Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.09.2020

Sosiaalisen median kyberkeho astuu näyttämölle Zodiakilla

Zodiak Stagella saa to 24.9. ensi-iltansa Tiia Kasurisen sooloteos I’m not entirely here (cybersad). Se on tanssiteos, joka inspiroituu identiteetin, sukupuolen, Internetin ja surullisuuden teemoista.

 

Tiia Kasurisen I'm not entirely here (cybersad) rakastaa sad girl -estetiikkaa, klassisen taiteen meemejä ja rakeisia zoomikuvia. Se on näkökulma maailmasta, jossa leikitään sukupuolistereotypioilla, seksuaalisuudella ja vaaleanpunaisella estetiikalla kokonaiseksi tulemisen työkaluina.

 

Kuvassa on Tiia Kasurinen makuulla valkoisessa asussa ja tausta on myös vaalean punainen.

Kuva: Saara Taussi

 

Teos purkaa esitystaiteen keinoin internet-ilmiöitä, trendejä ja kyberilmaisua. Mistä Internet-identiteetit ja niiden tulkitseminen koostuu? Miten ne näyttäytyvät Internetin ulkopuolisessa maailmassa? Miten sukupuolta ja seksuaalisuutta ilmaistaan sosiaalisessa mediassa? Miten kyberkeho liikkuu?

- Olen aina ollut niin sanottu Internetin lapsi! Kasvoin sosiaalisen median eri muotojen parissa nuoresta asti: nettiyhteisöt olivat luonnollinen ja jopa tärkeä osa elämääni jo varhaisteininä. Internet on osa identiteettiäni ja luova leikkikenttä, joka parhaimmillaan inspiroi, kouluttaa, yhdistää ja rohkaisee, Kasurinen kertoo.

Teos esittelee maskeerauksen, liikkeen ja puvustuksen keinoin hahmon, jonka ulkomuoto on inspiroitunut koreografin sosiaalisen median algoritmeistä. Virtuaalimaailman performansseista koottu hahmo – vaikutteinaan mm. YouTube-tutorialit, Kardashian-realitytähdet, drag-estetiikka, Instagram ja “meemit” – asettuu lavalle tarkoituksenaan tutkia virtuaalisten ja jokapäiväisten tilojen sekä identiteettien kohtaamista.

- Kyberkeho ja näyttämö eivät kohtaa ongelmattomasti. Pysähtynyt tila (valokuva) ja kineettinen tila (näyttämö) eivät ole luonnollinen yhdistelmä; myöskään hallittu ja täydellisyyttä hipova some-identiteetti sekä inhimillinen, väsyvä ja virheille altis esiintyjä eivät kohtaa. Kitka kuitenkin kiinnostaa, ja molempien maailmojen on tehtävä kompromisseja, Kasurinen toteaa.

Lauantaina 26.9. esityksen jälkeen järjestetään avoin keskustelutilaisuus teemalla Nainen Internetissä. Siinä esityksen tematiikkaa Kasurisen kanssa syventävät taiteilija Taika Mannila ja femmeaktivisti Pauliina Männistö.

I’m not entirely here (cybersad) nähdään Zodiak Stagella yhteensä kahdeksan kertaa ajalla 24.9.–4.10.