Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.10.2021

Siskot sielun syövereissä ja kehollisissa kamppailuissa

Kysy siskoilta on ensi-iltaansa korona-ajan odottanut esitys, joka ui konsertin ja teatteriesityksen välimaastossa. Vai pitäisikö sanoa välilihassa. Naiseus on esityksen kantava teema, iloineen ja suruineen. Esitys rakentuu lauluista ja tietoiskuista sekä kohtauksista, joissa näyttämöllistetään naisten tarinoita ja kokemuksia. Mitään kaihtamatta, elämänmakuisesti, mutta lempeästi. Esityksen ytimen muodostavat viisi väkevää naista, heidän lisäkseen tasaveroisina lavalla toimivat kaksi muusikkoa, kokonaisuus on avoin ja toimiva sekä vaihdot soljuvia.

Kuvassa on näkymä näyttämöltä, jossa on ovia kahdessa kerroksessa ja jokaisella alla olevalla ovella on ovi auki ja jokaisessa oviaukossa on näyttelijä.

Sara Puljula (vas.), Anna-Mari Kähärä, Pauliina Saarinen, Susanna Haavisto, Anna Victoria Eriksson, Riitta Salminen ja Linda Hämäläinen. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

 

Löyhästi lasketellaan Satu Rasilan ohjauksessa läpi elämänkaarta, mukaan mahtuvat niin
seksuaalisuuden ja oman kehon tutkimisen alkutaipaleet, kuin ikääntymisen mukanaan tuomat,vähemmän miellyttävät havainnot. Yhdistävät tekijät löytyvät hormoneista, niistä löytyvät selitykset niin meitä naisia itseämmekin hämmästyttäviin tunnevaihteluihin kuin limakalvojen kuivuuteenkin.Kokemuksia käsitellään ironisesti, mutta hyväksyvästi, peilaten tuttuihin arkisiin tilanteisiin. Yleisön reaktioistakin päätellen voisi todeta, että osuu ja uppoaa. Ei tarvitse muistuttaa, että älä tee tätä kotona, kun voi todeta, että tein jo. Kiinnostavan vireen tuovat viittaukset tosiasioihin, olivat ne
sitten tilastollisia tai historiallisia.

Naiseutta lähestytään konstailematta, joka tuo esitykseen läheisyyttä, jopa arkisuutta ja esitys toimisi varmasti intiimimmässäkin tilassa. Susanna Haaviston sanoitukset ja Anna-Mari Kähärän sävellykset ulottuvat noitamaisen vahvoista loitsuista lyyrisen herkkiin balladeihin, skaala on laaja ja monivivahteinen. Erityisen hypnotisoiva on voimarinki, jossa lähes shamanistisella otteella manataan peilin valtaa, keskinäistä voimaa synnyttäen. Koska siskolta kannattaa aina kysyä, mutta muistaa että olemme kuitenkin ainutlaatuisia, uniikkeja olentoja.

Kuten tekijät toteavat, naiseuden käsittelylle on tarve ja kysyntää, mutta väitän, että myös sukupuolisuudelle ylipäänsä, tarvitaan tilaa inhimillisyydelle, ymmärrykselle ja jaetuille kokemuksille. Aika lienee kypsä myös ylisukupolvisuudelle, perimillemme tarinoille, joita kannamme mukanamme, tietoisesti tai tiedostamatta. Usein kehossamme, mielikuvassa itsestämme.

Turun kaupunginteatterin Kysy siskoilta on suorasukaisuudestaan huolimatta salonkikelpoinen esitys, joka luottaa musiikin voimaan ja jota kannattelee upea sekä erittäin taitava ensemble. Vahvan samaistumispinnan siitä löytänevät muutkin kuin me naiseksi itsemme tunnistavat. Silkan musiikillisen nautinnon vuoksi vahva suositus.

Mervi Leivo

Kysy siskoilta

Teksti ja ohjaus Satu Rasila
Laulujen sanat Susanna Haavisto
Musiikki Anna-Mari Kähärä
Lavastus- ja pukusuunnittelu Tuomas Lampinen
Mustan valon koreografia ja koreografinen konsultaatio Sonya Lindfors
Valosuunnittelu Jarmo Esko
Äänisuunnittelu Eero Auvinen
Naamioinnin suunnittelu Jessica Rosenberg
Esiintyjät Anna Victoria Eriksson, Susanna Haavisto, Linda Hämäläinen, Pauliina Saarinen ja Riitta
Salminen
Muusikot Anna-Mari Kähärä (kapellimestari, piano) ja Sara Puljula (lyömäsoittimet, basso)

Ensi-ilta 21.9.2021 Turun kaupunginteatteri (6.10.2021)