Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.12.2013

Soile Isokoski, Elina Vähälä, Wendy Chen ja Paavali Jumppanen Oulun Musiikkijuhlien Mestarikurssien opettajina

Oulun Musiikkijuhlat järjestää kansainväliset laulun, pianon ja viulun mestarikurssit festivaalin yhteydessä 10.-14.3.2014.

Kursseille valitaan 14 pitkälle edistynyttä opiskelijaa sekä passiiviopiskelijoita.

Paavali Jumppanen. Kuva: Petri Puromies
Paavali Jumppanen. Kuva: Petri Puromies

Laulun mestarikurssilla opettaa Soile Isokoski, pianon mestarikurssilla yhdysvaltalainen Wendy Chen ja Paavali Jumppanen sekä viulun mestarikurssilla Elinä Vähälä. Viulun ja pianon mestarikurssiopettajat esiintyvät myös festivaalin konserteissa. Mestarikurssien hakuaika päättyy 15.1.2014.

Maailman huippusopraanoiden eturiviin kuuluva laulajatar Soile Isokoski on arvostetuimpia äänialansa edustajia kansainvälisillä konsertti- ja oopperalavoilla. Sibelius-Akatemiasta kanttoriksi valmistuneen Isokosken uran käännekohta oli vuosi 1987, kun hän menestyi Lappeenrannan laulukilpailun lisäksi BBC:n Singer of the World -kilpailussa. Hän on ansioitunut lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa sekä esiintynyt tunnetuissa oopperataloissa ympäri maailmaa. Wienin ooppera on myöntänyt hänelle kamarilaulajattaren arvonimen vuonna 2008. Soile Isokoskelle on myönnetty Sibelius-mitali 1995 ja 2007, Suomen Kulttuurirahaston palkinto 2001 ja Pro Finlandia mitali 2002. Säveltaiteen valtionpalkinnon Isokoski sai 2005. Hänet on palkittu myös lukuisista levytyksistään. Isokoski on pitänyt useita mestarikursseja. Lokakuussa 2011 hän piti Musiikkitalon ensimmäisen resitaalin.

Amerikkalaispianisti Wendy Chen debytoi Los Angeles Philharmonic solistina 15-vuotiaan kapellimestari André Previnin johdolla. Vuonna 1990 hänestä tuli nuorin Chopin-pianokilpailun voittanut pianisti. Chen on kerännyt kiitosta esiintyessään maan johtavien orkestereiden kanssa ja konserttisaleissa ympäri maailmaa. Hänen lukuisiin orkesterisolistitehtäviin lukeutuvat muun muassa New York Chamber Symphony , Cincinnati Symphony, Phoenix Symphony ja monet muut. Chen pitää usein mestarikursseja ympäri maailmaa. Hän on opettanut mm. Innsbrook instituutissa Missourissa, Community School of Performing Arts Springfieldissa Massachusettsissa ja International Festival of Music Cartagenassa.

Pianisti Paavali Jumppanen on tullut tunnetuksi yhtenä ikäpolvensa aktiivisimmista ja menestyneimmistä suomalaispianisteista. Jumppanen voitti Maj Lind -pianokilpailun 1994 sekä Young Concert Artists' International Auditions -kilpailun New Yorkissa 2000. Hänen ohjelmistonsa kattaa pianomusiikkia laajasti Bachista avantgardeen. Kiinnostus Wieniläisklassismiin vei hänet kuluneen vuoden aikana Harvardin Yliopiston musiikkitieteen laitoksella kirjoittamaan kirjaa Beethovenin pianosonaateista. Soolokonserttien ja luennoimisen ohella Jumppanen vieraille säännöllisesti kaikkien merkittävien suomalaisorkesterien solistina ja esiintyy usein merkittävien eurooppalaisorkesterien kanssa. Paavali Jumppanen sai vuonna 2011 Jenny ja Antti Wihurin Rahaston tunnustuspalkinnon suomalaisen kulttuurielämän hyväksi tekemästään työstä.

Viulisto Elina Vähälä toimii Karlsruhen musiikkikorkeakoulun viulusoiton professorina ja kuuluu suomalaisten instrumentalistien kansainväliseen kärkikaartiin. Vähälän muusikonuraa on vauhdittanut muun muassa voitto Young Concert Artists International Auditions - kilpailussa New Yorkissa vuonna 1999. Hän on esiintynyt lähes kaikkien suomalaisorkestereiden ja useiden merkittävien ulkomaalaisten orkestereiden solistina sekä Nobelin rauhanpalkintoseremoniassa ja -konsertissa presidentti Ahtisaaren saadessa palkinnon. Vähälä on myös aktiivinen kamarimuusikko. Jaakko Kuusiston säveltämä ja Vähälän tilaama viulukonsertto sai kantaesityksensä keväällä 2012. Vähälä on syksyllä 2009 toimintansa aloittaneen Suomen Kulttuurirahaston tukeman Viuluakatemian perustajajäsen.

www.omj.fi/mestarikurssit