Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 11.06.2024

Sodankylän elokuvajuhlilla maailmankuuluja ohjaajavieraita ja räiskyviä elokuvaelämyksiä

39. Sodankylän elokuvajuhlia vietetään keskiyön auringon alla 12.–16. kesäkuuta. Päivät ja yöt elokuvilla täyttävä festivaali tuo Sodankylään tunnettuja tekijävieraita niin eri puolilta maailmaa kuin Suomestakin.

Kuvassa on mies kyykyssä kaaktamassa kengästään vettä. Taustalla näkyy pensas. Kuvan sävy oli tummahko ja kuvaa hämärää iltaa.

Kuva elokuvasta Close Your Eyes. Kuva: Sodanlylän elokuvajuhlat

 

Sodankylän elokuvajuhlat saadaan käyntiin keskiviikkona 12. kesäkuuta jo aamupäivällä, kun ikonisessa elokuvateatteri Lapinsuussa pyörähtää klo 11 käyntiin vuoden 1995 festivaalivieras Victor Ericen uutuus, Suomen ensiesityksensä Sodankylässä saava Close Your Eyes (2023). Ajan ja muistin teemoja luotaava teos tarkastelee kolmella aikatasolla elokuvaa, joka jää kesken pääosatähden kadotessa arvoituksellisesti kesken kuvausten. Festivaalin virallisessa avajaisnäytöksessä Lapinsuussa nähdään visionäärisen tekijävieraan Leos Caraxin Pont-Neufin rakastavaiset (1991). Caraxin levottoman kameran luomus on ainutlaatuinen, brutaali ja syvälle iskevä runoelma, jonka pääosissa nähdään Denis Lavant ja Juliette Binoche.

Heti keskiviikkona Sodankylään saadaan myös muita kansainvälisiä ohjaajavieraita. Italialaisen elokuvan elinvoimaisiin uudistajiin lukeutuva Michelangelo Frammartino esittelee Sodankylä-yleisölle kansainväliseksi läpimurrokseen ja yhdeksi nykyelokuvan mestariteokseksi laskettavan The Four Times -elokuvansa (2010), joka kuvaa samanaikaisesti runollisesti ja vastustamattoman elokuvallisesti sielun matkaa kehosta ja olomuodosta toiseen. Saksanturkkilainen ohjaaja Aslı Özge puolestaan on paikalla tummasävyisen psykologisen trillerinsä All of a Sudden (2016) näytöksessä. Pikkukaupunkiin sijoittuva tarina hyvän perheen pojan sosiaalisesta alamäestä näyttää, kuinka venyviä käsitteitä rehellisyys ja lojaalisuus voivat olla.

 

Kuvassa näkyy vihreää niittyä ja sen takana on puita sekä niiden takana on korkeita vihreitä tuntureita. Oikealla edessä on neljä miestä, joista vasemman puoleisella on harmaa paitaisen poliisin vaatteet. Vieressä on kaksi lyhyempää miestä ruskeissa puseroissa ja takana on poliisi ratsun kanssa.

Kuva elokuvasta The Owner. Kuva: Sodankylän elokuvajuhlat

 

Torstaina omaääninen kazakstanilaisohjaaja Adilkhan Jeržanov esittelee yleisölle villin tragikomediansa The Owners (2014), johon vaikutteita on imetty niin Aki Kaurismäeltä, Franz Kafkalta kuin Vincent van Goghiltakin. Illalla moninkertainen Oscar-voittaja Alfonso Cuarón ottaa haltuun Ison teltan lopullisen kansainvälisen läpimurron ohjaajalle varmistaneen Ja äitiäs kans -tie-elokuvan näytöksessä (2001).

Torstai-iltana festivaalilla nähdään ohjaajan läsnä ollessa myös italialaisen nykyelokuvan kärkinimiin kuuluvan Alice Rohrwacherin La Chimera – Sielujen aarteet, Suomen valkokankaillakin keväällä nähty, elokuvallisen leikittelevä kertomus haudanryöstäjistä 80-luvun Toscanassa. Rohrwacherin tuotannosta on saatu myös uusi lisäys ohjelmistoon. Surrealistisella otteella muodin maailmaa tarkasteleva lyhytelokuva De Djess (2015) oli Rohrwacherin ensimmäinen yhteistyö suomalaisen Cleaning Women -yhtyeen kanssa, johon ohjaaja tutustui ensimmäisellä Sodankylä-vierailullaan vuonna 2014. Perjantaina festivaalin kansainvälisen vieraskattauksen täydentää norjalainen Dag Johan Haugerud, jolta nähdään Sodankylässä muun muassa kunnianhimoisen trilogian aloittava tuore Sex (2024), viihdyttävän keskusteleva elokuva moderneista ihmissuhdeasenteista ja -odotuksista.

 

Kuvassa on erilaisia revittyjä kuvia, joissa on piikkilankaa, naisen, miehen ja pikkutytön kuva yläreunassa. Keskellä on nuoren tytön kuva. Vasemmalla on Venäjän kartta ja oikealla on kirjeitä.

Kuva dokumenttielokuvasta  Mother and Daughter. Kuva: Sodankylän elokuvajuhlat

 

Festivaalilla vierailee viiden päivän aikana myös lukuisia kotimaisia elokuvantekijöitä uusien ja vanhempien teostensa esityksissä. Isossa teltassa festivaalin ensimmäisenä iltana vierailevat ohjaaja Katja Gauriloff historian ensimmäisen koltansaamenkielisen elokuvan Je’vida (2023) näytöksessä sekä näyttelijä Jari Virman Teemu Nikin ohjaaman mustan komedian Peluri – kuolema on elävien ongelma (2023) esityksessä. Torstaina dokumentaristit Virpi Suutari ja Ville Suhonen ovat paikalla festivaalilla esittelemässä uutuuselokuviaan Havumetsän lapset (2024) ja Sodan ja rauhan lapset (2024). Uutta kotimaista lyhytelokuvaa -näytöksessä nähdään ensi-ilta Mia Halmeen Fabulous Cow Ladies -lyhytdokumentista (2024). Esityksessä vierailee myöslyhytelokuva-Jussilla uutuudestaan How to Please (2023) palkittu Elina Talvensaari.

Sodankylän elokuvajuhlien rakastetut mestariluokat pääsevät vauhtiin heti avajaispäivänä, kun ohjelmistossa nähdään Alberto Lattuadan The Boarder (1954) ensimmäinen kulttimainetta Sodankylässä nauttivan elokuvatietäjä Olaf Möllerin tämän vuoden ohjelmistoon valitsemista viidestä rantaelokuvasta. Torstain mestariluokissa Berliinin elokuvajuhlien Forum-osion johtaja ja neuvostoelokuvan asiantuntija, itävaltalainen Barbara Wurm esittelee georgialaismestari Lana Gogoberidzen dokumentin Mother and Daughter, or the Night Is Never Complete (2023) ja Ison-Britannian tunnetuimpiin elokuvakriitikoihin lukeutuva Mark Kermode ohjaaja William Friedkinin jännäriklassikon Kovaotteiset miehet (1971).

Sodankylän elokuvat tarjoilee viisi päivää ja yötä tajunnanräjäyttäviä elokuvakokemuksia 12.–16.6. Festivaalipäiviin mahtuu lumoavia mykkäelokuvakonsertteja, railakkaita karaokenäytöksiä ja yli sata pitkää ja lyhyttä elokuvaa. Tapahtumaohjelmisto kutsuu yleisön nauttimaan musiikista ja tanssista festivaaliklubilla sekä syventymään kiehtoviin keskusteluihin asiantuntijoiden ja elokuvantekijöiden johdolla.

Sodankylän elokuvajuhlat kiittää yhteistyökumppaneitaan: Ammattiliitto Pro ry, Finland Festivals ry, EU/Creative Media, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Niilo Helanderin Säätiö, Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM), Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI), Suomen elokuvasäätiö (SES), Sodankylän kunta, Taike, YLE Teema, Ranskan instituutti, Italian kulttuuri-instituutti, Meksikon suurlähetystö

https://msfilmfestival.fi/