Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.12.2021

Sitran Tulevaisuuden esineet valittu Designmuseon avoimen näyttelyhaun voittajaksi

Designmuseossa neljättä kertaa toteutettu Design Club Open Call, avoin näyttelyhaku, etsi ehdotusta, joka katsoo muotoilun linssin läpi aihetta tieto. Sitran Tulevaisuuden esineet -ehdotus valikoitui voittajaksi lähes 40 hakemuksen joukosta. Kansainvälisen haun kautta saatiin ehdotuksia useasta eri maasta, Suomen lisäksi myös Italiasta, Yhdysvalloista ja Kiinasta. Näyttely avautuu Helsinki Design Weekille 9.9.2022.

Tulevaisuuden esineet -näyttely pohjaa Sitran tammikuussa 2022 julkaistavaan Heikot signaalit -selvitykseen, jossa on tunnistettu ja tulkittu yllättäviä ilmiöitä, sekä hahmoteltu niiden mahdollisia vaikutuksia tulevaisuudessa.

Sitran Tulevaisuuden esineet on valittu ja näyttely avautuu Helsinki Design Weekille 9.9.2022.

Tulevaisuuden esineet. Kuva: Sitra

- Tulevaisuuden esineet ja asiat ovat kiehtova työkalu tulevaisuusoletuksien haastamiseksi ja ajattelun avartamiseksi. Tyypillisesti tulevaisuusajattelu saattaa näyttäytyä etäisenä, mutta esineiden ja näyttelyn avulla pääsemme elämyksellisyyden ja arkikokemusten äärelle. Projekti on kiinnostava myös siksi, että harvoin tulevaisuusajattelu ja muotoilu kohtaavat näin isosti ja kunnianhimoisesti, Chris Rowley Sitrasta kertoo.

Tulevaisuuden esineet -näyttelyssä olevien esineiden suunnittelu toteutetaan spekulatiivisen yhteismuotoilun prosessina: kevään 2022 aikana Sitra järjestää yhteistyössä Designmuseon kanssa työpajojen sarjan, jossa kuvitellaan erilaisia maailmoja ja yhteismuotoillaan niihin sijoittuvia esineitä ja asioita muotoilijoiden kanssa. Helmikuussa verkossa järjestettävään työpajaan on tervetullut osallistumaan kuka tahansa tulevaisuuksista kiinnostunut. Myös näyttelyn aikana yleisöllä on mahdollisuus keskustella toisenlaisista tulevaisuuksista näyttelyn ja tulevaisuuden esineiden äärellä.

Tulevaisuuden esineet -näyttely Designmuseon Galleriassa 9.9.2022―8.1.2023.
Sitran kaikille avoin Tulevaisuuden esineet -työpaja järjestetään 8.2.2022 verkossa.

Taustaa:
Design Club Open Call #4

Design Club Open Call -hankkeen puitteissa on etsitty ja saatu uudenlaisia, vaikuttavia näyttelysisältöjä Designmuseon Galleriaan. Tämänkertaisella haulla etsittiin näyttelyideoita teemalla tieto.

Ensimmäinen Design Club -haun kautta valittu näyttely oli Milla Vaahteran Dialogi -näyttely (vuonna 2018), joka esitteli nuutajärveläisten lasinpuhaltajien taidonnäytteitä mobileiden muodossa. Toisella hakukierroksella (vuonna 2019) voittajaksi valittiin Critical Tide -näyttely, joka tutki meriä ja muutoksen mahdollisuutta muotoilun keinoin. Kolmas haun kautta toteutettu näyttely (vuonna 2020) oli maan materiaalisuutta ja sen yhteen kietoutumista ihmisen toiminnan kanssa tutkiva Soil Matters.