Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.06.2021

Something Rotten -jotain mätää - uusi ja hulvaton broadway-musikaali Seinäjoelle Törnävän kesäteatteriin

Marko Maunuksela, Christoffer Strandberg, Antti L. J. Pääkkönen, Irina Isberg, Jani Karvinen ja Reeta Vestman riemastuttavat ensi kesänä Something Rotten -musikaalikomediassa Seinäjoella.

 

Something Rotten – jotain mätää paljastaa “totuuden” maailman ensimmäisestä musikaalista ja William Shakespearen Hamletin synnystä. Esitys jatkaa Monty Pythonin Spamalotin viitoittamaa, räväkän mahtipontista musikaalikomedialinjaa Törnävän kesäteatterissa.

 

Kuvassa ovat Törnävän kesäteatterin näyttelijät vanerisessä taulussa, jossa on pään reiät ja jokaisen kasvot. Christoffer Strandberg, Marko Maunuksela, Irina Isberg, Jani Karvinen, Antti L. J. Pääkkönen ja Reeta Vestman nähdään Something Rotten -musikaalikomediassa kesällä 2021 Törnävän kesäteatterissa. Kuva: Emilia Boulevard ja Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

 

Something Rotten sai ensiesityksensä Broadwaylla vuonna 2015. Parhaillaan musikaali kääntyy suomeksi Mikko Koivusalon työpöydällä. Suomentaessaan hän vaalii tarinan illuusiota.
- Englannin maaperällä ja 1590-luvulla pysytään visusti. Tietyt nimet suomalaistetaan, että kielellinen leikittely toimisi, kertoo kokenut kääntäjä, jonka niin ikään Suomen kantaesitykseksi suomentama Spamalot sai runsaasti kiitosta kesällä 2019.

Edelsikö Hamletia munakasmusikaali Omlet?

Näytelmäkirjailija Shakespeare oli aikansa suurin stara. Muutkin toki yrittivät kirjoittaa hittejä, esimerkiksi Something Rotten -musikaalin pääpari, veljekset Peuä.

Kirjoitushommien takkuuntuessa turvautuu toinen veljistä ennustajaan. Tämän mukaan tulevaisuudessa siintävät paitsi yleisön mukavuustasoa nostavat teatteritalot plyysipenkkeineen myös täysin uskomaton ja uudenlainen esityskonsepti – musikaali!

Perät pääsevät ennustuksen turvin etumatkalle ja kirjoittavat näyttelemistä, laulua ja tanssia yhdistävän esityksen. Shakespeare on kuitenkin saanut vihiä heidän toimistaan ja ujuttautuu teatteriseurueeseen nuuskiakseen mistä on kyse.

Esityksen hullunkurisissa käänteissä viitataan niin tunnettuihin musikaaleihin kuin Shakespearen klassikoihinkin. Ja lopulta oikeussalin kautta päädytään tuloksiin, jotka myötäilevät tuntemaamme historiankirjoitusta.

Taitava komediakaarti odottaa jo innokkaana

Something Rotten on amerikkalaisveljesten Karey Kirkpatrickin ja Wayne Kirkpatrickin sekä brittiläisen John O’Farrellin yhteinen tuotos.

Törnävän kesäteatterissa musikaalin yleisölle esittää taitava ja nimekäs komediakaarti. Shakespearena ensimmäisen ison musikaaliroolinsa tekee näyttelijä Christoffer Strandberg.
- Olen oikea historianörtti ja siksikin Shakespeare on unelmarooli! On myös hienoa päästä tekemään kesäteatteria.

Ennustaja Nostradamuksen roolissa (kuuluisan kaiman veljenpoikana siis!) nähdään näyttelijä Marko Maunuksela.

Törnävän kesäteatteri on tuttu paikka Seinäjoelta lähtöisin olevalle näyttelijä Irina Vartialle. Niin hän kuin Seinäjoen kaupunginteatterin Evita-musikaalin riveissä parhaillaan nähtävä Reeta Vestman odottavat molemmat innokkaina suomennosta.
- Tekstin verbaliikka on mielettömän hauskaa ja Koivusalo kääntää kaiken takuulla taidokkaasti. Myös musiikki on monipuolista ja ihan mahtavaa.

Fiilis on, että voi aloitetaan jo!
- Kertakaikkisen hulvaton ja anarkistinen juttu on luvassa. Työryhmässä on liuta hyviä tyyppejä, joiden kanssa on mahtavaa päästä tekemään yhteistä projektia, sanovat Perän veljeksiä esittävät, monista yhteyksistä kansalle tutut näyttelijä Jani Karvinen ja lapualaislähtöinen näyttelijä Antti L. J. Pääkkönen.

Musikaalin ensemblessa loistavat Henrik Hammarberg, Elina Haikka, Katriina Sinisalo, Julius Martikainen, Pyry Smolander sekä itse koreografi Jyri Numminen.

Musikaalin ohjaava Pekka Laasonen on työryhmästä innoissaan. Musikaalin harjoitukset käynnistyvät keväällä.
- En olisi koskaan uskonut saavani työskennellä tällaisella porukalla, ihan huikeaa! Komedia-, laulu- ja tanssivoimaa on aivan valtavasti, ohjaaja iloitsee.

Musiikin tuotannosta vastaa Pekka Siistonen. Musikaalin lavastuksen suunnittelee Jani Uljas, puvut Riikka Aurasmaa ja naamioinnin Petriina Suomela.

Something Rotten – jotain mätää saa Suomen ensiesityksensä 10. heinäkuuta 2021 Törnävän kesäteatterissa.

Esitykset ajalla 10.7.-21.8.2021