Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.04.2023

Spencer Tunick saapuu Suomeen - Kuopio riisuutuu

VB-valokuvakeskus tuo alastomuusmaisemistaan tunnetun new yorkilaisen taiteilijan Spencer Tunickin Kuopioon kesällä 2023. Hänen edellinen installaationsa Suomessa toteutettiin Helsingissä vuonna 2002 ja nyt istallaatio ja näyttely toteutuu Kuopiossa, Kallaveden rannoilla.

 

Kuvassa on noin puolet kuva-alasta alastomia ihmisiä Havis Amandan ympärillä.  Taustalla näkyy kauppatorin vieressä olevia rakennuksia vasemmalla.

Finland 9 2002. Kuva: Spencer Tunick

 

Tunick on dokumentoinut alastomia ihmisjoukkoja erilaisissa julkisissa ja luonnollisissa ympäristöissäjo vuodesta 1994. Hänen tuotannoissaan ovat tuhannet ihmiset riisuneet vaatteensa ja muodostaneet siten ainutlaatuisen maiseman. Installaatioita on toteutettu yli sata useissa eri maissa.

Vapaaehtoisia haetaan

Spencer Tunick kutsuu vapaaehtoisia osallistujia Kuopiossa lauantaina 15. heinäkuuta toteutettavaan installaatioonsa. Huonon sään sattuessa toteutus voidaan siirtää seuraavalle päivälle.

Tarkempi tapahtumapaikka ja ajankohta julkistetaan osallistujille 10-14 päivää ennen kuvausten alkamista. Kaikki yli 18-vuotiaat ovat tervetulleita mukaan ja jokainen osallistuja saa editio-määrältä rajatun vedoksen muistoksi ainutlaatuisesta kokemuksesta

Teokset haastavat näkemykset alastomuudesta ja julkisesta tilasta
Spencer Tunick haluaa teoksillaan kannustaa arvostamaan ihmiskehoa ja katsomaan sitä ikäänkuin taidemuotona, aivan kuten maalausta tai veistosta. Kun muut taiteilijat maalaavat maiseman öljyväreillä tai muotoilevat ideansa savesta, Tunick käyttää paljasta ihoa ja sen lukemattomia sävyjä tuottamaan eräänlaisen abstraktion ja uuden muodon.

Alastomista ihmismassoista koostuvat valokuvat eivät korosta seksuaalisuutta, vaan haastaa näkemyksemme alastomuudesta ja julkisesta tilasta.

Miksi juuri Kuopiossa?

Intuition pohjalta tilaisuuksiin tarttuva Spencer Tunick kiinnostui Kuopiosta mahdollisena paikkana uudelle installaatiolleen, kun häneltä oli ensin tiedusteltu kesänäyttelyä VB-valokuvakeskukselle. Otettuaan selvää, missä Kuopion yleensä sijaitsee, taiteilija innostui järvien ympäröimästä kaupungista, jonka vesistöjä täplittää lukematon määrä saaria. Myös Suomen kesän valo kiehtoi.

Tunick muistelee lämmöllä Helsingissä tekemäänsä installaatiota ja uskoo suomalaisten olevan avoimia tukemaan alastomuutta taiteessa. Hän myös toivoo, että Helsingin tapahtumaan osallistuneet matkustaisivat kesällä Kuopioon tekemään jälleen taidetta hänen kanssaan.

Heinäkuun puolivälissä toteutettavan installaation myötä Kuopio tulee saamaan runsaasti
kansainvälistä näkyvyyttä. Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen ja
apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas ovat tyytyväisiä.

- Ihailtava ja rohkea avaus VB-valokuvakeskukselta. Tunnettu kansainvälinen valokuvataiteilija saapuu Kuopioon tekemään jotain sellaista, mitä täällä ei ole aikaisemmin koettu. On hienoa, että Tunick haluaa hyödyntää teoksessaan upeaajärviluontoa, yhtä kaupunkimme vetovoimatekijää.

Kuopion kaupunki on tukenut hankkeen tuotantokustannuksia ja on mukana sen markkinoinnissa.

Kesänäyttelyssä Spencer Tunickin tuotantoa VB-valokuvakeskuksella avautuu perjantaina 9. kesäkuuta Spencer Tunickin valokuvanäyttely, joka esittelee hänen aiempia teoksiaan ympäri maailman. Näyttelyn yhteydessä tullaan julkistamaan ja asettamaan näytteille myös Tunickin uusin, nimenomaan Kuopiossa syntynyt teos.

Lisäinformaatio ja rekisteröitymisohjeet: KuopioTunick.com