo useampia uuden musiikin kantaesityksiä.
Pääsiäisen aika tänä vuonna on erityisen merkityksellinen, sillä kirkon reformaatio täyttää 500 vuotta. FiBO on soittamassa passioita kolmessa konsertissa Hämeenlinnassa ja Helsingissä sekä vesperissä Tampereella.
Reformaatio 500 vuotta -juhlaesitys on Hämeenlinnassa pitkänäperjantaina 14.4. Elenia-areenalla, jossa kuoroina ovat Vox Cantorum -kamarikuoro ja Hämeenlinnan ympäristön kuoroja.
Orkestereina ovat FiBO ja Drottningholms Barockensemble. Juhlaesityksen ohjelmassa on J.S. Bachin Matteus-passio. Solisteina ovat Heikki Rainio, Juha Kotilainen, Pia Pajala, Teppo Lampela, Jussi Salonen ja Nicholas Söderlund. Erik Söderblom on ohjaaja, ja esityksen kapellimestarina Heikki Seppänen.
Kiirastorstain 13.4. perinteinen Matteus-passio esitetään perinteisesti Johanneksenkirkossa. Lisäksi Johannes-passio soi Helsingin Tuomiokirkossa pitkänäperjantaina.
Laura Kajander laskee, että Matteus-passio on kuulunut hänen pääsiäiseensä noin 20 vuoden ajan. Hän miettii, että pääsiäisen musiikki tekee hyvää ihmisille. – Surua, lohtua ja kauneutta voi kokea musiikin välityksellä. Passioiden välissä liikkuu tänä vuonna orkesteri a ja b, jotta kaikkiin esityksiin riittää orkesterit. Kajander paljastaa, että harjoitusajat ovat aina pääsäisen aikaan haasteellisia, mutta joustavuus palvelee kaikkia.
- Pääsiäinen on barokkimuusikon ja -musiikin tärkeä vuodenaika.
Pääsiäisen päättää Claudio Monteverdin Maria-vesper Tampereen Tuomiokirkossa toisena pääsiäispäivänä 17.4.
- Maria-vesper oli aikansa hitti ja sitä soitetaan Euroopassa, mutta Suomessa sitä kuulee harvoin.
Esityksiä on ollut vain muutama. Aikanaan Kuudennen kerroksen orkesteri esitti Maria-vesperiä.
Mitä odottaa tältä mestariteokselta? – Taivaista tippunutta musiikkia, Laura Kajander tietää.